Последни новини
Home / Законът / Парламентът да разпише ясен закон за извънредното положение, поискано от правителството заради COVID-19

Парламентът да разпише ясен закон за извънредното положение, поискано от правителството заради COVID-19

Defakto.bg Министерски съвет взе решение да предложи на Народното събрание безпрецедентно в новата ни история въвеждане на извънредно положение заради   разпространението на COVID-19.  Това стана ясно след извънредното заседание на правителството късно в четвъртък, проведено съвместно с  Националния оперативен щаб.  Предложението за въвеждане на извънредно положение е дошло от щаба,  след като в България вече са установени общо 23 случая на заболели от коронавирус,  жена на 66 годни почина от болестта в София, а съпругът й е в тежко състояние.

Въвеждането му ще позволи да  бъдат затваряни нощни заведения, игрални зали, спортни мероприятия, конференции, училища, университети, детски градини.  Обсъждано е  и затваряне на ресторантите, но е надделяло мнението, че много домакини не готвят, а и работещите хора трябва да се нахранят, обяви Борисов.

Министерството на външните работи ще бъде упълномощено да  забранява пътуванията на българи към други страни според развитието на епидемията в тях. “ На първо място това се отнася за ограничаване на пътуванията на български граждани до засегнати от болестта държави, както и на влизането в България на граждани на такива държави. Списъкът с ограниченията ще бъде оповестен още в следващите ден-два.

Министерството на вътрешните работи пък ще издава забрани за влизане у нас на граждани на други страни, засегнати от коронавируса. В МЗ трябва постоянно да актуализира данните си къде не може да се пътува.

„Истински се надявам тези, които подкокоросват някои в болничните заведения да не работят, да не го правят, защото законът позволява да се ползват пенсионирани лекари, медсестри и фелдшери. Може и студенти по медицина да се включат, разбира се срещу заплащане. Ще има пари по нова здравна пътека за лечение от коронавирус“,  заяви  Борисов. И допълни: “ Тези които не спазват дисциплината, да бъдат издирени и накарани принудително да спазват тази дисциплина“.

Той предлага да се въведе поне 5000 лева глоба, за този който не спазва карантината при заболяването.  Предстоят  законодателни промени, като въвеждане на  санкционни режими и спиране на социални плащания за нарушителите.

Борисов съобщи, че заедно с НЗОК се готви специална клинична пътека за лечение на коронавируса, за да знаят лекарите, медицинските сестри, санитарите и всички, които се борят с епидемията, как ще бъде възнаграден трудът им.

“ Размерите на щетите в световната икономика ще надминат в пъти, това което имаме към момента“, каза  Борисов.   Когато се вдига цената на горивата с 10 – 20 стотинки всички от бизнеса се оплакват и твърдят, че стоките и услугите им ще поскъпнат – искам да попитам, като сега горивата поевтиняват, а цената на природния газа пада с 40 процента, с колко ще намалее цената на останалите продукти“, каза той.  Според финансовия министър, “ ако с такова темпо в бюджета не се събират приходи, загубите ще са поне 3 милиарда лева“.

Сега е моментът да покажем дали сме солидарни и сме патриоти, заяви още Борисов. Да се погрижим за възрастните хора и медицинските специалисти, призова той.   Ще има проблем и с погребалните агенции, защото близките на загиналите от коронавирус също са под карантина и телата на починалите са в хладилни камери, оповести премиерът.  Всяка мярка води загуби и пасиви. За изплащането на пенсиите да се ползват студенти.

Училищата и университети да минат на дистанционно образование и където няма, да се инвестира, за да има такова обучение,препоръча Борисов.

Новите по-строги мерки са свързани с актуалната информация от проведената в четвъртък телеконференция между здравните министри от страните членки на ЕС

Ако беше само в България да сме си подали оставката, но това е обхванало целия свят, показа жертвоготовност премиерът.

Извънредно  положение се въвежда със закон от парламента.  Предложението се прави въз оснона на чл. 84., т. 12 от Конституцията: Народното събрание обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет.

В случая целта е  мотивирана с координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве по отношение на заболяването COVID-19.   Не трябва да се забравя обаче, че  извънредното положение е сериозен инструмент на правителството. Освен ограничаване на придвижването, затваряне на учебни и обществени заведния, извънредните мерки могат да служат и за отмяна на основни граждански права  и свободи – гражданите могат да бъдат задържани, без съдебен контрол,  да бъдат следени, подслушвани и др. без спазване на редовното законодателство.  Позволява намеса в икономическия живот на страната,  трудовия процес и т.н.. Под контрол могат  да бъдат поставяни и темите в медиите и  т.н.

При някои положения, по време на извънредно положение, мандатът на парламента не тече, а след отмяната му, се  продължава.  Изборите не се провеждат.

Един от начините срещу злоупотреби с права на населението по време на извънредното положение,  е разписването  на ясни правила и срок за прилагането му.  При нужда той може да бъде удължаван.

Да се внимава  с изкушенията от необосновани ограничения  и натиск,  които могат да предизвикат недоволство и съпротива на гражданите и като  бумеранг да се стоварят  върху тези, които въвеждат извънредните мерки.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.