Последни новини
Home / Законът / Съдът отмени промените в Наредбата за Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“

Съдът отмени промените в Наредбата за Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“

Defakto.bg

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени измененията и допълненията в Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“, приети с постановления на Министерския съвет на 22 февруари и 1 март 2019 г. Причината са допуснати нарушения на съдопроизводствените правила и противоречие с Регламент (ЕС) № 1308/2013 г.

Решението по административно дело № 3535 от 2019 г. не е окончателно и може да бъде обжалвано през 5-членен състав на ВАС.

Тричленният състав е установил, че е нарушено изискването на чл. 26, ал. 2 Закона за нормативните актове. Проектът на нормативния акт, заедно с мотивите (доклада) и предварителната оценка на въздействието, каквато не е изготвена, не са публикувани на интернет страницата на Министерството на земеделието, храните и горите и на Портала за обществени консултации. Това е е самостоятелно основания за отмяна на подзаконовия нормативен акт.

Върховните съдии приемат също, че проектът за изменения и допълнения в наредбата е следвало да бъде съгласуван и със Националната асоциация на общините в България, тъй като се отнасят до правата и задълженията на общините при прилагането на схемите.

Измененията противоречат и на предвиденото в Регламент (ЕС) № 1308/2013 г., който изисква въвеждането на обективни критерии по които да се провежда избора на доставчици. В Национална стратегия за прилагането на схема за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в Република България от учебната 2017/2018 до учебната 2022/2023 година не са посочени критериите по които ще става избора на доставчици.

Макар с измененията на Наредбата да поставят изисквания  за доказване на определени обстоятелства при кандидатстване, същите противоречат на нормативен акт от по – висока степен, какъвто се явява Регламент (ЕС) № 1308/2013 г., пише в решението на ВАС.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.