Последни новини
Home / Законът / 5 116 новоизбрани кметове, заместници и общинари стриктно отчели имущество и интереси, 374 са „нарушители“

5 116 новоизбрани кметове, заместници и общинари стриктно отчели имущество и интереси, 374 са „нарушители“

Defakto.bg

Огромна част от новоизбраните в миналогодишния местен вот кметове и общинари са подали встъпителните си декларации пред КПКОНПИ стриктно и в срок. Това става ясно от съобщение на антикорупционната комисия от днес. Декларациите са публикувани на сайта й в раздела „Регистър на лица, заемащи висши публични длъжности“. Има и „нарушители“, но не сериозни – те са депозирали декларациите си, но със закъснение. И само един се е отчел „наполовина“ – за имущество, но не и за интереси. Публикувани са и подадени финални декларации на заемалите тези длъжности.

По закон кметовете и общинарите са в регистъра на лицата, заемащи висши публични длъжности (първоначално не бяха, но след силен обществен ропот парламентарното мнозинство се принуди да ги допише в ЗПКОНПИ). Там са и назначените заместник-кметове, както – в отделна графа – председателите на общинските съвети.  В публикувания списък са и главните архитекти на общини и на райони.

Общият брой лица, подали встъпителни декларации в резултат на избор в местни органи на власт, е 5116.

374 лица, за които на това основание е възникнало задължение за подаване на декларации за имущество интереси, не са подали такива декларации или са ги подали след срока, установен в закона, информират от КПКОНПИ. Прегледът на регистъра показва, че нарушенията са в неспазване на срока. И само един – кметът на Дългопол Александър Александров не е подал декларация и то отчасти – отчел е имуществото, но не и нтората част „интереси“.

От комисията, оглавена от Сотир Цацаров, предупреждават, че по закон лице, заемащо висша публична длъжност, което не подаде декларация в срок, се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв. В случаите на неподаване на декларация, за тези лица започва и проверка за установяване на незаконно придобито имущество, на основание чл. 108 ал. 6 ЗПКОНПИ.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.