Последни новини
Home / Законът / Концепцията за нова наказателна политика на публично обсъждане в парламента утре

Концепцията за нова наказателна политика на публично обсъждане в парламента утре

Defakto.bg

Концепцията за нова наказателна политика на държавата за 2020-2025 г. ще бъде подложена на първо публично обществено обсъждане утре. То ще е в зала „Изток“ на Народното събрание, с участието на депутати, членове на ВСС, магистрати, адвокати, представители на академичната общност, МВР, неправителствени организации, дипломатическия корпус. За това съобщават от Министерството на правосъдието, под чиято егида е изготвена концепцията. Проектът бе публикуван на страницата на МП и в платформата за обществено обсъждане, срокът за обсъждания изтича на 9 март.

Сред очертаните цели на концепцията е повишаване на ефективността на наказателната репресия, включително чрез по-широко прилагане на алтернативни на лишаването от свобода наказани, усъвършенстване на системата на наказанията и повишаване на общественото доверие в наказателния закон и наказателното правосъдие. Сред формулираните водещи принципи са аргументираност, съвместимост и последователност на извършването на законодателни промени, съразмерност на наказанията, съответствие на правната уредба със задължителните за Република България стандарти според правото на Европейския съюз и международното право в наказателната област, повишаване на участието на пострадалите в наказателния процес и насърчаване на възстановителното правосъдие.

Публично най-популярно стана предложението за заличаване на най-тежкото наказание доживотен затвор без право на замяна. Но то не е самоцелно – авторите на концепцията заявяват, че наказателното преследване трябва да е последното средство на държавата за реакция срещу противоправни деяние, а НК не е разковниче за борба с престъпността.

Неотдавна, позовавайки се и на този проект, Наказателната колегия на Върховния касационен съд остро критикува идеите на управляващите за утежняване на наказанията срещу непълнолетни и приравняването им на „зрелите“ извършители. Върховните съдии бяха категорични – поредните предложения за НК и концепцията за наказателна политика взаимно се отричат.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.