Последни новини
Home / Законът / Съдът отмени промените в Наредбата за Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“

Съдът отмени промените в Наредбата за Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“

Defakto.bg

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени измененията и допълненията в Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“, приети с постановления на Министерския съвет на 22 февруари и 1 март 2019 г. Причината са допуснати нарушения на съдопроизводствените правила и противоречие с Регламент (ЕС) № 1308/2013 г.

Решението по административно дело № 3535 от 2019 г. не е окончателно и може да бъде обжалвано през 5-членен състав на ВАС.

Тричленният състав е установил, че е нарушено изискването на чл. 26, ал. 2 Закона за нормативните актове. Проектът на нормативния акт, заедно с мотивите (доклада) и предварителната оценка на въздействието, каквато не е изготвена, не са публикувани на интернет страницата на Министерството на земеделието, храните и горите и на Портала за обществени консултации. Това е е самостоятелно основания за отмяна на подзаконовия нормативен акт.

Върховните съдии приемат също, че проектът за изменения и допълнения в наредбата е следвало да бъде съгласуван и със Националната асоциация на общините в България, тъй като се отнасят до правата и задълженията на общините при прилагането на схемите.

Измененията противоречат и на предвиденото в Регламент (ЕС) № 1308/2013 г., който изисква въвеждането на обективни критерии по които да се провежда избора на доставчици. В Национална стратегия за прилагането на схема за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в Република България от учебната 2017/2018 до учебната 2022/2023 година не са посочени критериите по които ще става избора на доставчици.

Макар с измененията на Наредбата да поставят изисквания  за доказване на определени обстоятелства при кандидатстване, същите противоречат на нормативен акт от по – висока степен, какъвто се явява Регламент (ЕС) № 1308/2013 г., пише в решението на ВАС.

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши отхвърли седем от десетте български кандидати за делегирани прокурори

Европейската прокуратура, шеф на която е Лаура Кьовеши, е отхвърлила седем от десетте кандидати за …

Радев на Шипка: Историята е вдъхновение, но никой народ не може да лежи на лаврите на мъртвите си герои

Президентът: Вярвали ли сте, че ще ви забранят да сте на Шипка?! Хиляди хора изкачиха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.