Последни новини
Home / Законът / След половин година се появи „допуснат“ кандидат за главен секретар на ВСС

След половин година се появи „допуснат“ кандидат за главен секретар на ВСС

Defakto.bg

Половин година след обявяването на конкурса за нов главен секретар на Висшия съдебен съвет, се появи допуснат кандидат за титуляр на поста. Това е адвокатът Тихомир Димитров. Имало е и втори – Йордан Дамбулев, който не е допуснат заради неудостоверен стаж.

Конкурсът бе обявен на 12 септември 2019 година, а списъкът с допуснати и недопуснати кандидати – публикуван от ВСС днес. Съветът е без титулярен главен секретар от юли миналата година, когато бе гласувана оставката на Силвия Илиева. През това време се смениха и двама изпълняващи длъжността – първият и.ф. Николай Найденов също напусна ВСС в края на януари тази година, а на негово място, като и.ф. бе определен Васил Пеловски, главен експерт в отдела за обществени поръчки на правната дирекция, който е отскоро на работа в съвета. В края на януари Атанаска Дишева от ВСС обяви, че само в техния мандат (от октомври 2017 г.) са напуснали около 40 служители. А представляващият Боян Магдалинчев призна, че много трудно е намерил човек, който да се съгласи да е временен главен секретар. И то макар че заплатата за длъжността никак не е ниска – 80 % от основното възнаграждение на върховен съдия.

В края на миналата година на въпрос на журналисти защо се бави конкурсът за титуляр бе отговорено, че кандидатите били „външни“ и трябвало да минат повече проверки.

Изискванията за главен секретар на ВСС са за юридическо образование, минимум 8 години стаж, да не е осъждан на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер, дори и да е настъпила реабилитация, да притежава необходимите професионални и нравствени качества.

Претендентите прилагат автобиография и документи, удостоверяващи стаж, опит, липса на съдимост, както и че не упражняват търговка дейност плюс концепция, както и  декларация, че са пълнолетни български граждани, които не са поставене под запрещение.

Проверките се извършват от 7-членна комисия на ВСС, в която влизат по трима от ресорните комисии „Съдебна администрация“ към двете колегии плюс представляващият ВСС, който й е председател. Недопускането може да се обжалва пред ВСС, Пленумът на съвета се произнася с окончателно решение. Обявата е публикувана днес, има 3 дни за обжалване, а ВСС се произнася в 7-дневен срок.

Решенията на комисията се вземат с обикновено мнозинство, а допуснатият кандидат се явява на препитване пред комисията, която го оценява по шестобалната система. Събеседването ще е на 30 март.

Класират се само кандидатите, получили обща оценка от минимум 4,50. После одобреният бива изслушан от Пленума на ВСС, който го избира или не с обикновено мнозинство.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.