Последни новини
Home / Законът / Евродепутатът Цветелина Пенкова: Над 20 сигнала за проблеми с ЧСИ доведоха Комисията по петициите в България

Евродепутатът Цветелина Пенкова: Над 20 сигнала за проблеми с ЧСИ доведоха Комисията по петициите в България

Defakto.bg

Над 20 петиции, подадени от български граждани  за проблемите им  с частни съдебни изпълнители са причина за посещението на на европейската Комисия по петициите в България. Това заяви пред БНР евродепутатът от групата на Социалистите и демократите Цветелина Пенкова, която е сред членовете на Комисията по време на посещението им у нас.

Нарушенията, които са предзивикали посещението са в два аспекта – съдът не следи за клаузите в договорите на кредитополучателите и се индикираха проблеми по отношение на справедливия съдебен процес. На базата на тези установени нарушения Комисията е сезирала  българските власти, за да се справят с този проблем. В края на 2019 година Народното събрание е приело съответните промени в законодателството на база на тези индикации от европейските институции. Сега проверяваме дали тези препоръки се прилагат“, обясни Пенкова.

„Всеки гражданин на Европейския съюз може да отправи петиция до Европейския парламент във връзка с казуси, които са в пряката му юрисдикция. Българите знаят за това си право и се възползват от него.  Петициите са предимно за защита на права или за неприлагане на определени законодателства. Обикновено гражданите сезират европейските власти, след като видят, че няма съответната реакция в страната“, заяви Пенкова.

Подобни визити в страни членки Комисията прави четири пъти годишно. Приоритет при избора на държава е наличие на структурни проблеми или повторяемост на казусите.

Комисията по петиции може да даде допълнителни препоръки, а крайната стъпка при неспазването им е наказателна процедура срещу България.

След посещението си Комисията ще представи доклад със заключение за изпълнение на препоръките.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.