Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Наглост е адвокати на олигарси и престъпници да искат промени в Конституцията и да блокират прокуратурата

Иван Гешев: Наглост е адвокати на олигарси и престъпници да искат промени в Конституцията и да блокират прокуратурата

Defakto.bg

Главният прокурор Иван Гешев е силно възмутен от предложенията на Фондация “Български адвокати за правата на човека” за промени в Конституцията чрез които да се въведат по солидни гаранции на основните права на гражданите,  независимостта  на съдебната власт и автономност на прокуратурата.

Наглост е адвокати на подсъдими и обвиняеми олигарси да предлагат промени в конституцията за прокуратурата, това е все едно прокуратурата да иска промени в Закона за адвокатурата”, заяви Гешев в Ихтиман, където е на поредна операция срещу битовата престъпност.  Главният прокурор разбира вижданията на  БАПЧ и като желание да пресекат ” това, което се случва в последните месеци спрямо най-богатите в държавата и битовата престъпност”. 

Адвокатите от фондация БАПЧ, известни като едни от най-професионалните защитници в страната,  вчера оповестиха своите виждания за конституционни промени.  Сред множество аргументи и доводи е и предложението им в основния закон да бъде изрично записано, че съдебната власт се осъществява от  съдилищата. Прокуратурата е част от съдебната власт, но не е съд, казаха те.  Категорични са, че  “прокуратурата продължава да осъществява широки квази-съдебни правомощия и „привременно правосъдие”, с което се нарушават основни права на гражданите”.

Предлагат всички прокурорски актове, освен изрично посочните в закона, да бъдат обжалвани пред съд.  Аргументират по-  ефективния съдебен контрол “над действията  и бездействията на прокуратурата с  дефектите, установени в ред осъдителните решения на ЕСПЧ. Становището им изготвено по повод консултациите при президента за нуждата от промени в Конституцията.

Критиката на главния прокурор срещу адвокатските предложения се свеждат до житейската проблематика за добрите и лошите:    “Адвокати на подсъдими и осъдени престъпници искат промени в дейността на прокуратурата.  Аз разбирам, че много хора имат интерес от слаба прокуратура и “сигурният начин е това да стане със законодателни промени, които да блокират дейността на прокуратурата”, казва той.   

“Това е в интерес на техните проксита или говорители, но не е в интерес на хората”, смята  Гешев.

С две думи оценката му на юрист е:  “Наглост!”  Това е все едно прокуратурата да иска промени в закона,  казва той. Но само преди  дни самият той, главният прокурор  поиска    политиците да променят Конституцията и да отпадне давността за престъпления, свързани с приватизацията.  “За да има справедливост за хора, които са извършили престъпление, трябва да си свършат своята работа и политиците.  Да извършат съответните промени в конституцията”, бяха думите на Гешев.

На политиците и днес главният прокурор изпрати послание:    “Оттук нататък има една гранична линия: от едната страна са хората, чиито интереси смятаме да защитаваме, от другата – престъпниците. Политиците трябва да решат от коя страна на тази линия да застанат”, каза главният прокурор.

Иван Гешев  продължава да недоумява какво точно иска президентът и “каква е целта на тези събеседвания”, които се водят в президентството за промени в конституцията.  “Не знам какво иска президентът, чули ли сте го какво иска, на мен не ми е ясно той какво иска. Не ми е ясно каква е целта на тези събеседвания, които се водят там. От прокуратурата, за разлика от тези адвокати на подсъдими и на осъдени престъпници, не е искано становище“. 

Което не е съвсем така  –  на  една от срещите при президента присъстваха  представители на Асоциацията на прокурорите, които изразиха   вижданията си по повод евентуални конституционни промени и заявиха позицията си, че прокуратурата трябва да  остане в съдебаната власт.

Иван Гешев е категоричен –  прокуратурата ще продължава да работи така, както до момента.

Прокурори от ВКП са били в Обединените арабски емирства

Пред жураналисти, главният прокурор посочи още, че двама прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП) са говорили с колегите си от Обединените арабски емирства (ОАЕ) на високо равнище по случая с укриващия се там бизнесмен Васил Божков.

“Държавата свърши всичко, което трябваше по случая с Васил Божков, сега топката е в ОАЕ. Да му се молим да се върне ли”, коментира той.

Официално съобщение на прокуратурата гласи: “Двама прокурори от Върховна касационна прокуратура –ВКП/ бяха на работно посещение в Обединените арабски емирства /ОАЕ/ в периода 25-27.02.2020 година.  На среща в Бюрото на Главния прокурор на ОАЕ в Абу Даби българските представители са обсъдили възможността за подписване на меморандум за сътрудничество между прокуратурите на двете страни.  В рамките на разговорите представителите на ПРБ са обсъдили и наказателно правни въпроси от взаимен интерес”

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.