Последни новини
Home / Законът / Концепцията за нова наказателна политика на публично обсъждане в парламента утре

Концепцията за нова наказателна политика на публично обсъждане в парламента утре

Defakto.bg

Концепцията за нова наказателна политика на държавата за 2020-2025 г. ще бъде подложена на първо публично обществено обсъждане утре. То ще е в зала „Изток“ на Народното събрание, с участието на депутати, членове на ВСС, магистрати, адвокати, представители на академичната общност, МВР, неправителствени организации, дипломатическия корпус. За това съобщават от Министерството на правосъдието, под чиято егида е изготвена концепцията. Проектът бе публикуван на страницата на МП и в платформата за обществено обсъждане, срокът за обсъждания изтича на 9 март.

Сред очертаните цели на концепцията е повишаване на ефективността на наказателната репресия, включително чрез по-широко прилагане на алтернативни на лишаването от свобода наказани, усъвършенстване на системата на наказанията и повишаване на общественото доверие в наказателния закон и наказателното правосъдие. Сред формулираните водещи принципи са аргументираност, съвместимост и последователност на извършването на законодателни промени, съразмерност на наказанията, съответствие на правната уредба със задължителните за Република България стандарти според правото на Европейския съюз и международното право в наказателната област, повишаване на участието на пострадалите в наказателния процес и насърчаване на възстановителното правосъдие.

Публично най-популярно стана предложението за заличаване на най-тежкото наказание доживотен затвор без право на замяна. Но то не е самоцелно – авторите на концепцията заявяват, че наказателното преследване трябва да е последното средство на държавата за реакция срещу противоправни деяние, а НК не е разковниче за борба с престъпността.

Неотдавна, позовавайки се и на този проект, Наказателната колегия на Върховния касационен съд остро критикува идеите на управляващите за утежняване на наказанията срещу непълнолетни и приравняването им на „зрелите“ извършители. Върховните съдии бяха категорични – поредните предложения за НК и концепцията за наказателна политика взаимно се отричат.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.