Последни новини
Home / Законът / Обсъждат промени на ГЕРБ за изгаряне на отпадъци. Манолова: Търся смел депутат да внесе нашия проект срещу зариването ни с боклуци

Обсъждат промени на ГЕРБ за изгаряне на отпадъци. Манолова: Търся смел депутат да внесе нашия проект срещу зариването ни с боклуци

Defakto.bg
Мая Манолова

От 1 юли сметките за ток на всеки гражданин ще скочат със 7 лева  на мегаватчас , казва бившият омбудсман

Народното събрание ще разисква на първо четене промените в Закона за опазване на околната среда, внесени от ГЕРБ, които  предвиждат задължителна процедура за оценка на въздействието върху околната среда при изгаряне на отпадъци, независимо от техния вид и обем.

Целта на законопроекта е да се увеличи превантивният контрол върху изгарянето на отпадъци.   С новите промени, независимо от обема и вида на отпадъка, за всяко инвестиционно намерение – за изграждане, за разширение или допълнение на инсталация, ще се изисква задължителна оценка за въздействие върху околната среда. Сега законът предвижда задължителна процедура по ОВОС само за инсталации, които горят над 100  тона на ден.

„Ако депутатите се ограничат само с техните предложения и не се съобразят с предложенията на инициативните комитети на гражданите от страната, това ще е удар в празно пространство и няма да има решение на проблема с боклука“, коментира бившият омбудсман Мая Манолова. Тя оцени  предвиденият ОВОС като „някаква“ мярка срещу злоупотребите. Но напомни,  че практиката, че който има нужда от оценката  я поръчва  и заплаща за нея.

Обърна внимание на схемата за получаване на разрешение за изгаряне на боклуци, а именно чрез „мълчаливо съгласие“.  Така държавата е осеяна с нерегламентирани площадки за боклук, заяви пред bTV Манолова. “ Не се съмнявам, че са 5 хиляди както каза министърът.  Те не отговарят на никакви условия и сеят зарази. Има напрежение и на местата, където се изгарят отпадъците, както и там, където това предстои – Шумен, Попово, Пещера, Сливен, Пазарджик и др.“, посочи още Манолова.

„Има нерегламентирани сметища и в околностите на София. Целият Източен парк е огромно сметище, в Нови Искър има 30 нерегламентирани сметища. Има абсолютно нехайно отношение от страна на институциите по отношение на контрола“, подчерта тя.

От коментара й стана ясно,  ако искаш да откриеш фризьорски салон и да си остъклиш терасата, чакаш съгласие от институциите, а за дейности, свързани с боклук, минават 14 дни и след мълчаливото съгласие ставаш оператор. Можеш да имаш 1 лев капитал и да нямаш никакво имущество, но да бъдеш  оператор на отпадъци, тоест има предписания, но няма глоби, контрол и санкции„, посочи още Манолова

В законопроекта на управляващите няма  няма нито един ред, нито една дума за вноса на боклук,  заяви още лидерът на „Изправи се. БГ“  Няма отговор на въпроса защо внасяме боклук от трети страни, който значително надхвърля   капацитета на инсталациите за изгаранянето му, попита тя.

„Не споделям оптимизма на институциите. Ако ги слушаме, всичко с третирането на отпадъци е наред. Смея да ви уверя, че на място в градовете ситуацията е коренно различна от представяната тук и има огромно обществено напрежение срещу състоянието на третирането на отпадъци“, допълни Манолова.

Лидерът на гражданската платформа „Изправи се.БГ“  и екипът й са подготвили законопроект срещу вноса, съхранението и третирането на боклук у нас. Той ще бъде представен пред народните представители.  „Всички безобразия, които тровят околната среда и убиват бъдещето на страната и децата, с инициативните комитети обсъдихме по места в зависимост от това какви са проблемите, предлагаме конкретни предложения за промени в българското законодателство“, каза Манолова.  Сред мерките, които предлага гражданската платформа,  е и  забраната на внос на битови отпадъци от трети страни.

Търся смел депутат който ще внесе промените,  които предлагаме срещу зариването  на страната с боклуци,  заключи тя.

 Предстои увеличение на тока със 7 лева на мегаватчас,

съобщи бившият омбудсман

Как ще се увеличи добавката „задължение към обществото“ от 1 юли тази година? Според КЕВР ще се увеличи с 3 лева заради ангажимента на НЕК към ТЕЦ „Марица Изток 2“. Не е ясно обаче как ще се отрази на гражданите, след като работодателите са поискали пълния размер на тази помощ. „От „Изправи се.БГ“ калкулирахме, че става въпрос за 7 лева увеличение на мегаватчас в сметката на всеки гражданин“, посочва Манолова в в съобщение до медиите

„Факт е, че предстои до няколко дни, до 1 март, енергийните дружества да обявят своите цени за следващия регулаторен период. Промени в Закона за енергетиката обаче нито са факт, нито са заявени“, допълва Манолова, като подчертава, че промените се внасят от депутат, а не от Министерския съвет и по този начин се пропуска общественото обсъждане.

„Няма публикувана Пътна карта за либерализацията, а ако я има, е добре да бъде представена“.   Тя съобщи   за социален експеримент, направен от „Изправи се.БГ“.

Един от нашите експерти отиде и попита в едно от енергоразпределителните дружества с каква мощност е присъединен имотът му, но му бе поискана такса от 13,30 лева за заявление и така да бъде уведомен за мощността“, посочва  Манолова.  Подчертава, че  с такива заявления ще бъдат събрани от гражданите близо 30 млн. лева в полза на трите ЕРП-та, защото има около 2 млн. домакинства, които не могат да се присъединят към свободния пазар без данни за мощността на имотите си.

Не е ясно и по какъв начин от 1 юли 2020 година ще бъдат  прекратени търговските отношения между битовите потребители и ЕРП-тата, които сега са уредени на базата на публично известни общи условия, а не с договори. Не е ясно и дали потребителят ще трябва да информира досегашния си доставчик на ток, че е избрал друг доставчик или търговците на ток ще уведомяват досегашните си контрагенти. Неясно е и дали договорите, които ще бъдат сключени, ще са по Общи условия, одобрени от КЕВР или от КЗП? Ще има ли правила за работа за търговците на ток, с които да се следи спазването на добрите практики във взаимоотношенията“, пита още Манолова.

Тя поиска да знае и кой ще защитава потребителите в условията на либерализацията на електроенергийния пазар, тъй като Европейската директива предвижда да има независим механизъм за обработване на жалбите и решения на споровете – КЕВР, КЗП или енергиен омбудсман.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: По случая „Гигова“ ВАдвС прие една декларация, в сайта се оказа друга – помпозна и нелепа срещу журналистите

Изненадващо научаваме, че позицията на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) срещу журналистическа публикация  за конфликт на …

Минчо Спасов призова Иван Гешев и заместници да свалят имунитета си и да докажат пред съда, че не са го клеветили

Адвокат Минчо Спасов призова главния прокурор Иван Гешев и заместниците му да свалят имунитета си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.