Последни новини
Home / Законът / Случаят с Валя Ахчиева – право на отговор: Служи ли съдът като средство за репресия?

Случаят с Валя Ахчиева – право на отговор: Служи ли съдът като средство за репресия?

Defakto.bg

EURACTIV BULGARIA

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие решение във връзка с получения на 04.03.2020 г. сигнал от Алексей Трифонов – административен ръководител-председател на Софийски градски съд, във връзка с пореден опит за посегателство върху личния живот на съдия:

“Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изразява институционална подкрепа към Алексей Трифонов – административен ръководител – председател на Софийски градски съд, по повод действия на журналистката Валя Ахчиева и придружаващия я оператор, пред дома,  на магистрата, на 04.03.2020 г., с които са нарушени личните му права. Въпреки установената практика на Европейския съд по правата на човека публичните лица да се ползват с по-ниска степен ни защита на личния живот, считаме, че в конкретния случай агресивният подход е посегателство към личните права на съдията и не може да бъде обоснован с разкриване на информация от важен обществен интерес.

Апелираме медиите и журналистите да проявяват дължимото уважение към честта, достойнството и правото на личен живот на магистратите.”

Валя Ахчиева отговори:

ДО

ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

О Т К Р И Т О   П И С М О  –  П Р А В О   Н А   О Т Г О В О Р

от Валя Ахчиева – разследващ журналист в EURACTIV

Уважаеми госпожи и господа, членове на Висшия съдебен съвет,

От медиите и от Вашия сайт научих, че по сигнал на съдия Трифонов, Председател на Софийски градски съд, Висшият съдебен съвет се е занимал с мен – един журналист и с моята работа. И е решил да ме порицае. Не знаех, че в българската съдебна система вече е прието да се произнася присъда без съдебният състав да се е запознал с фактите и без да е изслушал обвиняемия. С настоящото Ви моля да бъда поканена на заседание на Висшия съдебен съвет, на което, след като заедно изгледаме моето журналистическо разследване, чиято тема са определени обстоятелства от биографията на съдия Трифонов, съм готова да отговоря на всички ваши въпроси. Вярвам, че няма да ми откажете, защото противното би означавало, че Висшият съдебен съвет започва да дава много лош пример на всички съдилища в страната, а именно, че съдът може да служи като средство за репресия.

Вероятно и на Вас ви прави впечатление, че зачестиха случаите на опити за сплашване и за запушване на устата на журналисти,  чрез всяване на страх и дори уволнения. Аз, за щастие, не мога да бъда уволнена, защото вече бях принудена да напусна работата си в обществената телевизия. Това не означава, че не мога да работя и, че няма медии, които се интересуват от моите разследвания и им дават трибуна, защото виждат в тях принос към демократизацията на обществения живот у нас, към засилване на прозрачността и стимулиране на почтеността в институциите.

За това аз не мога да бъда уплашена и няма смисъл да бъда плашена. Вярвам, че Вашето намерение не е такова и съм сигурна, че принципността на Висшия съдебен съвет ще бъде публично потвърдена в разговора, който ще проведем.

В конкретното разследване, което е станало обект на осъждане от Ваша страна преди да е излязло в медите и да може да бъде изгледано, искам да установя един прост факт –  придобил ли е  съдия Трифонов българско гражданство по законен начин или не?

За мен отговорът е очевиден, но е интересно дали и българската съдебна система ще го види по същия начин. Мисля, че отговорът ще бъде следен с интерес и от международната журналистическа общност, за която интегритетът на съдебната система стои над всичко, особено в страна-членка на ЕС.

Съдия Трифонов трябва самият да е наясно, че е публична личност и обществото има право да се интересува от него. От това, което прочетох в порицаващия  ме текст останах с впечатление, че той се опитва да се крие зад гърба на детето си.

Уверявам Ви, че в интервюто което направих с него на публично място – на улицата, както и в излъчения материал, са спазени всички изисквания на Етичния кодекс на българските журналисти. Особено нормите, касаещи закрилата на децата.

Надявам се, съдия Трифонов да не продължи да злоупотребява сам с детето си в опит да събужда съжаление, с което да се опитва да отклони темата и да избяга от въпроса, чийто отговор търсим. Аз не се съмнявам, че по този начин се заглушават фактите от моето разследване, които биха имали сериозни последици и  ВСС не иска да ги чуе.

Като Ви моля още веднъж да бъда поканена и изслушана от Вас, защото имам легитимното право да защитавам себе си, включително от осъдителни морални присъди, оставам

С уважение:  Валя Ахчиева

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.