Последни новини
Home / Законът / Върховният касационен съд продължава да заседава, приема писмени защити по граждански и търговски дела

Върховният касационен съд продължава да заседава, приема писмени защити по граждански и търговски дела

Defakto.bg

В Съдебната палата се изпълняват всички препоръки за ограничаване на разпространението на COVID-19

И при извънредното положение, Върховният касационен съд ще продължи да гледа в открити заседания, по график насрочените пред него дела. Това става ясно от съобщение на ВКС.

В същото време от съда напомнят, че „страните и/или техните процесуални представители по делата, по които липсва законово регламентирано задължително присъствие в съдебното заседание, могат да представят писмени защити„. Става дума за граждански и търговски дела, по които присъствието на представител не е задължително. При наказателните не е така.

„Ако се наложи промяна в графика на заседанията съобразно динамично развиващата се епидемична обстановка в държавата, страните по делата и обществеността ще бъдат уведомени своевременно“, съобщават още от ВКС.

Останалите съдилища в Съдебната палата в София вече обявиха, че отлагат насрочените открити заседания, но за различен период от време – някои до 20 март, други до края на месеца. Последната актуана информация кои съдилища в страната заседават, кои не можете да откриете тук.

Председателят на ВКС Лозан Панов е и стопанин на Съдебната палата. В тази връзка се съобщава, че там се изпълняват всички препоръки за ограничаване на разпространението на коронавируса. А именно:

„В Съдебната палата в София се изпълняват всички препоръки за ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция. След разпореждане от 26 февруари 2020 г. на главния секретар на Върховния касационен съд (ВКС) са предприети нужните превантивни мерки с оглед предпазване на съдиите и служителите в съда, както и на всички посетители на Съдебната палата, от зараза и разпространяване на инфекция от коронавирус. В изпълнение на разпореждането са закупени необходимите дезинфекциращи препарати на алкохолна основа и са поставени във всички санитарно-сервизни помещения в сградата. От 9 март 2020 г., който е първият работен ден след официалното обявяване на случаи в страната с положителен тест за коронавирусната инфекция COVID-19, в Съдебната палата се извършва дезинфекция на общите коридори и съдебните зали. Дезинфекцират се кабинетите и помещенията, в които има поток от хора, като неколкократно на ден се обработват с дезинфектант на алкохолна основа работните места на гишетата за работа с адвокати и граждани.

Поддържа се постоянна връзка с лекаря в Съдебната палата и своевременно се предоставят на работещите в съда дадените от медика препоръки за предпазване от коронавирусна инфекция. Тези препоръки са предоставени от лекаря в Съдебната палата на всички ръководители на звената на съдебната система (съдилища и прокуратури), настанени в сградата.

След приемането на решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет от 10 март 2020 г., свързано с епидемичната обстановка в страната, в изпълнение на дадените с него указания е издадено разпореждане на главния секретар на ВКС от 10 март 2020 г. за допълнителни мерки. С документа се разпорежда:

– да се преустанови провеждането на обучения, семинари и други мероприятия, свързани със събиране на повече хора на едно място във Върховния касационен съд;

– общите части на сградата на Съдебната палата и помещенията, в които се приемат и обслужват граждани, да се дезинфекцират по четири пъти на ден;

– да се осигурят предпазни средства на съдиите и съдебните служители;

– в съдебните зали и помещенията да се дезинфекцират и обработват с дезинфектант бюрата, дръжки на входни и преходни врати, асансьорни кабини и сервизни помещения, на всеки два часа да се проветряват помещенията и да се осигурява достъп на свеж въздух в тях, да не се допуска струпване на хора пред деловодствата/регистратурата на ВКС и подстъпите пред тях;

– служителите, които пряко работят с граждани, да носят предпазни маски и ръкавици;

– на входовете на сградата на Съдебната палата да се поставят дезинфектанти за посетителите;

– да се поставят дезинфектанти на алкохолна основа в работните кабинети на съдиите и служителите на ВКС, както и във всички санитарни помещения;

– да се ограничи достъпът на граждани до съдебните зали, като се допускат до тях само в случаите, когато са призовани за разглеждането на конкретно дело;

– да се ограничат в максимална степен командировките и пътуванията на служители в страните, засегнати от вирусни инфекции, в т. ч. от COVID-19;

– да се избягва близък контакт на лица с грипоподобна симптоматика и физическо неразположение, кашлица или сълзене на очите.

С разпореждането са запознати всички съдии и служители във ВКС.“

About De Fakto

Проверете също

Законопроект на ГЕРБ – СДС приключва радикално и „веднъж завинаги“ носталгията по комунизма

  Ще има глоби, ако сградите в България нямат табели, че комунистическият режим е престъпен …

След 18 – часово заседание, мнозинството в НС въведе смесено гласуване и сложи точка на машинния вот

Мнозинство от 124 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП гласува окончателно, че в големите секции …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.