Последни новини
Home / Законът / Делото „КТБ“ отложено от спецсъда по молба на защитата, Цветан Василев разпитан в Белград

Делото „КТБ“ отложено от спецсъда по молба на защитата, Цветан Василев разпитан в Белград

Defakto.bg

Заседанията по мегаделото „КТБ“ днес и утре в специализирания съд няма да има. Те са отложени още в началото на седмицата по писмена молба от защитници, мотивирана с първите открити заразени от коронавирус у нас.

Ситуацията по този процес става опасна за здравето – при наличието на 18 подсъдими (само един от които – Цветан Василев, задочно) и близо два пъти по толкова адвокати плюс магистрати и зала, която трудно се проветрява, опасността от „размяна“ на вируси е повече от реална, изтъкват адвокати. Съдия Виргиния Петрова ги е чула. Както Де факто вече писа, в спецсъда оставиха на всеки състав да преценява дали да отлага насрочените публични заседания.

Междувременно БГНЕС съобщава, че на 10 март Цветан Василев е бил разпитан от съдия от Висшия съд в Белград по повод „новото искане“ на българската прокуратура за неговото екстрадиране.

След като Василев е бил изслушан, е насрочен нов разпит за 23-ти март, защото на разговора не е присъствал прокурор, а защитата е поискала допълнително време за изготвянето на отговор.

Висшият съд в Белград е първата инстанция в екстрадиционното производство, втората е апелативният съд, а окончателното решение се взема от министъра на правосъдието. През 2014 г. първата инстанция бе удовлетворила искането за връщане на Василев в България, но апелативният съд го отмени включително заради съмнения за „политически процес“. От 2016 г. производството във Висшия съд стоеше замръзнало заради противоречията в изпратените им от прокуратурата диспозитиви на обвиненията, по които се иска екстрадицията – веднъж за длъжностно пристояване, после за безстопанственост, накрая и за организирана престъпна група.

В началото на февруари бе съобщено, че се разглежда „допълнително искане“ от ПРБ от октомври 2019 г., но пък през януари в официално съобщение на прокуратурата се цитираше писмо на Иван Гешев до Висшия съд в Белград, според което „молбите на българската страна от 2014 г. продължават да са валидни“.

На този фон не е много ясно какви точно показания е давал сега Цветан Василев и дали в рамките на официално подновено производство по екстрадирането му.

Защитата на банкера в България не бе уведомена за такова. Негови адвокати знаят, че Василев е бил разпитан от съдия в Белград, но като свидетел, в рамките на съдебна поръчка от СГС по дело, гледано от Софийския градски съд.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс бе извършен погром, Марк Рюте да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Един коментар

  1. Явно сръбските власти са разбрали, че ако не върнат престъпника Цветан Василев в България ще гледат ЕС през крив макарон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.