Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата пусна извадки от разследването срещу Васил Божков

Спецпрокуратурата пусна извадки от разследването срещу Васил Божков

Defakto.bg

Специализираната прокуратурата разпространи аудиозаписи и дешифрировка на четири разговора от разследването срещу бизнесмена Васил Божков.  Като причина спецобвинението посочва правото на информация на българските граждани по въпроси, които представляват за тях законен интерес”. От записите не става ясно дали са частни или са правени от органите на правоохранението.

На звуковите файлове могат да бъдат разпознати гласовете на Васил Божков и доскорошните му бизнес партньори от “Ефбет”, които са прокурорски свидетели  – бащата и братята Боян и Цветомир Найденови. Разследването срещу Божков започна по техен сигнал, а в интервюта Цветомир Найденов каза, че има записи на разговори, които е предоставил на разследващите.   На тях се обсъждат влошените отношения между бившите съдружници.

Братята Боян и Цветомир Найденови питат Васил Божков защо е започнал да пуска жалби срещу тях, защо ги е обявил за врагове и е започнал да ги заплашва с убийства. Говори се за машинки, хиляди долари, разпределение на печалбата от залите за залози. Споменава се и Комисията по хазарта.

На един от записите се чува как Божков казва: “Такава ви е съдбата. Може би животът е такъв. Аз не ви мачкам”, а един от двамата братя репликира: “Как не ни мачкаш? Ходя, по полиция ме викат”.

От частичните доказателства срещу Васил Божков не може да се направи извод за сериозността на 11 -те обвинения  срещу него, повдигнати от прокуратурата.  Може да се каже,   че имиджът му не е на висота,  но това едва ли е достатъчно на обвинението за най-важната битка, тази в съда.

По-късно телевизионният водещ Сашо Диков в интервю за сайта “Фрогнюз”  попита прокуратурата кога ще публикува разговорите в цялост или онази част от него, в която много ясно се споменават имената на Кирил Домусчиев и Делян Пеевски? Когато се чуе всичко, се разбира в какъв контекст се коментират техните имена”, казва той.

Сашо Диков е слушал записите, след интервюто, което Цветомир и Боян Найденов му дават в края на декември.  Тогава Диков  споменава имената на  Пеевски и Домусчиев, които са се чули на записите.

В съобщението Специализираната прокуратура  уточнява, че ще продължи да информира за делата с голям обществен интерес, “при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашава хода на наказателното производство”. Каквото и да значи това на фона на утвърдената  практика  да бъдат оповестявани  подбрани откъси от доказателства по  висящи разследвания, по които обвиняемите също имат права и законни интереси,  за които по-късно плащат по правило данъкоплатците.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.