Последни новини
Home / Законът / Суматоха с разпити на министри в спецпрокуратурата за служебния паспорт на Божков

Суматоха с разпити на министри в спецпрокуратурата за служебния паспорт на Божков

Defakto.bg

В спецпрокуратурата днес е имало разпити на членове на кабинета заради служебния паспорт на Васил Божков и на собственика на ФК „Левски“ Георги Попов. Но настана суматоха по въпроса кои точно министри са били привикани, а на кои това им предстои.

Първоначално БГНЕС информира, че рано тази сутрин на „Черковна“ 90 са били министрите на външните работи Екатерина Захариева (която е и вицепремиер) и този на спорта Красен Кралев. По-късно обаче от спортното ведомство обявиха, че „министър Кралев не е призоваван под никаква форма да дава показания по тази или друга тема“. Както и че „министър Кралев никога не е подписвал каквито и да е документи, свързани с процедурата по издаване на лични документи на Васил Божков и Георги Попов“.

Последва нова информация, че сутринта на „Черковна“ е била Захариева. А Кралев се очаква да бъде разпитан в идните дни, с позоваване на разследващи.

Официални съобщения от прокуратурата по въпроса – засега – няма.

Но следобяд в спецпрокуратурата е отишъл и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Както е известно, през януари Божков и Попов – легално – напуснаха страната, а после, на 29 януари бяха обявени за международно издирване, по-късно открити в Обединените арабски емирства, от които сега се иска тяхната екстрадиция. Срещу Божков вече има 11 обвинения, включително за ръководител на организирана престъпна група, неплащане на дължими държавни такси и държане на културни ценности извън регламента. Попов, според прокуратурата, бил участник в ОПГ-то. През март обвинени и арестанти станаха и жената до Божков Елена Динева, и синът му Антон Божков (засега пуснат от специалицирания съд срещу 1 милион лева гаранция).

А в края на миналата седмица „Биволъ“ разкри, че сочените сега за опасни Божков и Попов са имали издадени от МВнР служебни паспорти и то отдавна, както и че именно с тях са напуснали страната. От Външно пък отрекоха точно с техните паспорти двамата да са минали границата, но не и за наличието на документите, рядко издавани на недипломати. В сюжета влезе и Министерството на младежта и спорта, по чието предложение са издадени паспортите.

Неоспорените от никого факти са, че последните служебни паспорти на Божков и Попов са издадени от МВнР на 26 август миналата година (анулирани на 17 февруари тази година) в качеството им на членове на управата на Българския съюз за физическа култура и спорт. Това е станало, понеже е изтекъл срокът на предишните служебни паспорти, издадени през 2016 г. след писмо от спортното министерство. Като на същото основание – член на УС на сдружението Български съюз за физическа култура и спорт, Божков е имал служебен паспорт от 2011 г.

Сега МВнР съобщи, че по заповед на Екатерина Захариева комисия на Инспектората на МВнР ще извърши проверка на всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години.

Комисията ще трябва да установи техния брой, основанията за тяхното издаване, както и да направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба в случай на необходимост.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.