Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Наглост е адвокати на олигарси и престъпници да искат промени в Конституцията и да блокират прокуратурата

Иван Гешев: Наглост е адвокати на олигарси и престъпници да искат промени в Конституцията и да блокират прокуратурата

Defakto.bg

Главният прокурор Иван Гешев е силно възмутен от предложенията на Фондация „Български адвокати за правата на човека“ за промени в Конституцията чрез които да се въведат по солидни гаранции на основните права на гражданите,  независимостта  на съдебната власт и автономност на прокуратурата.

Наглост е адвокати на подсъдими и обвиняеми олигарси да предлагат промени в конституцията за прокуратурата, това е все едно прокуратурата да иска промени в Закона за адвокатурата“, заяви Гешев в Ихтиман, където е на поредна операция срещу битовата престъпност.  Главният прокурор разбира вижданията на  БАПЧ и като желание да пресекат “ това, което се случва в последните месеци спрямо най-богатите в държавата и битовата престъпност“. 

Адвокатите от фондация БАПЧ, известни като едни от най-професионалните защитници в страната,  вчера оповестиха своите виждания за конституционни промени.  Сред множество аргументи и доводи е и предложението им в основния закон да бъде изрично записано, че съдебната власт се осъществява от  съдилищата. Прокуратурата е част от съдебната власт, но не е съд, казаха те.  Категорични са, че  „прокуратурата продължава да осъществява широки квази-съдебни правомощия и „привременно правосъдие”, с което се нарушават основни права на гражданите“.

Предлагат всички прокурорски актове, освен изрично посочните в закона, да бъдат обжалвани пред съд.  Аргументират по-  ефективния съдебен контрол „над действията  и бездействията на прокуратурата с  дефектите, установени в ред осъдителните решения на ЕСПЧ. Становището им изготвено по повод консултациите при президента за нуждата от промени в Конституцията.

Критиката на главния прокурор срещу адвокатските предложения се свеждат до житейската проблематика за добрите и лошите:    „Адвокати на подсъдими и осъдени престъпници искат промени в дейността на прокуратурата.  Аз разбирам, че много хора имат интерес от слаба прокуратура и „сигурният начин е това да стане със законодателни промени, които да блокират дейността на прокуратурата“, казва той.   

„Това е в интерес на техните проксита или говорители, но не е в интерес на хората“, смята  Гешев.

С две думи оценката му на юрист е:  „Наглост!“  Това е все едно прокуратурата да иска промени в закона,  казва той. Но само преди  дни самият той, главният прокурор  поиска    политиците да променят Конституцията и да отпадне давността за престъпления, свързани с приватизацията.  „За да има справедливост за хора, които са извършили престъпление, трябва да си свършат своята работа и политиците.  Да извършат съответните промени в конституцията“, бяха думите на Гешев.

На политиците и днес главният прокурор изпрати послание:    „Оттук нататък има една гранична линия: от едната страна са хората, чиито интереси смятаме да защитаваме, от другата – престъпниците. Политиците трябва да решат от коя страна на тази линия да застанат“, каза главният прокурор.

Иван Гешев  продължава да недоумява какво точно иска президентът и „каква е целта на тези събеседвания“, които се водят в президентството за промени в конституцията.  „Не знам какво иска президентът, чули ли сте го какво иска, на мен не ми е ясно той какво иска. Не ми е ясно каква е целта на тези събеседвания, които се водят там. От прокуратурата, за разлика от тези адвокати на подсъдими и на осъдени престъпници, не е искано становище„. 

Което не е съвсем така  –  на  една от срещите при президента присъстваха  представители на Асоциацията на прокурорите, които изразиха   вижданията си по повод евентуални конституционни промени и заявиха позицията си, че прокуратурата трябва да  остане в съдебаната власт.

Иван Гешев е категоричен –  прокуратурата ще продължава да работи така, както до момента.

Прокурори от ВКП са били в Обединените арабски емирства

Пред жураналисти, главният прокурор посочи още, че двама прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП) са говорили с колегите си от Обединените арабски емирства (ОАЕ) на високо равнище по случая с укриващия се там бизнесмен Васил Божков.

„Държавата свърши всичко, което трябваше по случая с Васил Божков, сега топката е в ОАЕ. Да му се молим да се върне ли“, коментира той.

Официално съобщение на прокуратурата гласи: „Двама прокурори от Върховна касационна прокуратура –ВКП/ бяха на работно посещение в Обединените арабски емирства /ОАЕ/ в периода 25-27.02.2020 година.  На среща в Бюрото на Главния прокурор на ОАЕ в Абу Даби българските представители са обсъдили възможността за подписване на меморандум за сътрудничество между прокуратурите на двете страни.  В рамките на разговорите представителите на ПРБ са обсъдили и наказателно правни въпроси от взаимен интерес“

 

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.