Последни новини
Home / Законът / Доц. Евгени Йочев: Днешното разделение между съдии, прокурори и адвокати не е в интерес на правосъдието и обществото

Доц. Евгени Йочев: Днешното разделение между съдии, прокурори и адвокати не е в интерес на правосъдието и обществото

Defakto.bg

„Съдебната власт е една от основите на държавността и трябва да бъде най-здравата и най-градивната „, заяви  пред БНР доц. Евгени Йочев – преподавател и автор на монографията „Несменяемостта на съдиите и прокурорите от 1878 до 1944 година„.

По думите му още в периода, изследван в монографията му, съдии и прокурори са водили борбата за независимост на съдебното дело  на живот и смърт:

„Принципът на несменяемост е гаранция и основа за независимостта на съдебната власт. И тази борба се води от 1880-а до 1944-та година с променлив успех. Това е борба на цялата правна общност – на съдиите, на прокурорите и на адвокатите“.

Според нето е много изненадващо днешното разделението между съдии, прокурори и адвокати. То е необяснимо от правна и от политическа гледна точка.

Доц. Йочев  посочи, че изводът, който се налага от книгата му, е, че без единодействието им е било невъзможно да се постигне несменяемост на съдиите и на прокурорите.

Съюзът на съдиите, като организация на носителите на  съдебната власт,  тогава е включвал и прокурорите, които са били сред водещите личности в организацията, както и някои от най-изявените представители на Управителния съвет:

„Днес това разделение е необяснимо, от гледна точка на общата им цел, на обществения интерес да имаме правосъдие, което да отговаря на интересите на правовата държава и на интересите на обществото“, заключи доц. Йочев.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.