Последни новини
Home / Законът / Бивш зам.-шеф на столичното следствие се кандидатира за градски прокурор на София

Бивш зам.-шеф на столичното следствие се кандидатира за градски прокурор на София

Defakto.bg

Следователката Илиана Кирилова е първият кандидат, депозирал документи за нов градски прокурор на София. Това става ясно от страницата на ВСС.

Конкурсът бе обявен, след като Емилия Русинова освободи един от ключовите постове в системата, понеже бе „повишена“ в зам.-апелативен прокурор на столицата. Обявлението за свободната ръководна длъжност е обнародвано в „Държавен вестник“ на 14 февруари, срокът за кандидатстване изтича на 14 март.

Подалата документи Илиана Кирилова е следовател от кариерата, публично се запомни като зам.-шеф на столичното следствие и ръководител на икономическия му отдел (2000-2004 г.) в годините, когато следователите не бяха служители на прокуратурата. После е била инспектор в Инспектората на Министерството на правосъдието, през 2011 г. се завръща вече в следствения отдел към СГП, работи включително в звеното „Антикорупция“ (преди прехвърлянето й на спецпрокуратурата), в момента работи в сектора, който се занимава с престъпления от ЕККК и извършени от лица с имунитет (ако не попадат в каталога на „спецовете“).

Преди няколко години Кирилова, наред с други столични следователи и прокурори (сред които и Иван Гешев) пред ВСС публично бе отрекла да има „шпицкоманда“ в прокуратурата, която изпълнява поръчки, държи дела на трупчета без обвиняеми като средство за изнудване на определени хора и ред други, както твърдеше Бойко Атанасов. Сред сочените от бунтовния следовател нередности бе и ставащото в нейния отдел (като пример бяха дадени включително нарязаните материали по КТБ, открити в контейнер край сградата на следствието).

Като „лична мотивация“ да се кандидатира за градски прокурор на София сега Илиана Кирилова сочи професионалния си, житейски и административен опит, факта, че познава повечето обвинители от СГП, както и убедеността си, че „съществуват начини и средства, които могат да бъдат използвани в процеса на работата, за да може авторитетът на прокурорите и следователите да бъде издигнат в по-висока степен, доверието в тях да бъде повишено от страна на останалите звена в съдебната власт, институциите в държавата и гражданите“.  Уверява, че за нея заемането на въпросната длъжност е повече отговорност, отколкото високо положение и привилегия. Дава заявка за създаването на спокойна и творческа атмосфера и оказване на помощ на колегите. „Мисля, че мога да мотивирам колектива да работи енергично, да дава нови решения по отношение на организацията на работния процес, да показва другото, „човешкото лице“ на съдебната система, за да бъде тя уважавана от обществото“, пише Илиана Кирилова.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.