Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Отлагат до един месец откритите дела във всички съдилища, препоръча ВСС (допълнена)

Окончателно: Отлагат до един месец откритите дела във всички съдилища, препоръча ВСС (допълнена)

Defakto.bg

Работещите в Темида – с маски и дезинфектанти,без контакти с нездраво изглеждащи

Откритите съдебни заседания във всички съдилища в страната да се отложат до един месец. Това гласува Съдийската колегия на ВСС с 9 “за” днес. Кадровиците отправят “препоръка” до административните ръководители на съдилищата, но надали някой ще посмее да не се съобрази с нея.

Така ще се гледат само делата по мерки за неотклонение, за издръжки, родителски права, по казуси на домашно насилие.

Един глас в колегията получи алтернативното предложение отлагането да е до две седмици, колкото е карантинния период за коронавируса, а трима кадровици бяха против отлагането изобщо.

Мерките са в отговор на “ситуацията”, обясни в началото на заседанието представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Той, председателят на ВАС Георги Чолаков и Боян Новански са вносители на мерките, които влязоха “допълнително” в дневния ред.

И, макар че ситуацията бе очертана доста страховито, днес направи впечатление, че Съдийската колегия като никога бе в пълния си състав – не отсъстваше нито един от 14-те й членове. Нещо повече – не личеше някой да е неразположен, да киха, да кашля, да е със зачервени очи (примерно от температура).

С 13 на 1 гласа бяха гласувани и останалите “мерки”. А именно:

  • Преустановява се провеждането на общи събрания в съдилищата по обсъждането и приемането на годишните доклади.
  • Преустановява се провеждането на семинари и други мероприятия, където се струпват повече хора. Ще се търси решение за насрочените за април конкурси за “младши”.
  • Преустановява се приемът на граждани в приемните.
  • Съдебните сгради задължително се дезинфектират по 4 пъти на ден. Обработват се бюра, асансьори и прочее.
  • На всеки два часа помещенията се проветряват, а работещите ходят с маски.
  • Служителите в деловодствата ходят с маски и с ръкавици
  • Ограничава се достъпът на граждани до съдените сгради – само до призованите за конкретно дело.
  • Максимално се ограничават пътуванията на магистрати и служители до “опасните” държави с открити сручаи на коронавирус по списъка на СЗО.
  • Препоръчва се да се избягват контакти с хора в нездрав вид, кашлящи и прочие.Препоръчват на административните ръководители пътувалите от съда, които се чувсват неразположени, да не се явяват на работа и после да представят болничен лист.

Не всички кадровици приеха безспорно въпросните предложения.

В началото на заседанието като вносител Боян Магдалинчев мотивира мерките с нуждата от предпазване от заразата, както и че “по чисто медицински показатели новият коронавирус не е точно определен и не могат да се направят точни прогнози за продължителността на карантината”.

Дебатът

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков разясни: “В кръгова отбрана съм, напрежението във ВАС расте, обади ми се и.ф.председателят на административния съд в Габрово”. В същото време Чолаков предложи отлагането на заседанията да не е за 1 месец с възможност за удължаване, както бе първоначалното предложение, а ДО 1 месец. Така всеки ръководител ще може да прецени времетраенето на “карантината” според ситуацията в района. За останалите мерки Чолаков бе откровен – видял се  “в екшън” с набавянето на дезинфектанти и маски за съда, защото в големи количества вече са неоткриваеми.

Боян Магдалинчев разясни, че ВСС си дава сметка и за нужните разходи за изпълнение на мерките и ги калкулира.

Лозан Панов обяви: “Страхът е ниска вибрация и лош съветник. Аз съм против всякакви панически мерки, които могат да засилят напрежението. Но трябва и да направим необходимото, за да ограничим разпространението на вируса”.

После председателят на ВКС попита като се отсрочват дела, за кога ще се пренасрочват. И предложи отсрочването да е за две седмици, а не за един месец, а след изтичането им, ако се налага, срокът може да бъде удължен.

Красимир Шекерджиев: “Предложението е израз на притесненията в цялата система. Но и аз имам притеснение за отсрочването, не можем да го обосновем със ситуацията в Италия, където са стотици починали и хиляди заболели. В България имаме четирима заболели, ако отсрочим за 1 месец всички открити заседания в страната, това ще е оправдано спрямо ситуацията. Разумното е да препоръчаме различни мерки за различните региони – за Габрово и Плевен имаме данни зазаразени, но не и за другаде. Откритото съдебно заседание във всички случаи не би трябвало да бъде изначално отсрочвано, не мисля, че е оправдано от обществения интерес. Това означава отлагане на 72 000 дела неясно за кога. Ако ще го правим, моля кажете какво ще правим с тях и кога ще се гледат – в съдебната ваканция, извънредно в събота и неделя ли?  Аз имам две деца и те вдругиден тръгват на училище, училищата работят, а съдилищата – не!”

 

About Елена Енчева

Проверете също

Задържан и обвинен е мъж за смъртта на 46 -годишна жена вследствие на побой  

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем А.С, на 56 г., по досъдебно производство за причиняване …

356 кандидати се явиха на писмен изпит за 7 младши съдии

356 кандидати от общо допуснати до участие 531 се явиха днес на писмен изпит в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.