Последни новини
Home / Законът / Мая Манолова e завела дело за укриване на информация за язовирите срещу Държавната консолидационна компания

Мая Манолова e завела дело за укриване на информация за язовирите срещу Държавната консолидационна компания

Defakto.bg

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова е завела дело срещу  Държавната консолидационна компания (ДКК) за укриване на информация за язовирите.  Гражданската платформа е подала  заявление за достъп до обществена информация на 8 януари 2020 г, в което е попитала за отпуснатите от Министерския съвет на ДКК през юли 2018 г. 500 млн. лв. за ремонт на 418 язовири, които са в аварийно състояние.   От името на „Изправи се .БГ“  Манолова е поискала подробна справка – отчет от 1 октомври 2018 г. до 30 септември 2019 г. на язовирите, язовирните стени и съоръженията към тях, подлежащи на ремонтни дейности и реконструкции, както  и за сумата, плана и списъка на ремонтираните с отпуснатите пари язовири.

„ДКК не предостави достъп до информация в законовия срок от 14 дни, съгласно ЗДОИ“, съобщава пресслужбата на гражданската платоформа.   На  21 февруари т.г. ДКК е изпратила писмо до Манолова в което компанията я е посъветвала да потърси исканите  данни в медиите.  Според ДКК, те са „в голямата си част публично достъпни и разпространени чрез средствата за масова информация“, казва  писмото си изпълнителния директор на ДКК Ясен Спасов“. цитират от  „Изправи се .БГ“.
По тази причина на 7 февруари 2020 г. Манолова завежда дело срещу мълчаливия отказ на ДКК пред  Административния  съд в София, който е образувал  дело №1438/2020 г. Заседанието по делото е насрочено за 26 март 2020 г.

От „Изправи се.БГ“ припомнят, че ремонтите за 500 млн. лева е трябвало да се осъществят от дружеството „Монтажи” ЕАД, което е част от структурата на ДКК. По официални твърдения на министъра на икономиката към началото на декември 2019 г. на „Монтажи” са възложени ремонтите на 182 от общо 418 аварийни язовира, за които са отпуснати парите.  Кои са тези язовири и колко от тях са ремонтирани действително ДКК отказва да отговори.  За останалите 236 аварийни язовира не е ясно дали изобщо са възложени ремонтни дейности.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.