Последни новини
Home / Законът / По 3 заплати годишно за свръхнатоварените магистрати и по 4 заплати за спецправосъдието залага ВСС за идните 3 години

По 3 заплати годишно за свръхнатоварените магистрати и по 4 заплати за спецправосъдието залага ВСС за идните 3 години

Defakto.bg

Кадровиците отказаха да запазят комплекса „Св.св. Константин и Елена“ за почивна база на системата

По три заплати годишно отгоре за свръхнатоварените съдилища и прокуратури и по четири заплати спецправосъдието заложи Висшият съдебен съвет за идните три години. Пленумът одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за 2021 г. – 2023 г.

Заложените бюджети съответно са 933.8 милиона лева за 2021 г., 1, 037 милиарда лева за 2022 г. и 1, 089 милиарда за 2023 г.
Освен „бонусите“ за свръхнатовареност и специализираност е заложен също ръст на заплатите с 10% за всяка година, както и нови 100 щата за съдебни помощници и 36 щата за Бюрото по защита при главния прокурор.

Оживено се обсъждаше днес друг въпрос – за съдбата на комплекса „Св.св.Константин и Елена“ край Варна, който за последно бе предоставян на НИП за обучения, но впоследствие националният институт получи поискана от него сграда в Банкя. Предложението бе ВСС да се откаже от „Св.св.Константин и Елена“ поради отпаднала необходимост. Атанаска Дишева обаче предложи да не се прибързва с това решение, а да се обсъди оставянето на комплекса като почивна база на системвата. Още повече, че, за разлика от прокуратурата, съдилищата имат много малко ведомствени бази за отдих – по една станция на върховните съдилища в село Лозенец (те не са огромни) и още две в планински курорти с по 4 бунгала.

Севдалин Мавров я подкрепи.

Боян Новански обаче обяви, че задържането на ковплекса край Варна не е рентабилно, има много скъпа поддръжка, ремонти, няма персонал. съответно, не са предвидени и средства за това в бюджетната прогноза.

Гергана Мутафова изложи аргумент „по същество“. Над 270 сгради са в управление и поддръжка на ВСС като първостепенен разпоредител, заложени са изграждания на нови съдебни палати. „Много е примамливо да имаме още 10-15 почивни бази, но имаме ли способността да управляваме, да се грижим, да строим нови палати, включително и във Варна? Можем ли да държим сграда, която няма да ремонтираме в близките 5 години и ще се руши?“, попита Мутафова.

Огнян Дамянов обяви, че тогава във ВСС трябва да се създаде отдел „Почивно дело“.

С 12 срещу 4 гласа отлагане за размисъл бе отказано. ВСС се отказва от почивната база.

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.