Последни новини
Home / Законът / Административен съд София-град задължи държавата да оповести пазарните оценки на горските заменки (2007 г. – 2009 г.)

Административен съд София-град задължи държавата да оповести пазарните оценки на горските заменки (2007 г. – 2009 г.)

Defakto.bg

Аминистративен съд –  София задължи Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) да предостави докладите, с които е определена пазарната цена на всички държавни гори, заменени от държавата в периода 2007 – 2009 г, съобщи  Дневник, като се позовава на  сдружение „За да остане природа“. Решението е по жалба на „WWF България“ и е оконачтелно.

Съдът е отменил отказа на Изпълнителната агенция да предостави информация  заради  надделяващия обществен интерес, особено когато „се цели разкриване на информация, която може да съдържа данни за корупция и злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността на задължения субект“.

Оповестяването на оценителските доклади за горските заменки ще даде възможност на обществото да разбере не само защо настоящият агроминистър Десислава Танева и шефът на горите Мирослав Маринов отказаха на голям брой медии и организации достъп до докладите, но и защо близо година бившият агроминистър Румен Порожанов не е предприел действия за възстановяване на държавната помощ от заменките, смятат от  сдружение  „За да остане природа“.

Спечеленото от „WWF България“ дело е от огромно значение и за изясняване на въпроса дали с горските замени държавата е ощетена само с 80 милиона лева, както заявиха от Министерство на земеделието на 20 ноември 2019 г., или с въпросните доклади е направен опит да се прикрие незаконна държавна помощ в размер от над един милиард лева.

Миналата седмица прокуратурата възложи на МВР проверка на схемата за държавна помощ  при замени на поземлени имоти в горски територии за периода 01 януари 2007 г. – 27 януари 2009 г., както на размера на получената помощ от всеки от бенефициентите.

Възложена е и проверка на съответствието между установената от независимия оценител реална пазарна цена на поземления имот за замяна с административната цена на имотите по замяна, както и установяване на общата сума (главницата и лихви по възстановяване, изчислени в съответствие с чл. 4, т. 4 от Решението на ЕК), която следва да бъде възстановена от всеки бенефициент, получил несъвместима с вътрешния пазар държавна помощ, съобщи прокуратурата.

 

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.