Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия: Журналистката Валя Ахчиева е нарушила личните права на председателя на СГС Алексей Трифонов

Съдийската колегия: Журналистката Валя Ахчиева е нарушила личните права на председателя на СГС Алексей Трифонов

Defakto.bg

При сигнали за засягане на магистрати може да се иска и проверка от КПКОНПИ, Инсректората и прокуратурата

Съдийската колегия на ВСС изрази „институционална подкрепа“ към председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов по повод подаден от него сигнал за действия на журналистката Валя Ахчиева.

Това гласува единодушно колегията днес.

Сигналът на Алексей Трифонов бе в редовния дневен ред, но въпреки направените заявки, от ВСС и СГС отказаха предварително да го огласят поради нежеланието на г-н Трифонов. Формулировката бе, че сигналът е „във връзка с пореден опит за посегателство върху личния живот на български съдия“. Неофициално изтече, че оплакването е срещу Валя Ахчиева, задето на 4 март тази година заедно с оператор е чакала председателя на СГС сутринта пред дома му (по повод нейно разследване дали отговорният магистрат има задължителното за професията българско гражданство – б.р.).

В началото на заседанието днес Боян Магдалинчев поясни – според сигнала Ахчиева е изскочила пред Трифонов и детето му с камера и му е задавала въпроси, свързани с гражданството. Детето е било шокирано, а до ВСС съдията е изтъкнал, че винаги е давал информация на журналистите, но случаят е бил стресиращ за него и детето му.

В крайна сметка решението на Съдийската колегия е, че изразява институционалната си подкрепа, тъй като в случая са нарушени личните права на съдията – причакван е пред дома му, присъствало е малкото дете. В решението се сочи също, че въпреки завишения праг за критики на хората на отговорни позиции, в случая „агресивният подход не може да бъде обоснован с разкриване на информация от обществен интерес“.

В своя публикация в EURAITIV BULGARIA, препечатана от Де факто днес, Валя Ахчиева цитира разговора пред дома на председателя на СГС, при който не получава отговор на зададените въпроси.

Особен акцент в обсъждането на случая днес бе настояването на някои кадровици – например Драгомир Кояджиков за конкретни „мерки“ срещу журналистката. Отговорено му бе, че Валя Ахчиева е на свободна практика и работи за частен сайт, ситуиран в Брюксел. Имаше опит в решението да се запише, че колегията сезира за станалото професионалните журналистически съюзи СБЖ и АЕЖ, но после се отказаха.

Пояснено бе и че въпреки отправената му покана Алексей Трифонов не е поискал да бъде изслушан от кадровиците, защото е казал всичко в сигнала си.

Общи „правила“ за действие

На заседанието днес бяха гласуван и „правила за действие на Съдийската колегия при засягане на независимостта и/или опит за оказване на натиск върху съдиите и съда“. Те са общи, за всички случаи на подадени сигнали.  Но са отделни от решението „Трифонов-Ахчиева“.

В  новия  дебат, макар и без резултат, бе огласено друго основно питане: А ако самият ВСС тъпче и натиска магистрати, какво правим?!

Прието бе, че сигнали могат да подават съдии, общи събрания на съдилищата, професионални организации.

При натиск от адвокат се сезира съответната колегия.

При натиск от медия – съответните професионални организации и СЕМ.

Най-спорният момент бе дали колегията ще може сама да инициира проверки при подаден сигнал, като сезира КПКОНПИ и прокуратурата.

Севдалин Мавров настоя това да става само с изричното съгласие на засегнатия магистрат, тъй като подобни проверки неминуемо ще засегнат и близките му.

В крайна сметка се реши инициирането на проверки само по изключение, но без да се иска съгласието на магистрата.

Лозан Панов попита  какво става, когато самият ВСС засяга независимостта и се опитва да окаже натиск върху магистрати и напомни за тримата съдии от казуса „Полфрийман“ и изказването за „българската кръв“ от „една българска майка“.

Вероника Имова (направила изказването) отговори, че когато почива на фактически обстоятелства и особено когато касае окончателен съдебен акт, критиката е допустима. „Не проявявайте лична отмъстителност и политически аргументи“, обяви тя на Панов.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.