Последни новини
Home / Законът / С 2 на 1 специализираният съд напълно оправда Гриша Ганчев

С 2 на 1 специализираният съд напълно оправда Гриша Ганчев

Defakto.bg

Невинен, е решението на специализирания наказателен съд по „брадатото“ дело срещу Гриша Ганчев. По него спецпрокуратурата го бе посочила като тартор на организирана престъпна група, подбудител в укриване на ДДС от захарни сделки за 711 580 лева, както и че се заканил с убийство на бившия шеф на НАП Красимир Стефанов.

Оправдани са и още осем от другите обвиняеми от твърдяното ОПГ – сред тях изпълнителните директори на „Литекс комерс“, единствената присъда, условна, е за бизнесмена Милко Талев  за неправомерно възстановен ДДС чрез неистински фактури.

Любопитното е, че присъдата е постановена с 2 на 1 гласа. Председателят на състава съдия Лилия Георгиева е на „особено мнение“, но двамата съдебни заседатели са взели превес. Не е прецедент, но се случва много рядко в съдебната практика.

А делото „Ганчев“ е наистина брадато и говорящо. Разследването тръгна през май 2012 г. с шумна акция, при която бяха арестувани шестима, сред които и синът на Гриша Ганчев Данаил (той и още двама бяха зад решетките два месеца, после съдът ги освободи без мерки за неотклонение). А спецпрокуратурата сочеше за тартор на групата бизнесмена Милко Талев, който после се оказа посредник. Дни по-късно обвиняем стана и самият Гриша Ганчев, комуто бе определена рекордната тогава гаранция от 500 000 лева, намалена от съда на 300 000 лева. Прокуратурата твърдеше, че ОПГ-то действало от януари до 15 май 2012 г.

Делото влезе в съда през 2015 г. и то след като Ганчев изрично настоя на това, ползвайки се от съществувалата тогава (и заличена през 2017 г.) норма срещу „вечните обвиняеми“. Присъдата идва на петата година процес. И е оправдателна!

Решението на спецсъда не е окончателно, има още две инстанции, следващата проверка ще е на апелативния спецсъд – ако прокуратурата протестира, а единственият осъден обжалва.

А казусът се запомни с няколко неща. Бумът на разследването странно съвпадна с „развода“ между Делян Пеевски и Цветан Василев (в резултат на който през юни 2014 г. бе затворена КТБ и Василев се оказа обвиняем и издирван). Адвокатката на Гриша Ганчев Татяна Дончева бе категорична: и в този случай държавната машина играе на едната от двете страни, като целта е Ганчев да се раздели с „Петрол“.

Най-запомнящото се обвинение пък бе за заканата с убийство към бившия шеф на данъчните, която била отправена по телефона и то не директно на самия Стефанов. Впоследствие „жертвата“ обясняваше, че бил заблуден за заплахите, не се почувствал застрашен и не се конституира като страна по делото.

В края на 2018 г. спецпрокуратурата бе внесла нов обвинителен акт срещу Гриша Ганчев пак за организирана престъпна група, но с други участници от съвета на директорите на „Литекс“, управител на захарен завод и една дама. Две съдебни инстанции обаче върнаха обвиненията на поправителен, тъй като прокуратурата е описала не конкретно престъпно поведение, а само теоретични постановки.

Равносметката дотук е – след осем години наказателно преследване първа присъда, оправдателна, очевидно извън „разумните срокове“ и не само. А случаят не е приключил.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.