Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът настоява да се въведе облекчен ред за получаване на обезщетения от фонда за гарантиране на вземанията

Омбудсманът настоява да се въведе облекчен ред за получаване на обезщетения от фонда за гарантиране на вземанията

Defakto.bg

 

Омбудсманът Диана Ковачева в препоръка до социалния министър  Деница Сачева и управителя на НОИ Ивайло Иванов,  настоява да се  облекчи реда, по който работниците от фалирали предприятия с открито производство по несъстоятелност, могат да подават молби за  обезщетения от Фонда за гарантиране на вземанията в териториалните поделения на НОИ по местоживеене.

По сега действащия закон, тези документи се подават в териториалното поделение на НОИ по седалище на търговското дружество. Това е проблем за работници, които се налагат да пътуват, понякога от единия край на страната до другия, по причина, че адресът на седалището на предприятието е различен от този, на който е осъществявало дейност, напомнят от институцията на омбудсмана.

Формалният повод за писмото на обществения посредник е жалба на служители на „Ремотекс М“ ЕООД, предприятие, което е с открито производство по несъстоятелност, в което я сигнализират за проблем с изплащането на дължимите им заплати, тъй като дружеството е със седалище в София, а предприятието е осъществявало дейност в гр. Раднево. Освен, че трябва да пътуват от Раднево до София, на адреса на фирмата в Раднево не работи никой и на практика работниците няма от кого да поискат необходимите им документи, които да представят пред фонда, така че да получат дължимите им обезщетения.

„Предвид това, когато дружеството е регистрирано в едно населено място, а дейността му се осъществява в друго, откъдето са и наеманите работници, при несъстоятелност може да се изпадне в ситуация, работниците да не бъдат уведомени за възможността да предявят своите искания за обезщетения или да се наложи за упражняване на правата си, да пътуват до различни населени места“, пише омбудсманът.

По тази причина, омбудсманът препоръчва на социалния министър и на управителя на НОИ да предприемат мерки, включително и нормативни промени, като например, да се създаде възможност работниците да подават своите заявления до фонда по местоживеене, чрез териториалните поделения на НОИ.

По отношение на ситуацията, в която администрацията на фирмата не осъществява дейност и работниците на практика няма откъде да си получат документите за фонда, омбудсманът препоръчва те да се установяват само служебно от НОИ.

В обстановка на Covid – 19, искането на омбудсмана напомня дезорганизацията в работата на куп институции, които реално трябва да полагат  грижи за правата на хората.  По правило бездушието публично се съживява, когато  се търкулне гърнето и отговорните политически фактори активно могат да  трупат актив от мъките на потърпевшите.

 Къде сме ние насред заплахата Covid – 19 – отговорът може да  открием сред мерките на италианското правителство за защита на населението.  За тях официално  не се съобщава, но могат да бъдат открити в социалните мрежи.   Сред множеството решения за временно  отлагане на обичайни месечни плащания – сметки за ток, вода, газ, такса смет и др.(след което ще се плащат на части) , мораториум върху заплащането на ипотечните заеми към банките от домакинствата и на банковите заеми за малките фирми, на които държавата става гарант и т.н. ,  е посочен и специален държавен фонд (Cassa integrazione).  В него са включени всички работници от засегнатите региони, а  Фондът  позволява на техния НОИ да им изплаща обезщетения заради ограниченията и невъзможността да ходят на работа.  Отделно, работниците  получават нормалните си заплати от работодателите.

Мерките на правителството предвиждат и доставки по домовете на хранителни стоки за всички възрастни над 75 г., които са поети от хранителните вериги.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.