Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Аз съм български ястреб, не харесвам вредните олигарси, а адвокатите са си нагли!

Иван Гешев: Аз съм български ястреб, не харесвам вредните олигарси, а адвокатите са си нагли!

Defakto.bg

Главният прокурор се зарече да проверява премиера както социално слабите у нас, чакал „първата порция“ данни за 100 приватизирани предприятия

Ново обширно интервю на главния прокурор Иван Гешев, този път по БНР, открои поредните му виждания за ситуацията, процесите, реформата, „олигарсите“, както и за неговата си самооценка. Изказаното мнение е лично, наблягаше Иван Гешев. Но веднъж даваше „личното си мнение“ като главен прокурор, друг път – като „обикновен гражданин“.

Запомниха се някои нови речови обрати, като например: „Аз съм български ястреб“, „вредните олигарси са два типа“, „не закривам слънцето“, нито карам хората да вървят под строй с „Тих бял Дунав“!

По същество главният прокурор обяви, че очаква от парламента „да си свърши работата“ така, че проверките на цялата приватизация да възстановят чувството за справедливост (явно е за отпадането на давността със задна дата). Повтори, че адвокатите на обвиняеми и подсъдими искат конституционни промени за беззъба прокуратура и това е „наглост“. Зарече се, че няма списък за арестуване на олигарси, а премиерът Борисов щял да бъде проверяван и разпитван за къщата в Барселона, като всеки.

Но, по ред.

Първата порция от 100 приватизационни сделки – Кремиковци, Бобов дол и др.

За обикновения български гражданин, какъвто съм и аз, приватизацията в по-голямата си част беше бандитска, обяви Иван Гешев по темата „прокуратурата подхваща приватизацията“.

Повтори известното – че една от целите на акцията е да върне „голяма част от чувството за справедливост“ на хората, макар и „не в пълния обем“.

На въпрос дали разпоредените – за трети път, от трети главен прокурор – проверки не са излишни, след като е изтекла давността за наказателно преследване, отговорът бе:

„В нашата народопсихология първо мислим как няма да стане. Обективно – от този криминален процес получиха активи и пари широк кръг български граждани, които нямат интерес от този анализ. Затова се говори – изтекла е давността, няма смисъл. Има една народна приказка: каквото и да говорят, значи става дума за пари“.

Нататък обяви, че за давността „трябва да се изследва всеки конкретен случай, поне за следприватизационния контрол ще излязат случаи„. И прикани: „Политиците да си свършат работата, законодателно да отвържат ръцете на прокуратурата да направи пълни разследвания, за да възстанови чувството за справедливост„.

Гешев оповести също, че очаква „в близките дни“ първата порция от 100 приватизирани предприятия – Кремиковци, Бобов дол, сделките с най-големи активи. А „вторият етап“ от работата щял да е вече да се проверят проверяващите приватизацията, както и разследващите я –  имало ли е проверки, ревизии, внесени обвнителни актове и какви.

За къщата в Барселона и анархолибералните кръгове

По въпроса за „къщата в Барселона“ и разследването на пране на пари, в което испанските власти цитират и името на премиера Бойко Борисов, Гешев обяви:

Българският главен прокурор, каквото и да говорят анархолибералните кръгове, че е всевластен и всички вървят под строй с „Тих бял Дунав“ заради него, това не е истина, главният прокурор няма как да знае в реално време какво става с всяка проверка, той чертае и задава целите, тактиките в прокуратурата. Това (къщата в Барселона – б.р.) в момента е предмет на проверка, поискана е информация от Испания по линия на международното полицейско сътрудничество, както винаги, и спрямо това ще се работи по еднакъв начин, единственият начин да сме убедителни е да няма различен подход. Ще обърнем усещането, че за едни хора, които са социално слаби, законът се прилага по един начин, за други по друг. Спрямо премиера, спрямо която и да е висша държавна длъжност, с или без имунитет, ще действаме както спрямо всички, както спрямо социално слабите. Изискване на информация, снемане на обяснения от всички, включително от премиера, изискване на банкови транзакции. Пълна и обективна проверка ще проведем„.

Адвокатите са много чувствителни, но – повтарям – искането им за беззъба прокуратура е нагло!

Прехвърлен на друга тема – за конституционните консултации при президента Румен Радев и последвалия конфликт между него и адвокатурата, Иван Гешев каза:

„Не мога да критикувам президента за това, че изпълнява някакви свои правомощия, НО личното ми становище като главен прокурор е, че на мен тези консултации и събеседвания ми приличат на: има проблем, намерете го. Не може да не се търси становището на прокуратурата, на тях не може да присъстват хора, заинтересовани да няма ефективна прокуратура – адвокати на подсъдими и обвиняеми, както и от мрежата на Пропокиев, това е наглост! Ако аз инициирам промени в Закона за адвокатурата, веднага ще почнат писма до ЕК как съм привърженик на Ленин, Сталин и кой ли не… Целта им е прокуратурата да е беззъба, да й се сложи намордник и го правят като изява на висша демокрация. То е видимо – вижте ги кои са, на кого са адвокати, в кои НПО са, откъде се финансират“.

Подсетен за острите реакции срещу изреченото за адвокатите и изричните настоявания за извинение, главният прокурор заяви:

Адвокатите са много чувствителни. Адвокатурата е сбор от хора, които упражняват свободна професия, те са десетки хиляди, надали могат да имат единно мнение. ПРБ не влиза в конфронтации с никой, но е факт, че определени хора навсякъде защитават определени интереси, които не съвпадат с тези на българските граждани. Понятно е, защото техните клиенти им плащат, а се опитват на мен да ми забранят да изказвам лично мнение. Едно НПО, което за мен е ясно кои са хората вътре (Български адвокати за правата на човека – б.р.), са присъствали на тези консултации, изготвили са едно становище, каквото не е искано от прокуратурата (консултациите с ПРБ предстоят – б.р.) и след като го обявиха, изразих мнението си, че е нагло. Все едно в един боксов мач да искаш да вържат ръцете на единия боксьор. Аз обяснявам защо правят това нещо, изразявам личното си мнение и имам право, не може само адвокатите да говорят„.

За типовете олигарси, омертите и други

На въпрос не е ли отмъщение спрямо заминалия за Обединените арабски емирства Васил Божков арестът първо на жена му Елена Динева, после и на сина му Антон Божков, Гешев обяви:

„Истината е, че в България няма как някой да бъде задържан под стража без решение на съда“. На последвало питане как ще възприеме отказ на съда за ареста на Божков-син, отговори:

„Не можеш да печелиш винаги, това е една война, война с престъпността, въпросът е да не правиш компромиси“.

Нататък главният прокурор се зарече, че прокуратурата не се интересува кой от коя партия е, „съвпадението“ с кадри на ВМРО е било случайно, но имало и преследвани от ГЕРБ – например кметът на Септември.

Гешев каза още:

„Нямам амбиции в сферата на политиката, нямам афинитет към това да говоря едно, а да правя друго.

Що се отнася до „автентично дясното, умните и красивите“ – не става въпрос за харесване и нехаресване, прокурорът не може да си позволи да се влияе от емоции. За да мразиш или не харесваш някого преди това трябва да си го обичал и харесвал. Несимпатични са ми – аз харесвам страната си, обичам хората си и родината си, а те мразят страната си, презират народа си и искат да го управляват – не съм го казал аз. Не обичам да ми казват какво да мисля, това е цензура, казвам истина, а те ме карат да се извинявам за истината. Мен не ме е страх, всяка заплаха ми действа обратно“.

За богатите и олигарсите обяви:

„Нямаме план за арест на олигарси. Има различни типове богати хора, в голямата си част генезисът на българския капитал е с криминален произход и продължава да функционира по правилата, по които се е зародил. Прокуратурата не мрази богатите, но те трябва да спазват правилата – да плащат данъци. Не може правилата да важат само за социално слабите, а един кръг от петдесетина човека да не го правят.

Имат повод да се притесняват всички хора от тази категория. Има два типа вредни олигарси  – единият е  по-глупавият, натрупал пари от прехода и смята, че е вечен с тях. Този тип развращава политическата среда, разсъждавам го като гражданин, не като главен прокурор.

Другият е по-умният тип, изградиха мрежа от НПО, медии, медийни говорители не с техни пари и си прокарват собствените интереси и, ако остане свободно време, и на хората, които им дават парите. И двата типа са еднакво опасни. Работата на прокуратурата е дали осъществяват престъпления. Всички мислеха, че са инцидентни случаите с Миню Стайков, Арабаджиеви, Баневи, те още са в ареста (някои от тях – с твърде влошено здраве – б.р.).“

А, покрай питане за роящите се „шпиони“, все руски, Гешев заключи:

Някъде четох, че съм американски ястреб, аз съм български ястреб. Ние трябва да се разделяме на базата на това дали обичаш собствената си страна, не мога да приема да обичаш друга страна повече от своята. Интересуват ме националните интереси, не тези на китайци, руснаци и други. Няма емоция в това, аз съм завършил паралелка с разширено изучаване на руски език, слушам „Любе“, разбирам много добре руски„.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е иззела над 10 хиляди дози наркотици и обвинила над 400 души в хода на операция „Бяло“

В операцията „Бяло“ бяха иззети над 10 хиляди дози наркотици, като палитрата е разнообразна – …

Управляващият интернет търсачка премахва от резултатите при търсене информация, за която се твърди, че е неистина

Лицето, което управлява интернет търсачка, следва да премахне от резултатите при търсене, информацията, включена в …

Един коментар

  1. Георгиев

    Браво г- н Гешев.Много точно казано.Дано и Вие не сте поредния ветропоказател и лакей на този или онзи на тази или онази партия.Докажете,че наистина сте почтен правист и българин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.