Последни новини
Home / Законът / Софийският районен съд осъди МВР за ареста на русофила Юрий Борисов по „шпионския“ скандал

Софийският районен съд осъди МВР за ареста на русофила Юрий Борисов по „шпионския“ скандал

Defakto.bg
Решението на Софийски районен съд, което отменя заповедта за задържане на Юри Борисов и осъжда СДВР за ареста на Юри Борисов от 9 септември 1919 г. поради липса на престъпление.
Софийският районен съд е  осъдил Столична дирекция на вътрешните работи за ареста на бившия главен редактор на в. „Дума“ Юрий Борисов.

Той бе арестуван на  9 септември м.г. покрай шпионския скандал с Национално движение „Русофили“. За съдебното решение съобщи самият Борисов в  профила си във Фейсбук.  „Осъдих Столична дирекция на вътрешните работа за арестуването ми във връзка с повдигнато обвинение в шпионаж“, написа Борисов, който е  един от секретарите на „Русофили“.

Лицето не е било задържано при установени данни за извършено престъпление, а за да обслужи други цели в рамките на вече образувано досъдебно производство„, се казва в решението.

Съдът недоумява защо Борисов е бил задържан, след като е бил призован да даде показания като свидетел.  Напомня,  че задържането за 24 часа по Закона за МВР е законно, когато трябва да бъде осигурено явяването на някого при обосновано подозрение, че е извършил престъпление, или „когато обосновано е призната необходимостта да се предотврати извършване на престъпление, или укриване след извършване на престъпление“.

Задържането на  Борисов не  оправдава  нито една от тези цели, посочва съдът. И допълва, че със задържането правата и интересите на Борисов са засегнати в по-голяма степен от необходимото.  Затова съдът отменя заповедта за задържането му и осъжда МВР да плати разходите за адвоката му.

СДВР може да обжалва решението пред Административния съд в София.

Борисов беше задържан по делото за шпионаж, по което е обвинен председателят на „Русофили“ Николай Малинов.

Навръх 9 септември м. г. Специализираната прокуратура и ДАНС оповестиха, че  разследват Национално движение „Русофили“ за шпионаж в полза на Русия.  Юрий Борисов бе  арестуван  сутринта в дома му и бе откаран в следствения арест, след като  десетина разследващи полицаи обискираха дома му в търсене на информация  за  движение „Русофили“.

Толкова са нелепи обвиненията в шпионаж, че аз нямам никаква нужда от адвокатска защита. Мога да се защитавам сам„, заяви  тогава Борисов.

Делото за т.нар. шпионаж в полза на Русия предизвика и друг сериозен скнадал. В началото на февруари  САЩ публично обявиха името на съдия Андон Миталов от специализирания съд като „замесен в сериозна корупция“ и му забраниха да влиза в страната.  Информация за корупция не бяха посочени, но остана убеждението, че причината за „сериозна корупция“ се корени в решението на магистрата да разреши на  Малинов да пътува в Москва, където  получи държавна награда от руския президент.  За отбелязване  е, че Малинов се завърна в страната в разрешения срок от съдията срок.  Правосъдният министър  Данаил Кирилов, след изявлението на САЩ,  поиска от ВСС съдията да бъде уволнен, без да сочи доказателства за корупция.

По този повод Съюзът на съдиите се обърна с отворено писмо до международните съдийски организации, Европейската комисия и Венецианската комисия и настоя за  за дефиниране и утвърждаване на международни стандарти, които да установят „ясна граница на въздържание“ на политиците от нападки срещу съдии, без доказателства за твърденията им.

Дисциплинарното дело срещу Миталов пред ВСС е висящо, разследването за шпионаж  – също.

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.