Последни новини
Home / Законът / Делото “КТБ” отложено от спецсъда по молба на защитата, Цветан Василев разпитан в Белград

Делото “КТБ” отложено от спецсъда по молба на защитата, Цветан Василев разпитан в Белград

Defakto.bg

Заседанията по мегаделото “КТБ” днес и утре в специализирания съд няма да има. Те са отложени още в началото на седмицата по писмена молба от защитници, мотивирана с първите открити заразени от коронавирус у нас.

Ситуацията по този процес става опасна за здравето – при наличието на 18 подсъдими (само един от които – Цветан Василев, задочно) и близо два пъти по толкова адвокати плюс магистрати и зала, която трудно се проветрява, опасността от “размяна” на вируси е повече от реална, изтъкват адвокати. Съдия Виргиния Петрова ги е чула. Както Де факто вече писа, в спецсъда оставиха на всеки състав да преценява дали да отлага насрочените публични заседания.

Междувременно БГНЕС съобщава, че на 10 март Цветан Василев е бил разпитан от съдия от Висшия съд в Белград по повод “новото искане” на българската прокуратура за неговото екстрадиране.

След като Василев е бил изслушан, е насрочен нов разпит за 23-ти март, защото на разговора не е присъствал прокурор, а защитата е поискала допълнително време за изготвянето на отговор.

Висшият съд в Белград е първата инстанция в екстрадиционното производство, втората е апелативният съд, а окончателното решение се взема от министъра на правосъдието. През 2014 г. първата инстанция бе удовлетворила искането за връщане на Василев в България, но апелативният съд го отмени включително заради съмнения за “политически процес”. От 2016 г. производството във Висшия съд стоеше замръзнало заради противоречията в изпратените им от прокуратурата диспозитиви на обвиненията, по които се иска екстрадицията – веднъж за длъжностно пристояване, после за безстопанственост, накрая и за организирана престъпна група.

В началото на февруари бе съобщено, че се разглежда “допълнително искане” от ПРБ от октомври 2019 г., но пък през януари в официално съобщение на прокуратурата се цитираше писмо на Иван Гешев до Висшия съд в Белград, според което “молбите на българската страна от 2014 г. продължават да са валидни”.

На този фон не е много ясно какви точно показания е давал сега Цветан Василев и дали в рамките на официално подновено производство по екстрадирането му.

Защитата на банкера в България не бе уведомена за такова. Негови адвокати знаят, че Василев е бил разпитан от съдия в Белград, но като свидетел, в рамките на съдебна поръчка от СГС по дело, гледано от Софийския градски съд.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Един коментар

  1. Явно сръбските власти са разбрали, че ако не върнат престъпника Цветан Василев в България ще гледат ЕС през крив макарон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.