Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия единодушно защити четирима охулени магистрати (допълнена)

Съдийската колегия единодушно защити четирима охулени магистрати (допълнена)

Defakto.bg

Единодушно, с 12 „за“, Съдийската колегия защити с нарочна позиция четирима съдии, станали жертви на агресия от медии, адвокат и жалбоподател.

„Колегията категорично заявява, че, както и в други случаи, институционално подкрепя засегнатите съдии и застава твърдо в тяхна защита. Другото накърнява устоите на законността“, се казва в позицията.

Друго решение е да се изработят механизъм и правила за реакция на колегията при засягане независимостта на магистратите. Срокът е до 10 март.

Преди това кадровиците изслушаха трима съдии, пострадали от злонамерени медийни и други кампании срещу тях.  Точката влезе в дневния ред по предложение на Лозан Панов. Днес председателят на ВКС не бе на заседанието, в командировка е.

Пред колегията говориха Владислава Цариградска от РС-Луковит, Антоанета Симеонова от РС-Троян и Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд. А в позицията си кадровиците изрично се занимаха и със случая на Райна Мартинова от СГС (към която бе отправена закана за убийство в съдебна зала от жалбоподателя Момчил Добрев).

И тримата изслушани настояха пред кадровиците за изработване на действащ механизъм в подобни ситуации, така че да се защити доброто име и авторитетът не само на нападнатия съдия, но и на системата. Бяха категорични – те самите нямат полезен ход срещу такава публична агресия, единственото, което могат, е да сигнализират институции и да доказват „отрицателни факти“ (популярният еквивалент е да доказваш, че не си камила – б.р.).

Владислава Цариградска: Уплашеният съдия е по-опасен от корумпирания!

Владислава Цариградска

Съдия Цариградска (която се запомни и с участието й в международния Марш за справедливост във Варшава – б.р.) разказа пред кадровиците, че е на прицел от миналата есен. Като медийната агресия тръгва от един трибуквен сайт, но после атаката се разраства, включително и във вестник. „Наричаха ме скандален съдия и метежница, корумпирана, позор за системата“, илюстрира Цариградска.

Тя е сезирала Инспектората към ВСС да я провери, през декември проверката е прекратена заради липса на данни за нейни нарушения.

„Започнах да получавам заплахи по конкретно дело, както и предупреждение през роднина, че публикацията ще бъде свалена, ако се отведа от делото, а можело и да ми се плати. Ако не го направя, нямало да мога да си намеря никаква работа.

Изпитах шок и стрес. Сезирах всички колеги, както и председателя на окръжния съд в Ловеч.

На поредно заседание по въпросното дело на 14 януари адвокат започна да прави внушения, черпейки основания за отвод, твърдеше безумни неща, намесваше се името на Лозан Панов. Страна обяви, че съм била против него, защото се познавал с много високопоставени личности. Включително имаше и реплики: Хайде да не кажа нещо за личния ви живот!

Докараха и човек с тъмни очила, който навремето се познаваше с баща ми, предаваха се поздрави на съпруга и детето ми. Споделям го, за да не се случва на други колеги. Аз няма да се отведа, нямам никакви причини“, категорична бе Владислава Цариградска.

Ситуацията обаче е ескалирала дотам, че в момента съдията е с лична охрана и домът й е под наблюдението на „Съдебна охрана“.

Най-страшните последици не са за нея лично, а за съдиите и правосъдието, особено в една малка общност, подчерта Цариградска. И продължи:

Най-страшното е, че заработва автоцензура, съдиите масово започват да си правят отводи по такива казуси. Съдия Райна Мартинова също говори за масовите отводи, защото е от малцината, които поемат отговорността да гледат тези дела, а отводите водят до отказ от правосъдие. Съдията трябва да носи отговорност, като в същото време обаче се чувства и защитен от Съдийската колегия.

Очаквам да бъде защитен авторитетът ми, от 10 г. съм работила усърдно за правосъдие и справедливост. Очаквам да намерите алгоритъм, механизъм, достъпен на съдиите в това положение. Ако още на 7 октомври можех да се обадя на човек от Съдийската колегия, оторизиран за това, да го сезирам с проблема, а вие да можете да придвижвате и преценявате какви мерки да се вземат. Ако аз реша да търся защита на доброто си име, пътят е ясен, поставям на внимание накърнените институционална чест и достойнство.

Изплашеният съдия е не по-малко опасен за обществото и независимостта от корумпирания. Корумпираният може да бъде разследван, наказан и отстранен от системата. А уплашеният може да извърши тежко нарушение. Индиции за уплашени съдии можете да намерите в отводите.“

Притеснително прозвуча друг детайл от разказа на съдия Цариградска – за станалото в Инспектората към ВСС, където е отишла да се запознае с материалите от поисканата от самата нея проверка. Разбра се, че съдията е била заключвана в стаята, където е четяла, а при излизане до тоалетната е била придружавана. Задавали са й включително въпроса дали е извършила нещо, с което е уронила авторитета на правосъдието?

Антоанета Симеонова: Съдията остава сам, няма кой да спре атаката

Антоанета Симеонова от Районен съд – Троян разказа как кампанията срещу нея е тръгнала след като е осъдила местен сайт по ЗЗД.

„Когато получих исковата молба бях наясно с риска, знаех практиката на този сайт, който многократно е имал клеветнически и обидни публикации, но съм първият съдия – герой. Бях посочена като корумпиран съдия, което за мен беше огромен шок. Да защитя авторитета си като съдия, но как се доказва отрицателен факт? Сигнализирах главния прокурор, който да предаде молбата ми до специализираната прокуратуро да ме провери или разследва, сигнализирах и КПКОНПИ. Но атаката не спря, публикациите се разпространяват и чрез фейсбук, хората ме срещат и информират, нямам начин да се защитя. Обществото в Троян е скандализирано не защото е налице атака, а  понеже няма кой да я спре.

Проблемът е, че съдията се оказва сам. Пиша жалби, сигнали, молби до институции, нямам отговор. Единственото, което направихме със съдия Цариградска е, да ви занимаем с този проблем. Нужен е някакъв координационен механизъм, за да може съдията в такава ситуация да бъде защитен адекватно„, категорична бе Антоанета Стоянова.

Съдия Цветко Лазаров – проверяван четвърта година по жалба от недоволен адвокат

Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд (САС), от своя страна, от 2017 г. е обект на проверка по жалба срещу него от адвокат, страна по дело.

Оттогава съдията няколко пъти е разпитван в ГДБОП по повод жалбата, сиреч за конкретната му магистратска дейност. Но има ли проверката финал и какъв – той не е известен. Адвокатът му приписвал“искане на подкуп“.

„Знам и съм видял докъде могат да стигнат този кръг лица“, обобщи Лазаров пред кадровиците.

Миналата година Цветко Лазаров бе защитен с декларация, гласувана от Общото събрание на САС срещу „безпрецедентната кампания“ на столичен адвокат.

Реакцията на Съдийската колегия

Боряна Димитрова предложи пострадалите съдии да бъдат конкретно подкрепени от колегията. Както и да се прецени какви други реакции да следват, но не и декларации. „Нека всеки съдия, който се чувства заплашен, да се обажда на ВСС, да направим обобщение на конкретните случаи и да видим за лични нападки ли става въпрос, за осуетяване на правосъдието или за нещо, което и нас като орган би трябвало да ни притеснява. Ако конкретно не започнем да заставаме зад всеки, не става“, заяви Димитрова.

Даниела Марчева поздрави съдиите за куража и доблестта да застанат пред ВСС. „Декларациите, според мен, не са достатъчни. Нападателите нямат морални скрупули. Аз съм за по-кардинални мерки. Дали не следва заедно с Прокурорската колегия да се обсъдят предложения за по-сериозни санкции за всякакво посегателство срещу независимостта на магистрата?“

Цветинка Пашкунова каза: нещата се задълбочават, въздейства се върху свободното упражняване на вътрешното убеждение чрез нападки, обиди, клевети. „Разбра се какво се цели – създаване на основание за отводи, сплашване на съдии, а това поставя под въпрос независимостта на съдиите и на съдебната власт като цяло. Нужна е институционална подкрепа, иначе се чувстваме сами“, заяви Пашкунова.

Вероника Имова заговори и за нуждата от промяна в процесуалните закони срещу злоупотребата с права.

Красимир Шекерджиев: „Декларациите не работят, от 2 години призовавам за начин всеки български магистрат да се обръща към нас, а тази колегия да има задължението да го разгледа и да се произнесе. Трябва ние да имаме знание за случващото се като проблем в страната, длъжни сме като съвет да спрем да се чувстваме самодостатъчни. Крайно време е да насърчим колегите да потърсят правата си пред съд. Защо управителят на медията в Троян не бъде попитан дали стои зад тези публикации и да му бъде потърсена някаква отговорност пред съда, това може да го стори пострадалият съдия. Идентична е и ситуацията със съдия Цариградска. Да се знае, че съдът не е безпомощен. Може би е редно да кажем на журналистите, защото сме много любезни с тях, може би е дошло време да им кажем, че не е редно те да нямат никакви правила. Имат етични стандарти, невъзприети от всички, правят каквото си искат. Да ги помолим като гилдия да изработят стандарт на приличието – това, което четем днес, е абсолютно безобразие. Сигурен съм, че колегата Лазаров не е единственият, разпитван по институции заради конкретната му съдийска дейност. Не да внушаваме на прокурорите кого и за какво да разследват, но поне да имаме яснота защо го правят, в какви срокове и как приключва съответната проверка. Струва ми се посегателство срещу независимостта да бъдеш викан за обяснения за действията си като съдия“.

Атанаска Дишева се обяви за публични изслушвания като днешното, защото публичността е най-силното оръжие за защита.

Позицията

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет следи интензивната негативна медийна кампания, започнала на 07.10.2019 г. и продължаваща до днес, срещу  Владислава Цариградска – съдия в Районен съд – Луковит и Антоанета Симеонова – съдия в Районен съд – Троян, която се възприема като опит за въздействие върху тяхната независимост, засягайки опасни за държавността цели –  посегателство срещу личността и свободата на волята на съдиите, уронване на репутацията им и подкопаване доверието в институцията на съда.

Публикациите в местни и централни електронни и печатни издания, негативните коментари в социалните мрежи от граждани, недоволни от постановени съдебни актове и използването на неподходящи епитети към съдиите, всяват съмнения за непочтеност в тяхната правораздавателна дейност, в професионалните и морално-етичните им качества.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изразява своето безпокойство и позовавайки се на Конституцията, Становище № 7/2005 г. на Консултативния съвет на европейските съдии, Комуникационната стратегия на Висш съдебен съвет и Стандартите за независимост на съдебната власт, счита че представителите на медиите трябва да информират обществото за работата на съда обективно, като уважават честта, достойнството, правото на личен живот и тайна на магистратите, както и на участниците в съответните съдебни производства.

 Свободата на изразяване на мнение съставлява един от основополагащите принципи на демократичното общество, но очертаното право няма абсолютен характер и с него не може да се злоупотребява. Чрез действията си, медиите не следва да отправят преднамерени внушения в безпристрастността и компетентността на съдиите. Недопустимо е публикуването на информация, засягаща личния живот на съдиите и техните семейства, чрез отправяне на обиди, клеветнически твърдения, заплахи, което води до нарушаване на структурната, функционалната и личната независимост.

Съдийската колегия е изключително тревожна и от случаите със съдията  Цветко Лазаров от Софийски апелативен съд по отношение, на който е упражнен опит за въздействие от страни в съдебния процес, и особено със съдията от Софийски градски съд – Райна Мартинова, към която са отправени в зала заплахи за убийство от страна по делото. Те са били придружени с нецензурни и обидни квалификации. Семейството на колегата също е било подложено на преследване и терор от въпросното лице, като дори посещавал домашния й адрес. От няколко месеца, на съдия Мартинова, е назначена охрана от Министерството на правосъдието. Категорично заявяваме, че ще продължим да следим случая и се надяваме компетентните органи да предприемат съответните законови мерки за защита на колегата.

Според Стандартите за независимост на съдебната власт „всяка форма на вербална атака, насочена срещу правото на личния живот на магистрата и неговите близки, психически натиск, опит за физическо въздействие и неправомерно влияние, във връзка с упражняваната дейност  и изпълнението на служебните правомощия“, са форма на засягане на независимостта на съдебната власт. Съдебната власт трябва да поеме отговорност пред обществото, на което е в услуга, но когато способността й да упражнява конституционната си роля е застрашена, тя е длъжна без колебания да отстоява позициите си.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет категорично заявява, че както и в други подобни случаи на атаки срещу професионалната чест и достойнство на магистратите и опити за намеса в тяхната правораздавателна дейност, така и сега, институционално подкрепя засегнатите съдии и застава твърдо в тяхна защита. Посегателствата срещу съдии нарушава тяхната независимост, върховенството на закона и устоите на държавността.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.