Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов: Българските съдии от Страсбург по-добре да не дават интервюта по дела!

Данаил Кирилов: Българските съдии от Страсбург по-добре да не дават интервюта по дела!

Defakto.bg

Но все пак отзоваването от ЕСПЧ ставало с квалифицирано мнозинство на самия Евросъд

Правосъдният министър Данаил Кирилов влезе със свой коментар днес в забърканата – медийно – “интрига” срещу българските съдии в Евросъда по правата на човека Здравка Калайджиева (до 2015 г.) и Йонко Грозев (член на ЕСПЧ и понастоящем).

Няколко публикации в градация обявявяха за “конфликт на интереси” и “тежки зависимости” на именитите ни юристи, понеже били в неправителствени организации, гравитиращи около Джордж Сорос, и се позоваха на “френски доклад”. Последва и “съобщение” за подписка, настояваща за отзоваване на въпросните съдии в ЕСПЧ – сред които и Йонко Грозев.

А министър Кирилов, след финала на общественото обсъждане на предлагатана под егидата на МП нова наказателна политика на държавата, подробно отговори на въпроси, свързани с кампанията.

Малко по-късно от Българския хелзинкски комитет – една от “нарочените” организации, коментираха атаките, както и позицията на министъра.

А Данаил Кирилов обявява следното. На въпрос за отзоваването на нашия съдия от ЕСПЧ, той, цитиран от “Фокус”, отговаря: “Отзоваване на съдия от Европейския съд по правата на човека може да правят само и единствено съдиите от този съд и то с особено, квалифицирано мнозинство две трети от целия състав”.

Но продължава:  „Аз лично като бивш член на Правната комисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа съм участвал в няколко процедури, с които е попълван състава на Съда по правата на човека. В комисиите там има също задълбочен дебат на качествата на кандидатурите. Не съм участвал навремето в тази процедура, която е касаела сегашния съдия, а преди това адвокат по правата на човека г-н Йонко Грозев“.

Попитан може ли да се помисли за промяна за номинацията и избора на членовете в Европейския съд по правата на човека, Кирилов заявява, че тази процедура е добре развита. “По-скоро трябва да я прилагаме стриктно. Не искам да коментирам осъществената процедура през 2015 г., но виждате, че сега стигаме до коментар по отношение на този резултат. Аз разчитам всички подкрепени от България представители в международни институции да бъдат обективни и безпристрастни. Освен в правосъдието, което осъществяват, когато се върнат в България да не дават интервюта в едни или други медии с мнения, които пряко касаят дела, в които те са участвали“.

Прехвърлен на друга, реално скандална тема с поисканото от него уволнение на съдията от специализирания съд Андон Миталов, Данаил Кирилов информира, че на 12 март е поканен за изслушване от дисциплинарния състав, който ще изяснява министерските обвинения срещу магистрата. За получена информация от Държавния департамент на САЩ, в която да се конкретизират твърденията, че съдия Миталов е участвал в корупция, министърът не знаеше – той не я бил искал.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Един коментар

  1. Гражданинът С.Т.Т.

    Е как няма да иска доказателства???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.