Последни новини
Home / Законът / Здравка Калайджиева: Прокуратурата започва дела, които висят с години, без да влизат в съда. Това са акции, а не правосъдие!

Здравка Калайджиева: Прокуратурата започва дела, които висят с години, без да влизат в съда. Това са акции, а не правосъдие!

Defakto.bg

Очаквам публично извинение от г-н Гешев, надявам се, че ВСС и Висшият адвокатски съвет също ще реагират.  

Това заяви адвокат Здравка Калайджиева от фондация „Български адвокати за правата на човека“, бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург пред БНР по повод  вчерашното изявление на главния прокурор, че предложенията на фондацията за промени в Конституцията  са „наглост“.

Правозащитниците предлагат в конституцията да се запише, че съдебната власт  – това е съдът. Срещу  „квази“ съдебна дейност на прокуратурата се предлага всички прокурорски актове да бъдат подложени на съдебен контрол,  тъй като обвинението е  страна в процеса. Адвокатите предложиха  независим орган извън прокурорските среди да разследва главния прокурор,  пълно разделение на колегиите на съдиите и прокурорите във Висшия съдебен съвет, както и възможност за повторен избор на Обвинител №1 от ВСС, когато изборът на кадровиците е върнат от държавния глава.

 „Наглост е адвокати на подсъдими и обвиняеми олигарси да предлагат промени в конституцията за прокуратурата. Това е все едно прокуратурата да иска промени в Закона за адвокатурата.“, коментира Гешев.  Не пропусна тезата си, че адвокатите защиват обвиняеми олигарски и престъпници. Не  каза нито дума за друго съществено предложение на  БАПЧ, онова, според което в Конституцията трябва да се запише,  че  представителите на държавата отговарят с личното си имущество, когато заради техни действия или  бездействия, се  плащат  обезщетения  за вреди на гражданите от бюджета.

Адвокатите бяха поканени да опишат вижданията си от президента Румен Радев, който започна широка дискусия по темата.

Ето и коментарът на  адвокат Здравка Калайджиева:

В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република. Необходимостта от промени в конституционната уредба на съдебната система, които да изяснят  кой в нея е кум, кой сват, кой на булката брат, изглежда, остана неразбрана само от главния прокурор.

Становището е подготвено в отговор на поканата и аз мога само да благодаря на г-н Гешев, че го популяризира.  Крайно време е българският народ да се върне към съзнанието, че  правосъдието се раздава от съда, а не от прокуратурата.

Именно това е част от становището, изготвено по покана на президента.

Ние смятаме, че това е принцип, който всички добре знаят, но той не е добре оценен и разписан в конституцията и българските закони. Не може прокуратурата да започва производства, които да висят с години, и тези производства да  засягат името, имота, честта и живота, ако щете, на гражданите, докато те преценят, и без да дават след това думата на съда.

Това не е правосъдие. Това са акции, които би трябвало да се отграничават от действителното правосъдие.

Необходимостта от реформа е изяснена в редица решения на Европейския съд, Венецианската комисия, други международни авторитети. В нашето становище няма нещо особено ново.  Но до този момент никой не беше характеризирал моето лично мнение или дейността на „Български адвокати за правата на човека“ като „наглост“.

Калайджиева  заяви, че очаква публично извинение от главния прокурор, както и оценка на неговата етичност и колегиалност от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Надява се, че  Висшият адвокатски съвет също ще реагира.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.