Последни новини
Home / Законът / Питат ректора на СУ за конкурсите за младши магистрати, насрочени за април

Питат ректора на СУ за конкурсите за младши магистрати, насрочени за април

Defakto.bg

Повишиха нови трима обвинители във ВКП

Еднотипни писма до ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков отправят Съдийската и Прокурорската колегии на ВСС. Става дума за провеждането на конкурсите за младши съдии, прокурори и следователи, писмените изпити по които трябва да се проведат в зали на СУ на 4, 11 и 25 април. Със заповед на ректора обаче се препоръчва отлагането на планирани мероприятия поне до края на април.

Конкурсите са за 29 младши съдии със 776 допуснати кандидати, 35 младши прокурори (над 900 кандидати) и 31 младши следователи (над 800 кандидати).

На заседанието си днес Прокурорската колегия реши да изпрати писмо до проф.Герджиков с питане за възможността за провежсане на изпитите на посочените дати в договорените зали на СУ.

Вчера същото решение взе и Съдийската колегия.

Повишени

Нови трима обвинители, останали „под чертата“ в конкурса за ВКП, днес бяха повишени Върховната касационна прокуратура по реда на чл. 193, ал. 6 от съдебния закон. Това са Николина Стойнова – Софийска апелативна прокуратура, Георги Асенов Окръжна прокуратура-Плевен и Росица Славова от специализираната прокуратура.

Колегията не назначи Николай Христов, тъй като вече е встъпил в длъжност във Върховната административна прокуратура.

Обявеният през 2018 г. конкурс за ВКП бе за три свободни длъжности, които бяха заети от първите в класирането, сред които и Красимира Филипова, вече зам.-главен прокурор.

Но междувременно след пенсионирания се откриват още 11 вакантни длъжности във ВКП.

Така на 4 декември м.г. са повишени първите пет, останали „под чертата“. А на 29 януари във ВКП бяха назначени Митко Димитров, Вичо Вичев и Николай Найденов.

 

About De Fakto

Проверете също

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Борислав Колев, единственият обвиняем за източените 53 млн. от АМ „Хемус“ остава под домашен арест

Обвиненият за злоупотреби с пари за строежа на магистрала „Хемус“ Борислав Колев остава под домашен …

Един коментар

  1. Георги

    Вече има първа жертва на вируса в България. Уважаеимите членове на ВСС ако не мислят за здравето на хората, нека позволят на хиляда човека от цяла България да стоят 4 часа в една зала, за да може като се приберат по родните градове да пламне цялата държава и жертвите да станат хиляди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.