Последни новини
Home / Законът / Заради коронавируса Гешев затвори приемната за граждани

Заради коронавируса Гешев затвори приемната за граждани

Defakto.bg

Съдилища вече отлагат с месец заседания по делата

Със заповед на Иван Гешев е преустановен приема на  граждани в Приемната на главния прокурор, съобщава  държавното обвинение.  Изтъкнатата причина е  “превенцията и намаляване на риска от възникване на нови случаи на вирусна инфекция (COVID-19) предвид създадената епидемична обстановка”.

Изолацията се отнася и за всички административните ръководители на прокуратурите.

Молби, жалби, сигнали, съобщения, предложения могат да се подават в информационните центрове на прокуратурите, посочва съобщението.  Справки за движението на преписки и дела могат да се извършват на място, по телефона или чрез електронната поща и електронните сайтове на прокуратурите, уточнява прокуратурата.

Други ограничения за работа в прокуратурата не са обявени.

По-рано във вторник Съдийската колегия на ВСС ” с оглед на ситуацията” препоръча на административните  ръководители на съдилищата в страната да отложат до един месец откритите заседания по делата. Ще се  гледат само делата по мерки за неотклонение, за издръжки, родителски права и казуси за домашно насилие.

Административен съд – Русе обяви вече, че  със заповед на председателя на съда отсрочва с един месец делата за разглеждане в открити съдебни заседания в периода 12.03.2020 г. – 10.04.2020 годинаЗаповедта е в сила за неопределен срок до отмяна на основанията за издаването на настоящия административен акт, се казва в съобщение до медиите.

Съдиите от Административен съд – Смолян  на  Общото във вторник взеха решение от  11 март до 10 април да не  провеждат заседания в съда по повод  възникналата опасност от разпространение на коронавирус и решението на Съдийската колегия.

По същата причина и Окръжният съд в Габрово от вторник  отменя  насрочените заседания със заповедта на председателя на съда.  Страните по делата и техните процесуални представители ще бъдат уведомени за следващото насрочване на открити съдебни заседания.  Кризисните мерки възприе и окръжният съд в Благоевград. 

В късния следобед и Софийският районен съд обяви, че до 10 април няма да гледа делата с открити заседания с изключение на случаите по чл. 329, ал.3 от ЗСВ, за които е посочен срок за разглеждане по –кратък от един месец.

Заради опасността от “остри респираторни заболявания и възможни случаи на COVID-19 и решенията на МС  за предотвратяването й”,   ВСС ограничи достъпа до основната зала, в която се провеждат заседанията на Пленума на Висшия съдебен съвет, на Съдийската и на Прокурорската колегии. Журналистите ще  влизат в залата  за наблюдение на заседанията през служебния вход откъм на ул. „Княз Борис I“.

About De Fakto

Проверете също

Съветът на Европа: България трябва да работи още по подобряване на условията в затворите

  Достъпът до медицинско обслужване, до хигиенни консумативи, до съд в делата за жестоко, нечовешко …

Правителството одобри 123,8 млн. лева за избори на 14 ноември в два тура

Със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.