Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът: Карантината при съмнение за коронавирус не трябва да е за сметка на платения отпуск на гражданите  

Омбудсманът: Карантината при съмнение за коронавирус не трябва да е за сметка на платения отпуск на гражданите  

Defakto.bg

Омбудсманът Диана Ковачева  настоява в препоръка до  министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, да се прилага  единен подход с ясни указания към гражданите и медицинските специалисти при издаване на болничен лист или друг документ, оправдаващ отсъствие  от работа при съмнение за контакт с болни от коронавирус.

Необходимо е да се даде достъпна публична информация за гражданите, която да съдържа ясни отговори на въпросите, които имат отношение към поставянето им под карантина и реда за оправдаване на отсъствието им от работа. Също така е необходимо да има информация за лекарите за случаите на издаване на болничен лист, с оглед предотвратяване на евентуални злоупотреби с издаването на болнични листове“, казва омбудсманът.  (Във вторник  здравният министър Кирил Ананиев заяви, че хората, които спазват т. нар. доброволна карантина, трябва  ползват платен или неплатен отпуск б.р.)

Диана Ковачева сочи, че до нея  вече са постъпили жалби и сигнали от граждани, завърнали се от чужбина, които търсят информация как да процедират с отсъствието от работа, при положение, че трябва да бъдат поставени  под карантина, заради опасението, че са били в контакт с болни от коронавирус. Според тях има  голяма неяснота за реда, по който следва да се оправдае отсъствието им от работа.

Като обществен защитник смятам, че отсъствието на гражданите от работа при карантина не следва да бъде за сметка на правото им на платен годишен отпуск или неплатен отпуск, вместо болничен лист за карантина. Желаейки да запазят полагаемия им се платен годишен отпуск или поради нежелание да ползват неплатен отпуск, който ще намали доходите им, гражданите биха могли да укрият важна информация, свързана с контактите си с хора или пребиваването си в райони, в които заразата е разпространена“, подчертава  Ковачева.

„Когато става дума за лица, които нито са болни, нито са заразоносители – за тях няма правно основание да бъдат поставяни под карантина. Отделен е въпросът дали не трябва да се създаде ново правно основание спрямо такива граждани с оглед на това, че опасността е висока и ситуацията е кризисна.

Няма хипотеза „опасност“, през която да се ползва механизмът за карантината“, това заяви пред  БНР Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ. Той предупреди, че в централата има много въпроси  в тази посока. Гражданите са достатъчно интелигентни и си знаят правата, каза Христов.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.