Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Не делим хората на премиер, министри, богати или социално слаби, следим само дали е спазен законът

Иван Гешев: Не делим хората на премиер, министри, богати или социално слаби, следим само дали е спазен законът

Defakto.bg

  Гражданско сдружение „БОЕЦ“ със 7 въпроса до  Генералното ни консулство в Барселона (виж по-долу)

„Не ми е известно испанските колеги да са искали информация от българската прокуратура, която се е самосезирала по случая. Колегите от Спецпрокуратурата ще преценят дали да образуват досъдебно производство“. Така отговори главният прокурор Иван Гешев на въпрос докъде е стигнал казусът с къщата в Барселона и има ли образувано досъдебно производство.  Аз съм главен прокурор и не отговарям за всяка конкретна проверка.  Преди ден,  прокуратурата официално обяви, че ще бъдат разпитани всички, които се споменават в публикацията на испанското издание “ El Pеriodico“.  Борисов, както е известно, е  споменаван няколко пъти в нея.

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов в сряда са посетили с. Йоаким Груево, с. Триводици и с. Ново село, община Стамболийски, както и градовете Перущица и Кричим, във връзка с проведената на територията на населените места специализирана операция по противодействие срещу битовата престъпност, съобщи държавното обвинение. 

В отговор на журналистически въпроси главният прокурор съобщава още, че  предстои проверка на приватизацията на „Международен панаир Пловдив“ АД. От думите на Гешев се разбира, че при него още няма депозиран сигнал от парламентарната комисия за борба с корупцията относно Пловдивския панаир. „Независимо от това обаче ще извършим пълна проверка, ще бъдат разпитани всички замесени лица и ако се установят данни за нарушение, ще подходим, както изисква законът, независимо дали става въпрос за Георги Гергов„.

„Прокуратурата не съобразява действията си с политическите  последствия. Въобще не ни интересува как ще го интерпретират политиците“.  Така Иван Гешев коментира реакциите на  лидери на ВМРО, че арестът на пловдивската шефка на „Басейнова дирекция“ е политически.

„Чух, че танкове трябвало да дойдат, но не зная, за съжаление, дали тези бойни машини работят“, казва още главният прокурор.

„Не делим хората дали са премиер, министри, богати, или социално слаби, а следим единствено дали е спазен законът.  Прокуратурата прилага еднакви стандарти към всеки гражданин“, обобщава  Гешев.  Макар, че  по казуса „Барселона“(и не само) българската прокуратура от доста време е като в  болнични, независимо отдавна е  официално уведомена от Елена Йончева за  случая.

За  „къщата в Барселона“  Гражданско сдружение БОЕЦ още през ноември 2018-а сезира българската антикорупционна комисия (КПКОНПИ) за съмнителните схеми, а на 21 февруари т.г. изпрати  сигнал до новия главен прокурор , в който настоя да бъде образувано досъдебно  производство заради публикациите  в каталунския  вестник.  Именно по сигнал на БОЕЦ испанските власти започват разследването за схеми за пране на пари с крайна дестинация Барселона.

Междувременно БОЕЦ изпрати въпроси и до Генералното консулство на България в Барселона по същия повод,  тъй като в материалите на в. El Pеriodico за разследването на пране на пари за първи път е замесено името на български премиер, в случая Бойко Борисов.  Консулството не е дало никакви отговори, а е препратило към „централата на Министерството на външните работи“, казва пред в. „Сега“ лидерът на дружеството Георги Георгиев.  Сдружението обещава да пита и МвНР.

Ето и въпросите на  БОЕЦ:

  1. Запознало ли е консулството на България в Барселона българското правителство с тези публикации и тяхното съдържание и кога?
  2. Разполагало ли е българското консулство с информация и от колко време за разследване от страна на испанските власти и медии срещу български граждани за пране на пари?
  3. Изискана ли е информация от страна на испанските власти за българските граждани, чиито имена са споменти в публикациите на El Periodico ot 21.02.2020?
  4. Изисквало ли е българското консулство информация от испанските власти във връзка с публикуваните данни в El Periodico за воденото срещу български граждани и премиера Бойко Борисов разследване за пране на пари?
  5. Имало ли е контакт и по какъв повод българското консуслство в Барселона с някои от българските граждани, посочени в публикациите на El Peridoco?
  6. Уведомявано ли е по какъвто и да е начин българското консулство в Барселона и кога, че срещу български граждани се води разследване за пране на пари?
  7. Кога за последно българският премиер Бойко Борисов и по какъв повод е посещавал Барселона?

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.