Последни новини
Home / Законът / След жената и синът на Божков – обвиняем и в ареста

След жената и синът на Божков – обвиняем и в ареста

Defakto.bg

Не само Васил Божков, доскоро сочен за най-богатия човек в България, за бизнесмен и меценат (за миналото му, официално никой не отваряше дума, пък и има законова давност), а вече обвинен в 11 престъпления, но и близките му усилено се “криминализират”.

След като преди десетина дни прокуратурата задържа и обвини жената до него Елена Динева за участник в организирана престъпна група, а миналата седмица апелативният спецсъд отмени рекордната й гаранция от 1,5 милиона лева и я върна в килията, днес на мушка е взет синът – Антон Божков.

Течащите от сутринта неофициални информации, че Божков-младши е извикан на разпит в сградата на националното следствие, където спецпрокуратурата също има кабинети, следобяд станаха официални. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви – Антон Божков е обвинен в пране на пари и задържан за 72 часа с прокурорско постановление. Идните дни очевидно ще наблюдаваме нови дела в специализирания и апелативния специализиран съд по мярката за неотклонение на трети човек от фамилията.

Що се отнася до самия Васил Божков, по официалните информации дотук, единайсетте обвинения срещу него са за ръководене на ОПГ, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към длъжностно престъпление, избягване на плащане на държавни такси за близо половин милион плюс търговия с влияние и задържане и отчуждаване на културни ценности, нерегистрирани по законовия ред.  А в ново дело били отделени материали за убийства и изнасилвания, като за пострадалите от последното бе отворена и “гореща линия”. За пране на пари дотук обвинението май не е съобщавало.

Няма спор, прокуратурата е държавният орган, в чиято власт е да повдига обвинения, щом прецени, че има достатъчно солидни основания за това. Но най-близката и нова история открои тенденция – при тоталното актизивиране на репресивната мощ срещу един човек (и най-близкия му кръг) обичайно иде реч за акции, не за търсене на справедливост. Обобщи го преди дни Здравка Калайджиева: Прокуратурата започва дела, които висят с години, без да влизат в съда. Това са акции, а не правосъдие!

И финалът ни е известен – плащаме всички, вкупом.

 

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.