Последни новини
Home / Законът / Вицепремиерът Томислав Дончев: “Къщата в Барселона” е претоплена манджа на испански котлон

Вицепремиерът Томислав Дончев: “Къщата в Барселона” е претоплена манджа на испански котлон

Defakto.bg

Властите в Испания по сигнал, подаден от България, разследват въпросния имот (Къщата в Барселона б.р.). Не чух да разследват премиера.  “Това, което мога да кажа, е, че властите в Испания действат по сигнал, подаден от България и разследват въпросния имот, а не премиера. Но вижте, това е една стара манджа, претоплена на испански котлон. Такива неща не се случват случайно”

Така пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев се включи в общия хор на политиците от управляващата партия, които в един глас  омаловажат сигнала, че името на българския премиер е замесено в разследване за пране на пари в Испания.  На 21 февруари испанският вестник “Ел Периодико” излезе с публикация под  заглавие “Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България”.  По случая се сезира и прокуратурата, която обяви, че ще търси връзка с  испанските власти по случая.

Според  Дончев,  кръгът от заинтересовани лица от подобен скандал е много дълъг. “Като започнем от всички политически опоненти и стигнем до всички международни сили и фактори, които имат интерес в България да има вибрации, нещо да се случва или да не се случва“, обобщи той.  Вицепремиерът не  изключи темата да се повдига отново заради приемането на България в чакалнята на еврозоната, строежа на ключови обекти в инфраструктурата и дори приемането на многогодишната финансова рамка на бюджета на ЕС. “Това е цял низ от взаимно изключващи се интереси.  По същата тази причина списъкът от лица, които биха имали полза или вреда от този скандал, е дълъг”, заключи той.

В  деня на публикацията на “Ел Периодико”  Бойко Борисов заяви, че е атаката идва или от неговия съсед по месторабота ( президентът, б.р.), или от Русия. Той отбегна отговор на въпроса познава ли Борислава Йовчева, обявена от бившата шефка на СГС за негова интимна приятелка,  на която  купил къща в Барселона.

В публикацията от  края на миналата седмица “Ел Периодико” обяви, че  каталунската полиция “Мосос д Ескадра” и антикорупционната прокуратура в Мадрид разследват подозренията за връзка на българския премиер Бойко Борисов с “международно изпиране на пари” с крайна дестинация в Барселона.  Разследването е съсредоточено  върху произхода на 5 млн. евро, инвестирани през 2013 г. в имоти в Барселона през фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL. Компаниите са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева, детето ѝ и баща ѝ. Те живеят в луксозна къща в  Барселона, докато местните власти не могат да установят приходи, с които семейството може да си позволи подобен лукс. Йовчева е била снимана от разследващите да шофира “Порше Макан” за стойност най-малко 70 000 евро

“Срещу премиера Бойко Борисов се води разследване, но тъй като то не е приключило, не можем да дадем повече информация” – потвърждиха  от пресцентъра на полицията в Каталуния пред “Сега”. По това разследване се проверява и връзката на Борислава Йовчева с премиера Борисов.

Президентът Радев отхвърли обвиненията на  Борисов,  че е  един от източниците на атаката срещу него в каталунския вестник.   “Напълно разбирам притесненията на министър-председателя, защото този тежък случай засяга не само лично него, той засяга и България и във вътрешен, и в международен план”, заяви Радев.

“Ел Периодико е сред водещите вестници в Каталуния, който се води като еталон за журналистика. Това е сериозна медия, която проверява историите си, връзка с Русия е малко вероятна..”, коментира  пред БНР Явор Райчев, международен експерт, испанист.   „Испания е правова държава. Върховенството на закона е доста напред. Когато става въпрос за чужденец, особено ако е политик, има още повече глад у разследващите да стигнат до дъното на историята… Има осъдени испански политици“, напомни  Райчев.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.