Последни новини
Home / Законът / Президентът: Дългът към паметта за опълченците на Шипка е свят и неотменим, манипулаторите претърпяха поражение

Президентът: Дългът към паметта за опълченците на Шипка е свят и неотменим, манипулаторите претърпяха поражение

Defakto.bg

Хиляди достойни българи днес отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си. Със смиреното си присъствие на този връх.

Тези хора аз наричам „опълченците на историческата памет“ и това сте всички вие, скъпи сънародници.  

(Слово на държавния глава Румен Радев на връх Шипка по случай отбелязването на 142 години от Освобождението на България)

 Скъпи сънародници,

Трети март, 2020, Шипка, 142 г. от Освобождението. Благодаря ви,че на Трети март отново сте хиляди на Шипка, каза президентът. Снимки Прессекретариат на президента
Румен Радев на Трети март 2020 г., Шипка, 142 г. от Освобожението

Благодаря ви, че на Трети март отново сте хиляди на Шипка, този храм на българската доблест. 

Тук, на този връх, „покрит с бели кости и с кървав мъх“, се решава изходът от войната. Съдбата го поверява в ръцете на няколко хиляди български опълченци и войниците от Брянския и Орловския полк. Техният героизъм ще пречупи морално поробителя и ще отвори пътя към Освобождението. Каква ли щеше да бъде съдбата на България днес, ако онези велики българи се бяха поддали на „вируса“ на манипулацията, на „вируса“ на страха, на „вируса“ на примирението, на „вируса“ на слабоволието? Но те устояха и не се поддадоха, както всички вас, за които дългът към паметта е свят и неотменим.

 Преди 142 години България възкръсва след петвековното османско иго. Под знамената на руската армия се сражаваха хиляди воини от много народи на необятната империя. За много от тях нашата земя се оказа последен дом. Дълбок поклон пред паметта на всички, които положиха костите си за България.

 142 години българската държава устоя на историческите ветрове и съхрани своя суверенитет. Но той не е даденост. Суверенитетът изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван. От нас зависи днес да го опазим, да го пазим и в бъдните години.

 През годините много политици пренебрегваха и оспорваха Трети март. Правят го и днес. Много манипулатори се опитваха да изопачават историята за политическа употреба. Те нападаха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя някога щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите претърпяха поражение.

Защото хиляди достойни българи като вас днес отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си. Със смиреното си присъствие на този връх. Тези хора аз наричам „опълченците на историческата памет“ и това сте всички вие, скъпи сънародници. Към вас е моята благодарност.

 Вечна памет за героите!

 Да живее България!

 

За двата щама на короновисурса и приноса към световната медицина 

По-рано, в Шипченския манастир „Рождество Христово“ президентът Румен Радев честити  3 Март  на онези, които не се  подават на манипулацията, „и ще се качат на Шипка да отбележим нашия Национален празник“, предаде  Агенция „Фокус“.

България даде вчера един огромен принос към световната медицина – успя да изолира два различни щама на коронавируса. Оказа се, че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щама на „Шипка“ се оказа много опасен и мероприятията се отмениха. Надявам се със същото настървение управляващите наистина да мислят за здравето на българите. Не да събираме пари за „Българската Коледа“. Щяха да бъдат и пенсиите и условията на живот, и заплатите много по-други. Честит празник на всички българи, където и да са, които носят България и силния свободолюбив български дух в сърцата си“, допълни той.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.