Последни новини
Home / Законът / Висшият адвокатски съвет застава зад „наглите“ адвокати и правото им да изразяват становища по важни обществени теми

Висшият адвокатски съвет застава зад „наглите“ адвокати и правото им да изразяват становища по важни обществени теми

Defakto.bg

 

Всякакви негативни внушения в посока, че адвокатите нямат морално право да изразяват становища по важни за обществото теми, защото клиентите им били „обвиняеми“, поради което адвокатите имали интерес от това да няма силна прокуратура, освен неверни, са и недопустими, когато изхождат от главния прокурор.  Това се казва в  декларация на Висшия адвокатски съвет по повод  оценката на главния прокурор, че становището на фондация “ Български  адвокати за правата на човека“ за промени в Конституцията е „наглост.“

Въпросът за  отговорността на главния прокурор  е от първостепенно значение за цялото общество и не зависи от това кой заема поста, а силна прокуратурата, не означава безконтролна прокуратура, заявява   ВАдвС .  Категоричен е, че квалификациите и внушенията към адвокатската професия, уронват престижа на професията и посягат на държавността. Напомня, че там, където свършва правото, започва произволът.

Бишият съдия в Европейския съд по правата на човеда  адвокат Здравка Калайджиева, по-рано в петък,  поиска публично извинение от Иван Гешев за обидното отношение към  правозащитниците от фондация „Български адвокати за права на  човека“, изготвили обширно професионално становище  за промеин в Конституцията.

Ето и цялата декларация

ДЕКЛАРАЦИЯ

Адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се!

Справедливостта, най-висша ценност на правовата държава и всяко цивилизовано общество, е непостижима без правосъдие, почиващо на върховенството на закона и правото. Честно и справедливо правосъдие има само там, където има защита. Защитата е конституционна задача на адвокатурата.

На 27 февруари 2020 г. в изявление пред медиите главният прокурор Иван Гешев определи като „наглост“ становището на Фондация „Български адвокати за правата на човека“, дадено по повод инициирани от Президента на Република България – Румен Радев, консултации в хода на дебат за промени в Конституцията. Главният прокурор Иван Гешев си позволи да квалифицира адвокати – правозащитници като „адвокати на подсъдими и обвиняеми олигарси“, а аргументираните им предложения за промяна в Конституцията сведе до невярната констатация: „все едно прокуратурата да иска промени в Закона за адвокатурата“.

По този повод, Висшият адвокатски съвет изразява своята категорична позиция относно следното:

Адвокатите осъществяват конституционно гарантирано право на защита и не защитават свои, а чужди права, поради което адвокатите няма как да се идентифицират с клиентите, чиито права защитават. Всякакви негативни внушения в посока, че адвокатите нямат морално право да изразяват становища по важни за обществото теми, защото клиентите им били „обвиняеми“, поради което адвокатите имали интерес от това да няма силна прокуратура, освен неверни, са и недопустими, когато изхождат от главния прокурор.

Прокуратурата е институция, която е призвана да ръководи разследването и упражнява общ надзор за законосъобразното му провеждане, но единствено съдът има правомощията да се произнася дали едно лице е виновно, или не. Основно човешко право е правото на справедлив съдебен процес. Процесът няма как да е гарантирано справедлив без участието на адвокати, като защитници на обвинените от прокуратурата лица, защото само професионално подготвени и независими хора, каквито са адвокатите, могат да изградят и противопоставят защитна теза, съответстваща на фактите и правото.

Затова всякакви квалификации по отношение на адвокатите, чрез които се правят преки, но неправилни внушения за същността на адвокатската професия и конституционно гарантираното чрез дейността на адвокатите право на защита, не само уронват престижа на адвокатурата, но и посягат на държавността. Защото държавност означава сигурност за всички български граждани, че никой няма да бъде несправедливо обвинен и осъден.

Висшият адвокатски съвет застава непоколебимо зад колегите адвокати и заявява, че ще отстоява правото им на изразяване на становища по важни за обществото теми.

Адвокатите не само съветват и защитават. Адвокатурата, като институция, има и друга, твърде важна обществена роля, а именно – да отстоява принципите на законността и справедливостта при всички случаи, когато тези принципи са застрашени или нарушени.

Висшият адвокатски съвет счита, че въпросът за отговорността на главния прокурор и въобще за мястото и ролята на прокуратурата в съдебната система е от първостепенно значение за цялото общество. Този въпрос не касае конкретната личност, която в определен момент заема длъжността главен прокурор, а има отношение по основния механизъм на функциониране всяка съвременна правова държава – такова разделение на властите, при което се гарантира прякото приложение на принципа „власт, власт възпира“, за да не може никоя власт да бъде безконтролна. Този дебат следва да се води експертно, без емоции и никому ненужни квалификации.

Адвокатурата е призвана да защитава правата и интересите на всички граждани – на тези, които са обвинени в извършване на престъпление, но и на тези, които са пострадали от престъпление, затова адвокатурата има интерес от работеща, а не от неработеща прокуратура.

Висшият адвокатски съвет заявява, че силна прокуратура не означава безконтролна прокуратура, а напротив. Цялото българско общество има интерес от работеща прокуратура, която да функционира в кръга на своите правомощия, която да внася ефективни и проверени обвинителни актове, основани на факти и доказателства, които да водят до справедливи съдебни актове. Единствено при зачитане на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица и при ефективно функциониране на всички власти в рамките на техните конституционни правомощия, България може да бъде правова държава, защото, както Висшият адвокатски съвет съвсем скоро имаше повод да напомни отново – там, където свършва правото, започва произволът!

Висш адвокатски съвет

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.