Последни новини
Home / Законът / Доц. Евгени Йочев: Днешното разделение между съдии, прокурори и адвокати не е в интерес на правосъдието и обществото

Доц. Евгени Йочев: Днешното разделение между съдии, прокурори и адвокати не е в интерес на правосъдието и обществото

Defakto.bg

“Съдебната власт е една от основите на държавността и трябва да бъде най-здравата и най-градивната “, заяви  пред БНР доц. Евгени Йочев – преподавател и автор на монографията “Несменяемостта на съдиите и прокурорите от 1878 до 1944 година“.

По думите му още в периода, изследван в монографията му, съдии и прокурори са водили борбата за независимост на съдебното дело  на живот и смърт:

“Принципът на несменяемост е гаранция и основа за независимостта на съдебната власт. И тази борба се води от 1880-а до 1944-та година с променлив успех. Това е борба на цялата правна общност – на съдиите, на прокурорите и на адвокатите”.

Според нето е много изненадващо днешното разделението между съдии, прокурори и адвокати. То е необяснимо от правна и от политическа гледна точка.

Доц. Йочев  посочи, че изводът, който се налага от книгата му, е, че без единодействието им е било невъзможно да се постигне несменяемост на съдиите и на прокурорите.

Съюзът на съдиите, като организация на носителите на  съдебната власт,  тогава е включвал и прокурорите, които са били сред водещите личности в организацията, както и някои от най-изявените представители на Управителния съвет:

“Днес това разделение е необяснимо, от гледна точка на общата им цел, на обществения интерес да имаме правосъдие, което да отговаря на интересите на правовата държава и на интересите на обществото”, заключи доц. Йочев.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.