Последни новини
Home / Законът / Антон Божков с 1 милион гаранция – няма да се укрие, нито да влияе на свидетели, обяви специализираният съд

Антон Божков с 1 милион гаранция – няма да се укрие, нито да влияе на свидетели, обяви специализираният съд

Defakto.bg

1 милион лева е гаранцията, определена от специализирания съд за сина на Васил Божков Антон. Той бе арестуван от прокуратурата миналия петък, след като го обвиниха в пране на пари.

В определението си съдия Пенка Велинова обявява, че на този етап доказателствата срещу Божков-младши не стигат съвсем да обосноват повдигнатото обвинение, но пък имало достатъчно данни за “престъпна дейност”. А ролята на сина щяла да бъде очертана когато обвинението даде повече по “голямото” дело за твърдяната организирана престъпна група, ръководена от бащата. В момента обаче доказателствата срещу Антон са извлечения от Търговския регистър, Имотния регистър и формирания капитал на дружеството, чрез което се твърди да са изпирани пари (което не причила на “обосновано предположение”). Имало и показания на служител на ГДБОП, но той преразказвал чужди твърдения.

Иначе – няма опасност на свобода Божков-младши да се укрие, нито да извърши ново престъпление и да влияе на свидетели, преценява съдът и отказва най-тежката мярка за неотклонение. Размерът на гаранцията впечатлява, но се преценява според имотното състояние и изпълнението на целите й – да “възпре” от укриване и други неблагополучия. Гаранцията на жената до Васил Божков Елена Динева бе още по-висока – 1,5 милиона лева, само че после апелативният спецсъд директно я задържа.

По-рано като мотив за настояването си Божков-син да е ареста прокуратурата бе заявила, че той придобивал, преобразувал и трансформирал имоти, за които предполагал, че са придобити от престъпни деяния. Както и притежавал дял от дружество, свързано със съмнителни финансови операции, съобщи БНТ. Можел и да се укрие, понеже бил направил експресна поръчка за паспорт.

Твърденията не са нито ясни, нито конкретни и не чертаят обосновано преположение Антон Божков да е извършил онова, в което го обвиняват, категорична е защитата. Като негови адвокати се явиха Даниела Доковска и Явор Хайтов.

Определението не е окончателно, при оспорване делото в апелативния спецсъд ще е на 12 март.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.