Последни новини
Home / Законът / Проф. Пламен Киров: Изтекла давност не може да бъде заличавана с обратна сила, ако сме правова държава

Проф. Пламен Киров: Изтекла давност не може да бъде заличавана с обратна сила, ако сме правова държава

Defakto.bg

Дискусията по въпроса за промяна на давността със задна дата  ще доведе доведе до това, че някои хора в парламента ще успеят да попълнят сериозни празноти в юридическите си познания.  Така проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия,   коментира  обявеното намерение от председателката на правната комисия Анна Александрова идната седмица управляващите да започнат  консултации за промени в Конституцията. Задачата е възложена от премиера Бойко Борисов и е  в “ унисон с амбициите на главния прокурор Иван Гешев да разследва всички приватизационни сделки“, каза Алекснадрова.

„Да се очаква нещо от нищо е най-популярната  форма на заблудата, заяви професорът.  „Нещата не се решават с говореното за тях. Някои случаи не могат да бъдат решени с негодни средства. В случая – тези опити, които се правят да бъде променян текстът на основния закон, за да бъде потърсена отговорност от лица, които покрай приватизацията са извършили приватизацията, ми се струват безплодни.   Това, че една изтекла давност при действието на определен правен ред ще бъде заличена и ще бъде отменена с обратна сила, влиза в противоречие с принципа на правовата държава, прокламиран в нашата Конституция“, категоричен бе пред БНР Киров.

Ако искаме да сме правова държава, трябва да се откажем от революционната целесъобразност и да сме наясно какво можем и какво не можем да си позволим, заяви професорът и  попита: „Защо да отпадне давността само за тежки престъпления, свързани с приватизацията. По онова време бяха извършени доста показни убийства, които не бяха разкрити. Тогава да отпадне давността за всички престъпления! Стигаме до абсурди. Тази дискусия ще бъде използвана само за кризисен пиар“.

Изтеклата давност не може да бъде заличена и отменена с обратна сила, категоричен е проф. Киров.   „Конституцията не е съвършена. Но като гледам нивото на юридическата мисъл в парламента е по-добре да не я пипат. В дейността на парламента в редица случаи се демонстрира сериозен дефицит на нормално мислене, камо ли на юридически познания. Затова е по-добре да не пипат основния закон“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е иззела над 10 хиляди дози наркотици и обвинила над 400 души в хода на операция „Бяло“

В операцията „Бяло“ бяха иззети над 10 хиляди дози наркотици, като палитрата е разнообразна – …

Управляващият интернет търсачка премахва от резултатите при търсене информация, за която се твърди, че е неистина

Лицето, което управлява интернет търсачка, следва да премахне от резултатите при търсене, информацията, включена в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.