Последни новини
Home / Законът / Спрягат имена на кадровици за нов главен инспектор

Спрягат имена на кадровици за нов главен инспектор

Defakto.bg

Макар че парламентът изпусна всички законови срокове за откриване на процедура за избор на нов главен съдебен инспектор и на 10 инспектори, в публичното пространство вече се завъртат имена на евентуални кандидати. А магистрати обясняват парламентарната забава с факта, че депутатите не са постигнали още консенсус за 11-те си нови избраници в Инспектората. При вота за всеки от тях се иска мнозинство от 2/3 – то ест 160 „за“.

Мандатът на главния инспектор е 5 години и този на Теодора Точкова изтича през април. Мандатът на 10-те инспектори е 4 години и изтича през март. Съдебният закон изисква Народното събрание да е избрало приемниците най-късно до два месеца преди изтичането на мандатите, но процедурата за избор дори не е стартирала.

Изискванията към главния инспектор са за минимум 15 години юридически стаж, от които 10 като съдия в окръжен, апелативен или върховен съд, съответно прокурор в окръжна, апелативна или върховна прокуратура или следовател в НСлС или окръжен следствен отдел. Инспекторите трябва да имат минимум 12 години юридически стаж, като трима от тях трябва да са съдии по граждански, търговски или административни дела с поне 8 години опит, един трябва да е наказателен съдия също с 8 години стаж като такъв, един да е прокурор или следовател с 8 години стаж, двама да са граждански, търговски или административни съдии с 5 години опит, един да е наказателен съдия с 5 години стаж, двама да са прокурори или следователи също с 5 години стаж. Магистрати от районно ниво не се избират в Инспектората.

Заплатата на главния инспектор е като на член на ВСС – то ест равна на тези на „тримата големи“. Възнаграждението на инспекторите е 90 % от това на главния инспектор. С промени в съдебния закон те получиха и привилегията след изтичането на мандата да бъдат възстановявани на „една степен по-висока длъжност“ от заеманата преди избора им. После бонусът бе даден и на кадровиците.

Драгомир Кояджиков

Неофициалните наддавания в момента са основно за главен инспектор. Сред спряганите имена е това на Драгомир Кояджиков от Висшия съдебен съвет. Той е член на Съдийската колегия от парламентарната квота, беше издигнат от БСП. Преди това бе съдия в апелативния специализиран съд. Във ВСС твърдо гласува с мнозинството, опонент е на Лозан Панов, както и на инакомислещи съдии, пред правната комисия защитаваше „бонусите“ като необходимост за провеждане на реформа. Магистрати казват, че в парламента в момента Кояджиков би получил подкрепата на ГЕРБ и на ДПС.

Друго изникващо име е на бившия представляващ ВСС Димитър Узунов. В предния съдебен съвет той също влезе от парламентарната квота, бе издигнат от „Ред, законност и справедливост“ на Яне Янев. В записите „Яневагейт“ бе наречен „човекът на Бойко във ВСС“, Узунов бе и кадровикът, подозиран, че уведомява с sms-и премиера

Димитър Узунов

за решенията на съвета, преди дори да са гласувани. В края на миналата година имаше ред  телевизионни изяви в защита на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, тази година публично се изяви по въпроса за имунитета на президента и разпространените от прокуратурата записи на негов разговор. Преди да влезе във ВСС Узунов бе председател на районния съд в Сандански, след мандата за кратко се върна там и бе командирован в Административен съд-Благоевград. Проблемът обаче е, че надали ще докара изискваните 10 години стаж на окръжно ниво, дори и да се сметнат 5-те му години във ВСС.

За главен инспектор се коментира и друг бивш кадровик Ясен Тодоров, също от предния ВСС. Тодоров в момента е следовател от НСлС, бил е и инспектор в първия състав на Инспектората, оглавен от Ана Караиванова. Във ВСС също бе избраник от парламентарната квота.

За малко преди време се споменаваше и името на Любомир Гайдов, председател на отделение във ВАС. Той обаче категорично отрече да има намерения да се прехвърля в Инспектората.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.