Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд образува дело по искане на опозицията срещу Закона за социалните услуги (допълнена)

Конституционният съд образува дело по искане на опозицията срещу Закона за социалните услуги (допълнена)

Defakto.bg

Конституционният съд образува  конституционно дело по искане на 54 народни представители от БСП , които искат да се установи противоконституционност на Закона за социалните услуги (обн., ДВ, бр. 24 от 22.03.2019 г., в сила от 1.07.2020 г.).  Делото е № 3/2020 г., а  докладчик по него е съдия Филип Димитров.

В искането си опозицията посочва, че законът не отговаря на  принципите на правовата и социална държава, заложени в Конституцията. „Чрез ЗСУ конституционното право на социално подпомагане, като безвъзмездна подкрепа, се заменя от „социална услуга“ – платена търговска дейност с цел печалба“, пише в  искането.  Това подменя философията на закона и той не отговаря на преамбюла на Конституцията, че България е социална държава, казва  опозицията.  Цялото искане тук

Законът за социалните услуги бе  обнародван  през  март  2019 г. , но влизането му в сила бе отложено  за 1 юли 2020 г. заради възникналите протести.   Лидерът на БСП Корнелия Нинова обави,  че  е добре Конституционинят съд да сложи точка на напреженията в обществото, свързани  с някои текстове на закона.  „Нека Конституционният съд да каже има ли в закона текстове, които противоречат на Конституцията. Това е правовият ред в държавата“, заяви тя.

„Жалбата се основава на всички проведени срещи, разговори, жалби от неправителствени организации, които протестираха против закона. Всичко това е обобщено, вкарано като мотиви и представено на Конституционния съд,  уточни председателят на парламентарната комисия по взаимодействие с НПО и жалбите на гражданите Георги Гьоков. Той обясни, че с произнасянето на Конституционния съд по темата най-сетне ще спрат споровете дали законът отговаря на Конституцията или не. Той  уточни, че искат произнасяне по целия закон, а не само за отделни текстове от него.

Някои текстове от  закона провокираха притеснения на родители, че ще им бъдат отнемани децата в нарушение на  „традиционните български и семейни ценности“. Необходимостта от закона обаче бе подкрепена от редица неправителствени организации, които посочиха, че липсва интегриране на социалните услуги и социалните плащания, както и съгласувана работа на отделните системи в подкрепа на семейството, детето или възрастния човек.

Министерски  мисли

„Много хора с увреждания са притеснени, че Законът за социалните услуги е даден на Конституционния съд, за мен този акт е безпрецедентен“. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по повод искането на  БСП до Конституционния съд, цитирана от Фокус.

Не стана ясно в какво Сачева съзира безпрецедентност –   законът ще се  прилага изцяло до произнасянето на съда, а друг въпрос е, че е с отложено действие от 1 юли.

Ако КС  съзре противоконституционност,  значи законът не е толкова перфектен колкото твърди министър Сачева.   И като в правовите държави – ще бъде коригиран в съотвествие с Конституцията.  Нищо безпрецеденто, освен ако министърката има проблем с  върховенството на правилата.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.