Последни новини
Home / Законът / Апелативният специализиран съд реши: Синът на Божков остава с гаранция от 1 милион, бившата му секретарка – в ареста

Апелативният специализиран съд реши: Синът на Божков остава с гаранция от 1 милион, бившата му секретарка – в ареста

Defakto.bg

Синът на Васил Божков Антон остава на свобода срещу парична гаранция от 1 милион лева. А някогашната му секретарка и административен директор на ФК „Левски“ Йоана Чолакова остава в ареста.

Това са окончателните решения на апелативния специализиран съд от днес по две отделни частни дела.

Де факто описа казусите с Божков-младши и с Чолакова.

Двамата са последнитте – засега – от близките на Васил Божков, които получиха обвинения от специализираната прокуратура. Преди това бяха съратници и партньори на доскоро сочения за най-богатия човек в България, чието екстрадиране поискахме от Обединените арабски емирства. Връщане от ОАЕ бе поискано и за собственика на ФК „Левски“ Георги Попов.

Преди сина и секретарката прокуратурата задържа, а апелативният специализиран съд върна в ареста жена му Елена Динева.

Антон Божков

Антон Божков бе обвинен за пране на пари, а на първа инстанция специализираният съд не откри данни за опасност синът да се укрие или да извърши ново престъпление, включително и да повлияе на свидетели. Нещо повече – индиректно съдът бе констатирал и че „основателното предположение“ Антон да е извършил престъплението, за което е обвинен, накуцва.

Апелативният специализиран съд, докладчик Венелин Иванов, констатира също, че синът явно не е част от твърдяната организирана група на бащата, а неговото обвинение за пране на пари е за действия по чужда поръчка, съобщи бТВ. Освен това наистина няма рискове за нови престъпления и укриване, тъй като досега е можел да напусне страната и с личната си карта, но не го е направил (пред първата инстанция обвинението бе изтъкнало, че Антон Божков е правил експресна поръчка за международен паспорт).

Илиана Чолакова – персонален асистент и началник кабинет на Васил Божков в „Нове холдинг“, както и член на управата на холдинг „Пътища“ е с обвинение за участник в организираната престъпна група на началника (който, задочно, е с 11 обвинения). На заседанието в специализирания съд се разбра, че, според прокуратурата, тя е свързвала ОПГ-то с иманяри. А самата Чолакова недоумяваше за какво е наказателното преследване срещу нея, след като само е носила кафета, води и папки.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.