Последни новини
Home / Законът / Административен съд София-град задължи държавата да оповести пазарните оценки на горските заменки (2007 г. – 2009 г.)

Административен съд София-град задължи държавата да оповести пазарните оценки на горските заменки (2007 г. – 2009 г.)

Defakto.bg

Аминистративен съд –  София задължи Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) да предостави докладите, с които е определена пазарната цена на всички държавни гори, заменени от държавата в периода 2007 – 2009 г, съобщи  Дневник, като се позовава на  сдружение “За да остане природа”. Решението е по жалба на “WWF България” и е оконачтелно.

Съдът е отменил отказа на Изпълнителната агенция да предостави информация  заради  надделяващия обществен интерес, особено когато “се цели разкриване на информация, която може да съдържа данни за корупция и злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността на задължения субект”.

Оповестяването на оценителските доклади за горските заменки ще даде възможност на обществото да разбере не само защо настоящият агроминистър Десислава Танева и шефът на горите Мирослав Маринов отказаха на голям брой медии и организации достъп до докладите, но и защо близо година бившият агроминистър Румен Порожанов не е предприел действия за възстановяване на държавната помощ от заменките, смятат от  сдружение  “За да остане природа”.

Спечеленото от “WWF България” дело е от огромно значение и за изясняване на въпроса дали с горските замени държавата е ощетена само с 80 милиона лева, както заявиха от Министерство на земеделието на 20 ноември 2019 г., или с въпросните доклади е направен опит да се прикрие незаконна държавна помощ в размер от над един милиард лева.

Миналата седмица прокуратурата възложи на МВР проверка на схемата за държавна помощ  при замени на поземлени имоти в горски територии за периода 01 януари 2007 г. – 27 януари 2009 г., както на размера на получената помощ от всеки от бенефициентите.

Възложена е и проверка на съответствието между установената от независимия оценител реална пазарна цена на поземления имот за замяна с административната цена на имотите по замяна, както и установяване на общата сума (главницата и лихви по възстановяване, изчислени в съответствие с чл. 4, т. 4 от Решението на ЕК), която следва да бъде възстановена от всеки бенефициент, получил несъвместима с вътрешния пазар държавна помощ, съобщи прокуратурата.

 

About De Fakto

Проверете също

Гаранция от 40 000 лева за граничен полицай, обвинен за подкуп, постанови Апелативният специализиран съд

Задържаният през юни по обвинение за участие в престъпен сговор за “смачкване” на разследвания за …

Очаквано: КС прекрати делото за комисията “Десислава Атанасова”, от която управляващите “навреме” се отказаха

Очаквано, КС единодушно прекрати делото за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.