Последни новини
Home / Законът / Кадровици ще пишат законови промени за електронното призоваване

Кадровици ще пишат законови промени за електронното призоваване

Defakto.bg

Работна група от петима членове на ВСС ще подготви законови промени, които да направят електронното връчване на призовки и съобщения реално и ефективно.

Това реши днес Пленумът на съвета по предложение на Даниела Марчева, Олга Керелска, Огнян Дамянов, Боян Новански, Драгомир Кояджиков и Георги Чолаков.

В работната група пък влизат Драгомир Кояджиков, Огнян Дамянов, Боян Новански, Боряна Димитрова и Вероника Имова. Те, на свой ред, могат да привлекат екип от магистрати.

Точката в дневния ред бе формулирана така: „Проект на решение относно доразвитие и надграждане на технологичната инфраструктура за ефективно електронно призоваване“.

В предложението си членовете на ВСС са изтъкнали, че хартиеното уведомяване и призоваване губи време и по, груби изчисления, годишно за призоваване и изпращане на съобщения съдилищата харчат около 10 милиона лева. А предвидените в момента възможности в ГПК и в АПК не гарантират пълноценно изполване на електронното призоваване. В НПК подобна уредба пък изобщо липсва.

В същото време електронното призоваване и съобщаване е тясно свързано с електронното правосъдие, заявяват предложителите.

Настояват съществуващата система да се приведе в съответствие с промените в нормативната база, включително с изискването за използване на „времеви печат“ от Регламента на ЕП и на Съвета от 2014 г. за електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар, уреждащ електронното връчване на документи.

Идеята е за изработване на законови промени за поетапно въвеждане на задължително електронно призоваване. ВСС няма право на законодателна инициатива, но предложенията могат да бъдат припознати, включително от депутати.

Една от инициативите е нежеланието на страните и техните адвокати да преминат към призоваване онлайн да бъде постепеннно преодоляно включително чрез финансови стимули. Например по-малка държавна такса за страната, съгласила се да получава съобщение и призовки по електронен път.

А първоначално може да се предвиди задължително електронно уведомяване на държавни и общински органи и учреждения, банки, ЧСИ, а впоследствие адвокати, нотариуси и др.

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.