Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов: Българските съдии от Страсбург по-добре да не дават интервюта по дела!

Данаил Кирилов: Българските съдии от Страсбург по-добре да не дават интервюта по дела!

Defakto.bg

Но все пак отзоваването от ЕСПЧ ставало с квалифицирано мнозинство на самия Евросъд

Правосъдният министър Данаил Кирилов влезе със свой коментар днес в забърканата – медийно – „интрига“ срещу българските съдии в Евросъда по правата на човека Здравка Калайджиева (до 2015 г.) и Йонко Грозев (член на ЕСПЧ и понастоящем).

Няколко публикации в градация обявявяха за „конфликт на интереси“ и „тежки зависимости“ на именитите ни юристи, понеже били в неправителствени организации, гравитиращи около Джордж Сорос, и се позоваха на „френски доклад“. Последва и „съобщение“ за подписка, настояваща за отзоваване на въпросните съдии в ЕСПЧ – сред които и Йонко Грозев.

А министър Кирилов, след финала на общественото обсъждане на предлагатана под егидата на МП нова наказателна политика на държавата, подробно отговори на въпроси, свързани с кампанията.

Малко по-късно от Българския хелзинкски комитет – една от „нарочените“ организации, коментираха атаките, както и позицията на министъра.

А Данаил Кирилов обявява следното. На въпрос за отзоваването на нашия съдия от ЕСПЧ, той, цитиран от „Фокус“, отговаря: „Отзоваване на съдия от Европейския съд по правата на човека може да правят само и единствено съдиите от този съд и то с особено, квалифицирано мнозинство две трети от целия състав“.

Но продължава:  „Аз лично като бивш член на Правната комисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа съм участвал в няколко процедури, с които е попълван състава на Съда по правата на човека. В комисиите там има също задълбочен дебат на качествата на кандидатурите. Не съм участвал навремето в тази процедура, която е касаела сегашния съдия, а преди това адвокат по правата на човека г-н Йонко Грозев“.

Попитан може ли да се помисли за промяна за номинацията и избора на членовете в Европейския съд по правата на човека, Кирилов заявява, че тази процедура е добре развита. „По-скоро трябва да я прилагаме стриктно. Не искам да коментирам осъществената процедура през 2015 г., но виждате, че сега стигаме до коментар по отношение на този резултат. Аз разчитам всички подкрепени от България представители в международни институции да бъдат обективни и безпристрастни. Освен в правосъдието, което осъществяват, когато се върнат в България да не дават интервюта в едни или други медии с мнения, които пряко касаят дела, в които те са участвали„.

Прехвърлен на друга, реално скандална тема с поисканото от него уволнение на съдията от специализирания съд Андон Миталов, Данаил Кирилов информира, че на 12 март е поканен за изслушване от дисциплинарния състав, който ще изяснява министерските обвинения срещу магистрата. За получена информация от Държавния департамент на САЩ, в която да се конкретизират твърденията, че съдия Миталов е участвал в корупция, министърът не знаеше – той не я бил искал.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Един коментар

  1. Гражданинът С.Т.Т.

    Е как няма да иска доказателства???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.