Последни новини
Home / Законът / Отново: Семейството на Николай Колев осъди прокуратурата у нас

Отново: Семейството на Николай Колев осъди прокуратурата у нас

Defakto.bg

Семейството на убития прокурор Николай Колев – съпругата Нанка и децата Георги и Христина, отново осъдиха прокуратурата по дело, водено пред български съд. Този път за обвиняването на Колев като „помагач“ в убийството на адвокат Надежда Георгиева.

Решението на съдия Стилияна Григорова е от януари тази година, допълнено е през март. За него първо съобщи lex.bg.

През 2008 г. близките на Колев окончателно спечелиха дело срещу прокуратурата за незаконен арест, обвинение и извършвани претърсвания и изземвания.

Говорящата предистория

Прокурорът Николай Колев

Някогашният шеф на Прокуратурата на въоръжените сили, после обвинител от ВКП, а накрая от ВАП Николай Колев бе застрелян близо до дома си на 28 февруари 2002 г., а убийците останаха „неизвестни“. Преди това той бе арестуван и обвинен в ред неща, включително като помагач в убийството на адвокат Георгиева. Делото бе известно като „убийството на ямболската адвокатка“.

Събитията се случваха в мандата на главния прокурор Никола Филчев. Този главен прокурор бе ключова фигура и „главен герой“ в жалбите на Колев до ред институции, съсредоточени върху необятната власт на обвинител №1 и липсващата защита срещу нея. Нещо повече, именно след публичните обвинения на  Николай Колев, в края на 2002 г. тогавашният ВСС заключи, че „главният прокурор е въвел авторитарен стил на управление и неправомерно е „наказвал” прокурори, като ги е прехвърлял на други длъжности, или като ги е лишавал от добавки към заплатата, както и че атмосфера на страх е парализирала нормалната работа на прокуратурата„.  И с 13 гласа „за“, 9 „против“ и 1 „въздържал се“ прикани Никола Филчев да подаде оставка. Той отказа.

Приживе Николай Колев напусна килията (и ходеше с охрана), но остана да фигурира в обвинителния акт като помагач на твърдяните „убийци“, окончателно оправдани до един.

На 17 декември 2001 г. той подаде жалба до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), след смъртта му като страна по нея встъпи семейството. През 2009 г. Евросъдът в Страсбург излезе с емблематичното и до днес решение „Колеви срещу България“. В което бе казано: „Разследването на смъртта на г-н Колев не е било независимо, обективно и ефективно. Освен това, характерът на неговите сериозни пропуски е такъв, че може да се каже, че властите не са успели да действат адекватно, да осигурят отчетност и да запазят доверието на обществеността в придържането им към върховенството на закона и решимостта им да избегнат сключването на тайни споразумения или толерирането на незаконосъобразни действия.

Главният прокурор Никола Филчев

Макар да е вярно, че разследването продължава след изтичането на мандата на г-н Ф. през февруари 2006 г., Съдът отбелязва, че не са предприети сериозни мерки за разследване след този момент, и че разследването е спряно (вж. точки 114-116 по-горе). Разследването, следователно, не отговаря на изискванията на член 2 от Конвенцията, както той се тълкува в съдебната практика на Съда“.

Отзвукът от това решение на ЕСПЧ е валиден и до днес, нещо повече – миналата година Съветът на Европа настоятелно прикани държавата да гарантира ефективни механизми за разкследването на действия на главния прокурор. А ние им отвърнахме с проекта „Кирилов“ (впоследствие, неофициално отречен) и нова забързана инициатива на МС за законови промени, въвеждащи „независим“ прокурор, който обаче да е шеф на Инспектората на ВКП и да се избира от Прокурорската колегия на ВСС. Проект, внесен в парламента,но спрян до произнасянето на Конституционния съд.

Решението на Софийския  градски съд

Последното дело „Колеви срещу прокуратурата“ е образувано в СГС през 2018 г., решението на съдия Стилияна Григорова е от януари тази година, допълнено през март. З

Делото е по чл. 49 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Текстът гласи: „Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа„.

СГС осъжда Прокуратурата на Република България да плати обезщетение от 15 000 лева на съпругата Нанка Колева за „за неимуществени вреди от неоснователно повдигане и поддържане на обвинение в престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 и пр. 3, т. 7 и т. 9 от НК от О.А.А., П.Д.К.и Д.Т.А., за извършване на което съпругът й Н.Г.К. е посочен като помагач“.

Присъдената сума на сина Георги е 10 000 лева, а на дъщерята Христина – 2 000 лева.

Допълнението от март е, че парите се дължат „ведно със законната лихва върху главницата от датата на подаването на исковата молба – 05.12.2018 г. до окончателното изплащане“.

Решението не е окончателно, може да се оспори пред Софийския апелативен съд.

Мотивите

Прокуратурата е твърдяла недопустиост, евентуално неоснователност на предявените искове. Възразила е и че за част от вредите ищците вече били обезщетени.

Съдът обявява: „За своите неимуществени вреди от незаконен арест и задържане на Н.К., от наложената му мярка за процесуална принуда „домашен арест“, от воденото срещу К. наказателно производство и за вреди от извършено спрямо Н.К.К. претърсване и изземване всеки от ищците е обезщетен с влязло в сила решение от 22.05.2008 г. по гр.д. № 13690/2006 г. по описа на СРС, ГО, 32 състав.

Настоящият деликт се изразява в това, че П.е повдигнала и поддържала обвинение на три други лица – О.А.А., П.Д.К.и Д.Т.А.за извършване на престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 и пр. 3, т. 7 и т. 9 от НК, като за извършването му Н.Г.К. е сочен като помагач.

През 2006 г. в СГС е бил внесен обвинителен акт, с който О.А.А., П.Д.К.и Д.Т.А.са привлечени към наказателна отговорност за умишлено умъртвяване на Надежда Костадинова Георгиева по особено мъчителен за убитата начин и с особена жестокост, с користна цел, с цел да бъде прикрито друго престъпление и предумишлено. Като помагач в извършване на престъплението е посочен Н.Г.К..

Наказателното производство е приключило на 24.03.2015 г. с окончателна влязла в сила оправдателна присъда.

За период от четиринадесет години в рамките на воденото наказателно производство с името на Н.Г.К. се е свързвало извършено от други лица престъпление, като К. е сочен като техен помагач. Безспорно това е внесло напрежение в живота на ищците като членове от семейството на К..

Установява се от събраните по делото гласни доказателства, че животът на ищците е бил силно негативно повлиян от обстоятелството, че името на техния съпруг и баща се е свързвало с тежко умишлено престъпление от общ характер, за което се е предвиждало наказание лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. До приключване на наказателното производство с влязла в сила оправдателна присъда те са търпели вреди от опетненото име на всеки от тях като родственик на помагач в извършване на най-тежкото умишлено престъпление. Значителна част от колегите и приятелите на Н.К. и Г.К. са се отдръпнали от тях. Принудителната социалната изолация, в която са изпаднали е довела и до поведенчески промени, свързани със затвореност и нежелание за общуване.

С поддържане на обвинението в продължение на близо петнадесет години ответникът е дал повод за непрекъснати коментари, включително публикации, интервюта и други журналистически материали по повод престъпление с участието на Н.К.. Всичко това е било повод за нови тревоги, негативни преживявания и напрежение за Н.К. и Г.К.. Към мъката от настъпилата на 28.12.2002 г. смърт на техния съпруг и баща се е насложило и чувството на безсилие пред поддържаните обвинения в убийство с участие на Н.К.. До постановяване на окончателната оправдателна присъда през 2015 г. ищците Н.К. и Г.К. са търпели вреди от това, че техният близък е подозиран за участие в извършване на квалифициран състав на убийство.

Въпреки че производството е приключило с оправдателна присъда, неговата продължителност е оказала влияние върху качеството на живот на ищците. Безспорно те са чувствали унизени, уязвими и с накърнено чувство за справедливост“.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

2 коментара

  1. Alex Zvezdev

    Браво, само така и повече такива да има, дано и да бъде!

  2. студентче 2 курс

    Искът е недопустим. Има специално основание и специален ред за търсене на отговорност от държавата за вреди, причинени от магистрати. Това е установено в чл. 2 от ЗОДОВ. Специалните правила изключват приложението на общото правило на чл. 49 ЗЗД. Съдията от СГС е погазил грубо закона. Следва да се уволни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.