Последни новини
Home / Законът / И Темида с мерки срещу коронавируса – от „специални“ входове до“карантина“ за съдебни заседания (допълнена)

И Темида с мерки срещу коронавируса – от „специални“ входове до“карантина“ за съдебни заседания (допълнена)

Defakto.bg

Един месец без редовни заседания, предлагат Боян Магдалинчев, Георги Чолаков и Боян Новански

Правителствените мерки срещу разпространението на коронавируса, както и нарастващата истерия по въпроса, отекнаха и в съдебната власт.

Инициативите в Темида варират от молби към гражданите да правят онлайн или телефонни справки по делата си, през редовно дезинфекциране на помещенията и стъклени прегради на деловодствата до „специален“ вход за посетители. Обмисляло се даже отправяне на препоръки до председателите на съдилищата един месец да не провеждат редовните си открити съдебни заседания, та да се предпазели магистрати и граждани от заразата!

Съобщенията, впрочем, заваляха в края на днешния работен ден.

Така от Висшия съдебен съвет уведомиха:

„Във връзка с решенията, взети от Министерски съвет на 09.03.2020 г. и предприемането на превантивни мерки срещу разпространението на грип, остри респираторни заболявания и възможни случаи на COVID-19 Ви информираме, че достъпът до основната зала, в която се провеждат заседанията на Пленума на Висшия съдебен съвет, на Съдийската и на Прокурорската колегии ще бъде ограничен.

Достъпът до сградата на Висшия съдебен съвет, в частност залата за журналисти, ще се осъществява през служебния вход откъм ул. „Княз Борис I“.

Решаващо е второто изречение. На практика то означава без „външни“ хора, включително и журналисти, в основния „корпус“ на сградата на ул. „Екзарх Йосиф“. Днес мярката вече е довела до спирането на служебни куриери на централния вход на сградата. А „изключението“ за медиите – все пак да влизат откъм страничния вход, щото по закон заседанията на съвета са публични – независимо дали става дума за двете колегии или за Пленума – може да доведе до невъзможност на влезлите да излязат, ако финално не си тръгват. Защото  през въпросния служебен вход после се влиза само със специални пропуски. Излиза, че на журналистите се дава „избор“ – или да не притесняват ВСС с присъствието си, или да се съгласят да са „затворници“ с часове.

От Софийския градски съд (най-големият окръжен съд в страната) са по-сдържани и съобщават:

„Във връзка с епидемиологичната обстановка в страната, Софийски градски съд моли гражданите приоритетно да използват интернет сайта на съда, както и посочените телефони за справки по дела. Една от предприетите мерки е на гишета, които обслужват граждани, да бъдат поставени стъклени прегради. В момента се търси и ефикасен дезифектант, препоръчан от лекаря в съда“.

Подобно е съобщението от Софийския районен съд (най-големият съд в страната):

„Във връзка с предприетите допълнителни мерки срещу разпространението на заболяването COVID-19 и съобразно предложенията на Националния оперативен щаб, в Софийски районен съд е създадена организация за допълнително улесняване извършването на отдалечени справки, като такива могат да бъдат извършвани, както чрез сайта на съда, така и на телефони:

Припомняме на гражданите, че всички книжа по делата могат да бъдат изпращани по пощата. При посещения в сградите на съда, както и участие в съдебни заседания се препоръчва да се спазва дистанция от поне един метър, както и да се спазват общоприетите практики за хигиена“.

Черешката на тортата

Това е внесеното след 17 часа предложение за допълнителна точка в дневния ред на Съдийската колегия на ВСС за утре. Инициативата е колегията „да препоръча на председателите на всички съдилища в страната да отложат редовните съдебни заседания за един месец заради коронавируса“, съобщи lex.bg. Така ще се провеждат само неотложни заседания, например по мерки за неотклонение по наказателни дела.

Инициаторите за драстичната мярка са представляващият ВСС Боян Магдалинчев, председателят на ВАС Георги Чолаков и Боян Новански, научи Де факто от членове на съвета. Като предложението им било едномесечната карантина да е с възможност за удължаване.

По-рано през деня днес в колегията са се обсъждали писма от председателите на съдилищата в Габрово и Плевен, откъдето са първите четирима диагностицирани с коронавируса с молба кадровиците да дадат указания какво да правят в тази ситуация. Генерално „затваряне“ на съдилищата за съдебни заседания обаче не е било дискутирано.

Ами ако епидемията не свърши за един месец, за два месеца, че и за три съдилищата все затворени ли ще останат?!

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.