Последни новини
Home / Законът / Висшият адвокатски съвет касира изборите за всички органи на Софийската адвокатска колегия

Висшият адвокатски съвет касира изборите за всички органи на Софийската адвокатска колегия

Defakto.bg

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) отмени  изборите за всички органи на  Софийската адвокатска колегия (САК).  Касирани са изборите за председател и членове на адвокатския съвет, за членове на Контролния съвет и за председател и членове на Дисциплинарния съд.

Срокът за обжалване пред Върховния касационен съд е 14 дни от съобщаване на решението. И, очевидно, казусът на софийската адвокатура ще се решава от ВКС.

Според мотивите в решението на ВАдС,  около  700 адвокати са участвали нередовно в избора за нови органи.   Столичните адвокати гласуваха два пъти – на 26 януари и на 2 февруари 2020 г., след като на първия тур не беше избран нито един член на нито  един орган.

А основанията за „касирането“ са в балотажа. Отдавна се очерта основанието – до втория тур са били допуснати защитници, които не били изрядни откъм членски внос на „основния“ избор през януари, и не само.

Една от причините за касирането е, че  избирателната комисия е допуснала да гласуват на втория тур около 500  адвокати с пълномощни,  които са били регистрирани в деня на балотажа в нарушение на разпоредбата на чл. 81, ал.7 от Закона за адвокатурата.

Отделно,  в деня на балотажа до избора са допуснати още близо 200 души за участие, които не са си били платили членския  внос към 31 декември 20 19 г. в нарушение на чл. 49, ал. 2 от  адвокатския закон ( разпоредбите по долу)  В кутиите  на избирателни бюра са открити  115 бюлетини с печат от друго бюро, нещо което се оценява като   възможност за подмяна на бюлетини.

Членовете на ВАдС, които са извършили проверка  на изборните книжа и преброяване на бюлетините  са установили още множество други нарушения, посочени в доклад до ВАдС, приет на днешното извънредно заседание на съвета, казват участници в заседанието.

На втория тур за председател на САК  беше избран Стефан Марчев, а конкурент за поста бе Александър Машев.

Против касирането на изборите са били пет участници в заседанието, а девет членове на ВАдС,  са се обявили  „за“ отмяната на изборните резултати.

Из Закона за адвокатурата

Чл. 49.

(1) (Доп. – ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Адвокатът или адвокатът от Европейския съюз е длъжен ежемесечно да заплаща дължимите вноски към адвокатския съвет и към Висшия адвокатски съвет.
(2) (Доп. – ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Адвокат или адвокат от Европейския съюз, който не е изпълнил задълженията си по ал. 1 за месеца, предхождащ изборите за органи на адвокатурата, не може да участва в тези избори и да бъде избиран в тези органи.

Чл.81, ал.7 

–(… ) Един адвокат-пълномощник не може да представлява повече от един член на колегията. Пълномощното се представя от упълномощителя в адвокатския съвет в деня преди събранието или от упълномощения при регистрацията му в деня на събранието. Списъкът на упълномощителите и на упълномощените се обявява на мястото на общото събрание.

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.