Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Отлагат до един месец откритите дела във всички съдилища, препоръча ВСС (допълнена)

Окончателно: Отлагат до един месец откритите дела във всички съдилища, препоръча ВСС (допълнена)

Defakto.bg

Работещите в Темида – с маски и дезинфектанти,без контакти с нездраво изглеждащи

Откритите съдебни заседания във всички съдилища в страната да се отложат до един месец. Това гласува Съдийската колегия на ВСС с 9 “за” днес. Кадровиците отправят “препоръка” до административните ръководители на съдилищата, но надали някой ще посмее да не се съобрази с нея.

Така ще се гледат само делата по мерки за неотклонение, за издръжки, родителски права, по казуси на домашно насилие.

Един глас в колегията получи алтернативното предложение отлагането да е до две седмици, колкото е карантинния период за коронавируса, а трима кадровици бяха против отлагането изобщо.

Мерките са в отговор на “ситуацията”, обясни в началото на заседанието представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Той, председателят на ВАС Георги Чолаков и Боян Новански са вносители на мерките, които влязоха “допълнително” в дневния ред.

И, макар че ситуацията бе очертана доста страховито, днес направи впечатление, че Съдийската колегия като никога бе в пълния си състав – не отсъстваше нито един от 14-те й членове. Нещо повече – не личеше някой да е неразположен, да киха, да кашля, да е със зачервени очи (примерно от температура).

С 13 на 1 гласа бяха гласувани и останалите “мерки”. А именно:

  • Преустановява се провеждането на общи събрания в съдилищата по обсъждането и приемането на годишните доклади.
  • Преустановява се провеждането на семинари и други мероприятия, където се струпват повече хора. Ще се търси решение за насрочените за април конкурси за “младши”.
  • Преустановява се приемът на граждани в приемните.
  • Съдебните сгради задължително се дезинфектират по 4 пъти на ден. Обработват се бюра, асансьори и прочее.
  • На всеки два часа помещенията се проветряват, а работещите ходят с маски.
  • Служителите в деловодствата ходят с маски и с ръкавици
  • Ограничава се достъпът на граждани до съдените сгради – само до призованите за конкретно дело.
  • Максимално се ограничават пътуванията на магистрати и служители до “опасните” държави с открити сручаи на коронавирус по списъка на СЗО.
  • Препоръчва се да се избягват контакти с хора в нездрав вид, кашлящи и прочие.Препоръчват на административните ръководители пътувалите от съда, които се чувсват неразположени, да не се явяват на работа и после да представят болничен лист.

Не всички кадровици приеха безспорно въпросните предложения.

В началото на заседанието като вносител Боян Магдалинчев мотивира мерките с нуждата от предпазване от заразата, както и че “по чисто медицински показатели новият коронавирус не е точно определен и не могат да се направят точни прогнози за продължителността на карантината”.

Дебатът

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков разясни: “В кръгова отбрана съм, напрежението във ВАС расте, обади ми се и.ф.председателят на административния съд в Габрово”. В същото време Чолаков предложи отлагането на заседанията да не е за 1 месец с възможност за удължаване, както бе първоначалното предложение, а ДО 1 месец. Така всеки ръководител ще може да прецени времетраенето на “карантината” според ситуацията в района. За останалите мерки Чолаков бе откровен – видял се  “в екшън” с набавянето на дезинфектанти и маски за съда, защото в големи количества вече са неоткриваеми.

Боян Магдалинчев разясни, че ВСС си дава сметка и за нужните разходи за изпълнение на мерките и ги калкулира.

Лозан Панов обяви: “Страхът е ниска вибрация и лош съветник. Аз съм против всякакви панически мерки, които могат да засилят напрежението. Но трябва и да направим необходимото, за да ограничим разпространението на вируса”.

После председателят на ВКС попита като се отсрочват дела, за кога ще се пренасрочват. И предложи отсрочването да е за две седмици, а не за един месец, а след изтичането им, ако се налага, срокът може да бъде удължен.

Красимир Шекерджиев: “Предложението е израз на притесненията в цялата система. Но и аз имам притеснение за отсрочването, не можем да го обосновем със ситуацията в Италия, където са стотици починали и хиляди заболели. В България имаме четирима заболели, ако отсрочим за 1 месец всички открити заседания в страната, това ще е оправдано спрямо ситуацията. Разумното е да препоръчаме различни мерки за различните региони – за Габрово и Плевен имаме данни зазаразени, но не и за другаде. Откритото съдебно заседание във всички случаи не би трябвало да бъде изначално отсрочвано, не мисля, че е оправдано от обществения интерес. Това означава отлагане на 72 000 дела неясно за кога. Ако ще го правим, моля кажете какво ще правим с тях и кога ще се гледат – в съдебната ваканция, извънредно в събота и неделя ли?  Аз имам две деца и те вдругиден тръгват на училище, училищата работят, а съдилищата – не!”

 

About Елена Енчева

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.