Последни новини
Home / Законът / Тревоги за коронавируса: Борисов умислен за бюджета на НОИ, личните лекари – как ще издават болнични без правно основание

Тревоги за коронавируса: Борисов умислен за бюджета на НОИ, личните лекари – как ще издават болнични без правно основание

Defakto.bg

Министър педседателят Борисов  ще предложи НОИ да заплаща периода на т.нар. доброволна карантина на хората, които се завръщат от държави с разпространен коронависурс.  Това обяви самият той в парламента, където отговаряше на  опозицията за неяснотите около тол системата.  „Сега действащият нормативен акт е първите 3 дни се плащат от работодателя, другите 11 дни трябва да се поемат от НОИ. Това ще е моето предложение към здравния министър“, каза той.  Предупреди обаче, че това е опасно  за бюджета на НОИ, тъй като е възможно  хората в  карантина да нараснат на 50-100-200 хил.

С това обаче проблемите не свършават.

Лични лекари алармираха пред БНР,  че нямат законно основание да  издават болнични листове  на  лицата, завърнали се от страни с разпространение на коронавируса. Независимо, че КСО позволява болиничен за карантира са нужни поремени в подзаковата нормативна уредба.  Според д- р Гергана Николова,  трябва да се промени Наредбата за борба със заразните заболявания, защото новият коронавирус не е включен в нея.

„Няма как да се позовем на сега съществуващите нормативни документи“, каза тя и заяви, че личните  лекари ще изчакат решението на министерството и кризисния щаб, които трябва да отговорят  при какви условия, за кои пациенти ще се издават болничните в тази хипотеза.

Личните лекари поставят и друг нерешен въпрос – как ще бъдат уведомявани самите те,  че  един гражданин се завръща от страна, с разпространен коронавирус на когото трябва да издадат валидно удостоверение за карантина.  Д-р Гергана Николова обяснява, че трябва да се уточни дали под формата на ТОРС (тежък остър респираторен синдром) може да се приеме и коронавирусът и пациентите, които се приемат като заразоносители, да получат карантина въз основа на този синдром, който е включен в Наредбата за борба със заразните заболявания.

Не е ясно и по  какви критерии ще се определя кой е рисков като заразоносител и кой – не“, смята лекарят. Хората,  които са се завърнали от места, където има заболели от коронавирус, не трябва да отиват при личните си лекари, а да са вкъщи под карантина,  категорична е  тя.

Най-малкото, което бихме желали, е тези хора да се озоват в чакалнята пред кабинетите – наред с бременни, малки деца, възрастни хора, онкоболни или хора с белодробни заболявания. Човекът може да няма респираторен синдром, може и да има, но трябва ли да дойде в чакалнята?„.  Лекарката обърна внимание на множеството житейски хипотези, които могат да доведат до  усложения.Разказва случай при който пациент, отишъл с висока температура при личния си лекар, но не е казал, че е международен шофьор и се е завърнал от Ломбардия в Италия.

Според нея джипитата трябва да получават надежна информация за завърналите се от рискови зони техни пациенти.

Но, обясни тя, в момента в страната има втора вълна на грип тип В и при поява на пациенти със симптомите му ще настъпи объркване дали високата температура е от грип, или от коронавирус.  Пред националното радио д-р Гергана Николова алармира и за проблем, свързан с изпращането на лекари да дежурят на граничните пунктове:  „Искам някой да ми каже как тези хора след това ще се върнат в кабинетите си и ще правят детска и женска консултация“.

Не е  новина, че предпазни  медицински маски за граждани  по аптеките няма.

Вчера омбудмасманът Диана Ковачава обърна внимание, че нармативната уредба се нуждае от корекции.  „Когато става дума за лица, които нито са болни, нито са заразоносители – за тях няма правно основание да бъдат поставяни под карантина. Отделен е въпросът, че  трябва да се създаде ново правно основание спрямо такива граждани с оглед на това, че опасността е висока и ситуацията е кризисна, заяви омбедсманът Диана Ковачева в писмо да здравния министър.

„Няма хипотеза „опасност“, през която да се ползва механизмът за карантината“, категоричен беше и юристът Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ.  Той предупреди, че централата  на синдиката е затрупана от въпроси  в тази посока, нещо което подсказва, че сериозни въпроси за предотвратяване на кризисната ситуация, не са решени.

„Проблем е, че не е ясно дефиниран кръгът на лицата, които подлежат на карантиниране.  Важно е да се съобразят и медицинската целесъобразност, и финансовата стабилност при вземането на окончателно решение“, заяви д-р Хасан Адемов, председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

Медицинските аргументи не бива да бъдат пренебрегвани за сметка на финансовите… В изключителен случай трябва да бъдат карантинирани тези, които биха били най-податливи на тази инфекция – хора с хронични, с тежки онкологични заболявания“.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът внесе в НС предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата и Закона за движение …

Решението за конкурса за назначение на 28  длъжности „прокурор” в районните прокуратури е обнародван в „ДВ“

Решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за обявяване на конкурса за първоначално назначаване и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.