Последни новини
Home / Законът / “Карантината” във ВАС: Отлагат публичните заседания за две седмици, считано от 16 март

“Карантината” във ВАС: Отлагат публичните заседания за две седмици, считано от 16 март

Defakto.bg

Часове след решението на Съдийската колегия, “препоръчало” на всички съдебни шефове да отложат насрочените пубични съдебни заседания до един месец, дойде “разстановката” във Върховния административен съд (ВАС). Председателят на ВАС Георги Чолаков бе сред тримата предложители на “мерките”, но днес бе “преосмислил” ред постановки.

В крайна сметка разпореждането му е откритите заседания във ВАС да се отсрочват за срок от две седмици, като това ще се компенсира с извънредни заседания, до началото на съдебната ваканция на 15 юли.

Съобщението на ВАС:

“Върховният  административен съд отменя откритите съдебни заседания за срок от две седмици като превантивна мярка срещу разпространението на COVID-19. Изключение ще се прави само за делата по чл. 329, ал. 3 от Закона за съдебната власт, за които се предвижда срок на разглеждане по –кратък от един месец.

Мярката се въвежда със заповед на председателя на ВАС Георги Чолаков и е в сила от 16 март 2020 година. Отложените съдебни заседания ще бъдат насрочени в извънредни и в допълнителни съдебни заседания и ще бъдат разгледани преди началото на съдебната ваканция.

От 9 март 2020 г. беше въведен тестов режим за дистанционен достъп на съдиите и съдебните помощници до деловодната система на ВАС. Тестът е част от превантивен план за действие в случай на по-мащабно разпространение на COVID-19 на територията на страната и цели да провери готовността на системата за работа при отдалечен достъп”.

“Кризисни” мерки предприе и главният прокурор Иван Гешев.

About De Fakto

Проверете също

Може ли да се облага превишението на разходите над приходите при “обикновена” ревизия на граждани, ще тълкува ВАС

НАП не може да начислява данъци за разходи, категоричен е Висшият адвокатски съвет Любопитен и …

Съдът на ЕС: Достъпът до трафичните данни е разрешен само по дела за тежка престъпност и сериозни заплахи за сигурността

Достъпът, за целите на наказателни разследвания, до съвкупност от данни от електронни съобщения за трафика …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.