Последни новини
Home / Законът / Становище на ВАдС : Прекомерните санкции за обществен превоз без лиценз, накърняват правата на гражданите

Становище на ВАдС : Прекомерните санкции за обществен превоз без лиценз, накърняват правата на гражданите

Defakto.bg

Висшият адвокатски съвет намира, че инкриминирането на извършването на обществен превоз без лиценз( т.нар. споделено пътуване) i  толкова прекомерно завишени наказания, има потенциал да накърни по недопустим и непропорционален начин основните права и свободи на гражданите.  Това се казва в Становище на Висшия адвокатски съвет относно Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, № 054-01-8/06.02.2020 г.

Според ВАдС  първото закононарушение от съответния вид трябва да се санкционира по административен ред, а  наказателна отговорност  да се носи само при рецидив като и тогава предвидените наказания трябва да са  пропорционални на общественоопасните последици от деянието и да са резултат на задълбочена оценка на въздействие на законодателството.
На 6 февруари 2020 г. в 44-тото Народно събрание беше внесен Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с което се предлага създаването на нов чл. 234 г.  Предлаганата норма предвижда криминализирането на извършването на обществен превоз на пътници, за който се изисква разрешение, регистрация или лиценз от регламент на европейските институции, закон или от подзаконов нормативен акт по прилагането му.

Предлага се лишаване от свобода от 3 г. до 5 г.и конфискация на МПС  за онзи, който извършва  “обществен превоз ”  без разрешение, а ако са причинени вреди и реализирани доходи,  наказанието става от 5 до 10 г.  плюс глоба до 10 000 лв.  и възможност за конфискация.   Направеното законодателно предложение е в противоречие с конституцията, смятат адвокатите. Отделно те откриват сериозни  недостатъци в проекотозакона и от  наказателноправна гледна точка. Цялото становище тук

About De Fakto

Проверете също

Излезе от печат сборник с тълкувателните решения на Конституционния съд (1991–2020)

Сборник на задължителните тълкувания на основния закон от  Конституционния съд,  от  създаването му  през 1991 …

408 кандидати за младши прокурори допуснати до устен изпит, местата са 29

408  от 738 кандидати за младши прокурори са допуснати до устен изпит в конкурса, който …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.