Последни новини
Home / Законът / Не избраха нов районен прокурор на София

Не избраха нов районен прокурор на София

Defakto.bg

Без главния прокурор Иван Гешев започна заседанието на Прокурорската колегия на ВСС, първата точка на която бе избор на нов районен прокурор на София. СРП е най-голямата прокуратура в страната, със 190 обвинители и 186 служители.

А с 3 „за“ на 6 „против“ кадровиците отхвърлиха единствения кандидат за поста Деян Захариев.

Деян Захариев пред ВСС

Той е в СРП от 2010 г., започва като младши прокурор. От май миналата година е командирован в Софийската градска прокуратура. Преди да стане обвинител е бил пътен полицай, а още по-преди е работил като охранител.

Конкурсът бе обявен в края на миналата година, след като районният прокурор на София Радослав Димов, без да изкара мандата си,  бе избран за шеф на апелативната прокуратура.

В концепцията си Деян Захариев бе заявил, че се кандидатира, мотивиран от професионалния и житейски опит, добре познава работното място и хората там.

Отчел бе кадрови проблем – незаети щатове, както и проблем в деловодната дейност – извеждането на прокурорските актове със закъснения между 3 и 10 дни.

Канеше се да запази профилирането на прокурорите и да въведе група „фактическа и правна сложност“ при случайното разпределение на делата.

В отговор на зададените му въпроси обяви, че съотношението служители-прокурори трябва да е 2 към 1 и щатовете за служители трябва да се увеличат.

За наличието на „прокурори-координатори“, по един за всяко районно полицейско управление (РУП) каза, че не се намесват в работата на разследващия полицай или в преценката на наблюдаващия прокурор, а подканят за своевременно приключване на разследването.

Даде заявка за насочване на прокурорските помощници към магистратите, които пишат по-бавно, защото своевременното приключване на досъдебното производство е в обществен интерес. Не можа да отговори с какво точно се занимават помощниците в СРП, защото от една година не е в районната прокуратура.

Георги Кузманов и Даниела Машева обявиха, че ще го подкрепят, защото е амбициозен, подреден,  има план за действие и визия.

Йордан Стоев бе категоричен: „Няма да подкрепя, не е налице административен капацитет да управлява една от най-големите, тежки и натоварени прокуратури. Излага статистика, прави констатации, но не дава конкретни решения. по много от въпросите няма конкретно виждане и мнение“.

Така най-голямата прокуратура в страната остава засега без ръководител.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.