Последни новини
Home / Законът / На седмия месец арест шефът на „ТАД груп“ освободен срещу 100 000 лева гаранция

На седмия месец арест шефът на „ТАД груп“ освободен срещу 100 000 лева гаранция

Defakto.bg

На седмия месец от задържането му собственикът на „ТАД груп“ Иван Тодоров е освободен от ареста срещу 100 000 лева гаранция.

А основният аргумент на специализирания съд е бил, че Тодоров твърде дълго пребивава зад решетките, без да са извършвани никакви действия по разследването с него. Изненадващо прокуратурата не е протестирала определението за замяна на най-тежката мярка с парична гаранция и казусът този път не е стигнал до апелативния спецсъд.

Неработещата вече фирма „ТАД груп“ бе взета на мушка миналото лято (когато работеше и то, твърди се, успешно) заради пробива в системата на НАП, довел до изтичането на личните данни на над 6 милиона български и чужди граждани. Спецпрокуратурата обвини собственика Тодоров, търговския директор Георги Янев и служителя Кристиян Бойков в тероризъм, впоследствие ги направи лидер (Иван Тодоров) и членове (другите двама) на престъпна група. Затова пък парламентът изцяло оневини ръководството на НАП и финансовия министър Горанов за грандиозния скандал.

Стартът на наказателното преследване вкара Янев и Бойков за малко в ареста, откъдето те излязоха срещу парична гаранция за директора и „подписка“ за служителя. А завърналият се сам от Канада в края на юли миналата година Иван Тодоров до 18 февруари бе арестант.

Той остана зад решетките въпреки произнасяния и на апелативния спецсъд, че няма опасност на свобода да се укрие, да влияе на свидетели и да осуетява разследването, нещо повече – няма обосновано предположение да е съществувала твърдяната от обвинението ОПГ. Забележителни бяха две последни произнасяния на втората съдебна инстанция по въпроса. В едното съставът, председателстван от шефа на апелативния спецсъд Георги Ушев, се бе аргументирал с факта, че пробивът на НАП особено е повлиял на системата, отговорна за събирането на данъците, а оттам и на здравното осигуряване. Във второто друг състав под председателството на Красимира Костова, след като бе отхвърлил и наличието на предположение собственикът на „ТАД груп“ да е бил подбудител на „тероризма“, сиреч на хакването на НАП, „откри“ че той е виновен за друго – бил е помагач на престъплението.  Но най-вече с познанията и компютърните си умения щял да е опасен на свобода!

На 12 февруари обаче, тихо и без публично оповестяване (то обичайно идва от прокуратурата за делата на съда) специализираният съд е определил 100 000 лева гаранция на Иван Тодоров. След като протест не е постъпил, на 18 февруари, месец след като бе обявен за потенциално опасен, защото добре борави с компютър, арестантът е бил освободен.

А за това разследването напоследък нищо не се чува.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.