Последни новини
Home / Законът / Заради коронавируса Гешев затвори приемната за граждани

Заради коронавируса Гешев затвори приемната за граждани

Defakto.bg

Съдилища вече отлагат с месец заседания по делата

Със заповед на Иван Гешев е преустановен приема на  граждани в Приемната на главния прокурор, съобщава  държавното обвинение.  Изтъкнатата причина е  „превенцията и намаляване на риска от възникване на нови случаи на вирусна инфекция (COVID-19) предвид създадената епидемична обстановка“.

Изолацията се отнася и за всички административните ръководители на прокуратурите.

Молби, жалби, сигнали, съобщения, предложения могат да се подават в информационните центрове на прокуратурите, посочва съобщението.  Справки за движението на преписки и дела могат да се извършват на място, по телефона или чрез електронната поща и електронните сайтове на прокуратурите, уточнява прокуратурата.

Други ограничения за работа в прокуратурата не са обявени.

По-рано във вторник Съдийската колегия на ВСС “ с оглед на ситуацията“ препоръча на административните  ръководители на съдилищата в страната да отложат до един месец откритите заседания по делата. Ще се  гледат само делата по мерки за неотклонение, за издръжки, родителски права и казуси за домашно насилие.

Административен съд – Русе обяви вече, че  със заповед на председателя на съда отсрочва с един месец делата за разглеждане в открити съдебни заседания в периода 12.03.2020 г. – 10.04.2020 годинаЗаповедта е в сила за неопределен срок до отмяна на основанията за издаването на настоящия административен акт, се казва в съобщение до медиите.

Съдиите от Административен съд – Смолян  на  Общото във вторник взеха решение от  11 март до 10 април да не  провеждат заседания в съда по повод  възникналата опасност от разпространение на коронавирус и решението на Съдийската колегия.

По същата причина и Окръжният съд в Габрово от вторник  отменя  насрочените заседания със заповедта на председателя на съда.  Страните по делата и техните процесуални представители ще бъдат уведомени за следващото насрочване на открити съдебни заседания.  Кризисните мерки възприе и окръжният съд в Благоевград. 

В късния следобед и Софийският районен съд обяви, че до 10 април няма да гледа делата с открити заседания с изключение на случаите по чл. 329, ал.3 от ЗСВ, за които е посочен срок за разглеждане по –кратък от един месец.

Заради опасността от „остри респираторни заболявания и възможни случаи на COVID-19 и решенията на МС  за предотвратяването й“,   ВСС ограничи достъпа до основната зала, в която се провеждат заседанията на Пленума на Висшия съдебен съвет, на Съдийската и на Прокурорската колегии. Журналистите ще  влизат в залата  за наблюдение на заседанията през служебния вход откъм на ул. „Княз Борис I“.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.