Последни новини
Home / Законът / 5 116 новоизбрани кметове, заместници и общинари стриктно отчели имущество и интереси, 374 са “нарушители”

5 116 новоизбрани кметове, заместници и общинари стриктно отчели имущество и интереси, 374 са “нарушители”

Defakto.bg

Огромна част от новоизбраните в миналогодишния местен вот кметове и общинари са подали встъпителните си декларации пред КПКОНПИ стриктно и в срок. Това става ясно от съобщение на антикорупционната комисия от днес. Декларациите са публикувани на сайта й в раздела “Регистър на лица, заемащи висши публични длъжности”. Има и “нарушители”, но не сериозни – те са депозирали декларациите си, но със закъснение. И само един се е отчел “наполовина” – за имущество, но не и за интереси. Публикувани са и подадени финални декларации на заемалите тези длъжности.

По закон кметовете и общинарите са в регистъра на лицата, заемащи висши публични длъжности (първоначално не бяха, но след силен обществен ропот парламентарното мнозинство се принуди да ги допише в ЗПКОНПИ). Там са и назначените заместник-кметове, както – в отделна графа – председателите на общинските съвети.  В публикувания списък са и главните архитекти на общини и на райони.

Общият брой лица, подали встъпителни декларации в резултат на избор в местни органи на власт, е 5116.

374 лица, за които на това основание е възникнало задължение за подаване на декларации за имущество интереси, не са подали такива декларации или са ги подали след срока, установен в закона, информират от КПКОНПИ. Прегледът на регистъра показва, че нарушенията са в неспазване на срока. И само един – кметът на Дългопол Александър Александров не е подал декларация и то отчасти – отчел е имуществото, но не и нтората част “интереси”.

От комисията, оглавена от Сотир Цацаров, предупреждават, че по закон лице, заемащо висша публична длъжност, което не подаде декларация в срок, се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв. В случаите на неподаване на декларация, за тези лица започва и проверка за установяване на незаконно придобито имущество, на основание чл. 108 ал. 6 ЗПКОНПИ.

About De Fakto

Проверете също

Човешките права под знака на пандемия: Без защита на уязвимите, хаотична битка с Ковид

Безпрецедентен брой резолюции на Комитета на министрите за неизпълнени решения на Страсбург, полицейски произвол при …

Президентът назначи Стефан Янев за премиер и обяви служебното правителство (пълен състав )

Във вторник държавният глава подписа общо три указа – от утре, 12 май, е назначено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.