Последни новини
Home / Законът / Ред съдилища спират съдебните заседания, но други – не (допълнена и обновена)

Ред съдилища спират съдебните заседания, но други – не (допълнена и обновена)

Defakto.bg

Председателят на ВКС не е издал заповед за отлагане на насрочените открити дела, ВСС започна да събира информация

Ред съдилища в страната от всички нива – от районно до върховно спират провеждането на публични съдебни заседания в изпълнение на препоръката на Съдийската колегия на ВСС.

Както Де факто вече писа, Върховният административен съд отлага откритите заседания за две седмици, считано от 16 март.

Софийски районен съд спира откритите съдебни заседания за един месец – до 10 април, като този срок може да бъде удължен. По време на „карантината“ ще се разглеждат само делата по чл. 329, ал. 3 от Закона за съдебната власт – по мерки за неотклонение, за издръжка и родителски права, за обезпечаване на искове, на доказателства, назначаване на особен представител, по Закона за защита от домашното насилие, за осиновяване. И още: за периода от 11.03.2020 г. до 18.03.2020 г. (включително) деловодствата и архивът на Софийски районен съд да работят със заинтересованите лица всеки работен ден през времето от 9:30 часа до 11:30 часа и от 14:00 часа до 16:00 часа. Нарежда се да не се допуска струпване на хора пред деловодството/регистратурата на съда и подстъпите към тях.

Софийският градски съд няма да провежда открити заседания до 20 март включително. Ще се разглеждат само казусите по чл. 329, ал. 3 от Закона за съдебната власт.

Софийският апелативен съд спира откритите заседания за един месец, считано от днес.

Спират делата в трите съдилища в Габрово – районен, окръжен и административен. В окръжния и районния съд съд откритите заседания са отменени от 9 март до второ нареждане. В административния съд няма да се провеждат заседания един месец – от 10 март до 10 април.

В Районен съд – Плевен заседанията спират от 11 до 31 март, през това време ще се гледат само мерки за неотклонение. В Административен съд – Плевен няма да има открити заседания до 10 април включително, с изключение на делата по чл. 329, ал. 3 ЗСВ, за които законът изисква да се разглеждат в срок, по-малък от 1 месец.

В Апелативен съд – Велико Търново спират откритите заседания от 11 март до 10 април. „Мярката се взима предвид относителната близост на населените места (гр. Габрово и гр. Плевен) до Велико Търново, където бяха установени случаи на заразени с COVID-19 лица както и предвид това, че Апелативен съд – Велико Търново разглежда като въззивна инстанция дела от Окръжен съд – Габрово и Окръжен съд – Плевен“, пише на страницата на съда.

В списъка са също трите съдилища в Благоевград, районният и окръжният съд в Шумен, РС-Сандански, ОС-Русе и АдС-Русе, РС-Козлодуй, АдС-Смолян, РС-Белоградчик, АдС-Пловдив, АдС-Варна, АдС-Пловдив, АдС-Кърджали, ОС-Стара Загора, районните съдилища в Карлово, Петрич, Гоце Делчев, Разлог.

Каталогът със сигурност ще нараства.

Без заповед на ръководителя за „карантина“

Има обаче и съдилища, чиито ръководители прецениха, че „карантината“ със спирането на делата в момента не е належаща.

Във Варненския окръжен съд няма да отлагат насрочените открити съдебни заседания.

Във Върховния касационен съд също няма заповед на председателя за „карантинно“ спиране на разглеждането на делата. „Съдебните състави на Върховния касационен съд ще заседават съобразно графика на насрочените за разглеждане в открито съдебно заседание дела.. Ако се наложи промяна в графика на заседанията съобразно динамично развиващата се епидемична обстановка в държавата, страните по делата и обществеността ще бъдат уведомени своевременно“, уведомяват от ВКС.

Административен съд – София-град  информира, че „е възможно да бъдат отсрочвани дела по преценка на съдията“. Информация за конкретни отложени дела ще се дава на страницата на АССГ в раздел пресцентър – съобщения на съда.

Специализираният наказателен съд и апелативният спецсъд ще заседават  по преценка на всеки съдия. Оттам напомнят,  че всички книжа по делата може да се изпращат по пощата, а при посещения в съда, както и в съдебни заседания, е задължителна  дистанцията поне от 1 метър.

В Окръжен съд – Бургас разглеждането на дела в открити съдебни заседания продължава поради липса на констатирани случаи на заразени лица в Бургаски окръг, до промяна на обстоятелствата.

Същото е и в Апелативен съд – Бургас – насрочените открити съдебни заседания няма да се отлагат, работата продължава с нормален ритъм.

Днес на страницата си Висшият съдебен съвет също започна да събира информация за провеждането на открити съдебни заседания във връзка със създадената епидемиологична обстановка.

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.